有冇識人已經敗走加拿大/英國返香港?

1001 回覆
102 Like 387 Dislike
你試吓香港賺唔到錢d人走唔走

講依D冇意思,事實香港依家係搵到錢
走之前唔諗清楚個機會成本
我身邊走得嘅都係讀非專科,專科嗰班諗都冇諗過要走
得閒去吓旅行食吓好嘢,過得不知幾好,點會揀hard mode 玩咁睇唔開
返工N 年儲蓄+ 早年買樓 然後受惠樓價不停升嗰啲收成期 除非水土不服嫌悶,否則攞住大筆錢去梗係嘆

題外話 NI 個數有無original source?想睇下
一定有
但申請移民既人
遠遠多過返黎既人
咁有下一代的話都會想走嘅(身邊大部份走的都有下一代),
咁當然有人係無都走,當中有老師同埋牙醫…
牙醫嗰個我都幾surprised佢會走,
但佢話而家過得開心D, that’s fine then!
我專科走
英國係有啲惡頂
有錢既直接旅居/退休先移好過
諗清楚加拿大有咩你係中意既
唔好因為想離開香港而去加拿大
加拿大都有自己既社會問題
呢啲問題可能你都未必頂得順
但如果加拿大至少有啲野係你真心中意既
你先唔會後悔
收成期係最大贏家
睇依啲post通常叫晒春話考慮走嘅都係後生又冇仔女嘅
連登早兩年成日都話後生仔冇嘢好輸
係就係冇咁多嘢輸,但唔會贏囉
有d騎虎難下feel
老鳳之流飛機潮文
真,我有舊同事叫我唔洗咁快申請NI…
我心諗:我唔係你做左幾十年黎退休,我係要做架…
咁有下一代一定唔同講法
由白領變做倉都要頂硬上

冇下一代喺香港高收入嗰班走嘅誘因真係唔大
其實有下一代those 我都早聞目睹有太空人家庭…

and 有人準備拎完passport後派其中一人返香港搵錢…
為左小朋友捱到拎到passport啦,
第日佢地多個choice,會感激你的。

而家我都係咁樣同自己講
好多人都咁講,但我覺得呢個觀點好似有雞先有蛋先咁,唔落場切身體驗過邊知道自己鐘唔鐘意加拿大呢?即有幾多人到埗前已經知道?亦都可以本來鐘意之後唔鐘意,都可以調轉
有1個,但係自己岩岩畢業過黎,成世人都未出過香港果啲溫室畢業生,連屋都唔識租係咁R朋友比地方佢住

都預左佢

一話治安唔好就返左去
我呢邊冇10鎊都食唔到
香港依家工搵人 多過 人搵工
D人都唔憂做
連登有「獨立思考」?我唔相信
稅後其實得返好少
黎緊保就業就黎完,冇生意自然會開始炒人架啦,唔好比而家個低失業率呃左,而家暫時唔夠人因為啲人走左,經濟差現象下年就見真章
如果唔走,你唔會賣樓

你冇賣樓,層樓比起之前跌左百幾萬,即係你呢百幾萬就係你冇移民既成本

好似冇人會噤計,但又係事實,你冇移民所以你個資產總值其實會小左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞