有冇識人已經敗走加拿大/英國返香港?

1001 回覆
102 Like 387 Dislike
又係Oxbridge 論,又係你呀,陳生
我十年前喺英國買嗰間屋已經係new build

時間證明咗當年冇做錯決定
事實上真係少咗好多wear and tear 嘢煩
同埋慳咗好多裝修費用同時間
嗰時都係噤二買啲傢俬同櫃就住得
點解要讀ptivate school,冇咁大個頭唔好戴咁大頂帽
我識有兩個,當年中五會考完咗過去留學

之後一個去咗Oxford 一個去咗Cambridge
畢業之後都留咗喺嗰邊,一個再繼續讀上去,另一個俾當地公司請咗,輾轉去咗德國/意大利,喺嗰邊結埋婚生仔

兩個而家都仲喺歐洲生活緊
四章嘢有幾老屎忽,每個年代都有每個年代嘅難處,我畢業嗰排夠撞正沙士,個個燒炭冇飯開

啱呀,我係海外平買,咁又有冇諗過當年我唔係海外工作2開2,係返香港工作2開2,我而家四十歲已經可以退休,就係我響外國浪費咗十年青春先搞到而家plan緊可能五十歲都未退到休

你咪繼續自怨自艾唔投資唔買樓囉,就唔好人哋有收成時響度屌柒人
得罪講句會因為錢敗走嘅人都只會係完全冇做過資料蒐集,甚至連基本常識都冇嘅人

外國高稅制/ NHS人工低都唔係依一兩年嘅事,唔係點解一路都無本地人做NHS。講真要搵食嘅就唔會移民一定係留香港。大佬你同我講移咗民先發現搵少咗你係咪戇鳩

同埋講真有能力嘅人,其實去邊度都係搵到食,未至於話大富大貴,但係一定唔會差得去邊。之前friend 搭friend識咗條傻鳩,本身喺香港做醫護嚟到做min pay。問佢會唔會轉返牌,條撚樣就話英文好難唔識考IELTS最近搵返朋友先知,原來已經番左香港屌我心諗咁你怪得邊個根本係你自己能力有問題

呢個世界所有嘢都係gift and take,邊會只有着數,你要享受自由空氣,work life balance你要付出嘅自然就係你嘅錢架啦
你唔後悔係因為你自我感覺良好啫

我15年前買咗間60s樓,一樣冇病冇痛

如果new build咁好你解唔解釋到點解冇乜當地人買?
每個年代都有自己難處,同時每個年代都有嗰個年代想要嘅生活模式。呢個年代嘅年輕人咪就係因為有人唔想繼續留喺香港,所以先要去其他地方都發展囉

20年前英國當然冇咁diverse,依家London 最吸引人嘅其中一樣嘢就係因為佢好接受移民工作,前提係你要有能力。當然你繼續要用你每一樣嘢都要用錢去計算嘅,咁冇嘢好講香港絕對係最好。

但係我唔同意所有人都將嗰”蚊”放到咁大,唔係懶清高,但係其實自己生活豐足就得
如果真係有人純粹睇kol 就決定一件人生大事嘅人都係戇鳩啦
老蕭害撚死咗唔少人

一味話有手有腳就移到民
New build 重要好睇邊個發展商
基本上越大型的發展商起得越差

反而小型幾十間屋果d 地區發展商
先會慢工出細貨起得好同有咩問題會快幫你整

如果唔要 new build但要保溫夠好
60s 的樓係最好 (esp. ex-council house)
身邊個個去左都好開心,冇一個返黎
唔係架,會睇埋你地。
俾你地講到地獄咁,調整咗個expectation,而家覺得都幾好
唱好唱衰嘅極端撚都聽哂,拎返個中間位就fit哂
佢哋喺香港一定會賺得眾多囉
講得出呢句一定冇仔女,費事同你討論
你果啲有樓渣手,同大陸:「有自己的房子,心就踏實了!」真係害撚死人

你收成期就唔好害人而家去買樓,啲息加幾多都唔關你事,iBank 都預下年跌最少10-20%,而家推人去買樓同推人去死有咩分別?未計下年可能台海戰爭,美國民主黨連任會點?李克強都可以自然死亡,你重推人買樓?香港人殺左你老豆老母
咁讀咩Southampton,Leeds 定Liverpool 先啱呀?
你自己上網睇吓台灣人啲論壇,全個台灣嘅台灣人都唔信佢打仗,喺香港人先會信
咁你就要諗下點解佢地走囉

我都有個friend係牛大phd
返過香港做嘢
而家都係返咗英國落地生根
Academic 賺到幾多啊?香港咪大約10萬蚊after tax ,如果係醫生律師會計師建築師測量師護士社工,至少三至10倍
我有一個女喎

香港讀普通學校,冇補習

係啲人自己要搞鬥呢樣鬥嗰樣,然後就話個社會迫佢咁做
咁我都唔信李克強可以咁快死,

而家中國個情況同Donald Trump 果期一樣,你永遠估唔到佢下一步會搞啲咩出黎,呢啲野美國,uncertainty,特別係華爾街,係最討厭,中國都咁,香港會點,用下腦都估到,恆指,上證咁樣樣唔係冇原因
我當年就係聽咗老蕭節目講咩台海導彈危機,叫老母有錢都唔好買多層,比老母屌到而家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞