有冇識人已經敗走加拿大/英國返香港?

1001 回覆
102 Like 387 Dislike
加拿大撚死開啦
咩促使你回港
唔夠錢點退休呀大佬
想問做邊行,我都係睇移民post計過條數,唔多對路,搞到本身好想去加拿大變到唔多想去,但仲係想知多d,等自己唔好後悔
做IT , 有經驗既人工都好低
防疫政策令我唔止憎政府
而係憎埋幫政府啲唔合理政策辯護嘅人,例如苗撚

尤其身邊好多2019把口反政府嘅
2021/22已經做咗安心出行專家,嘟得仲多過啲藍屍廢老
之前成日話公義,但啲有長期病嘅人被人逼針佢哋已經睇唔到,甚至企喺政府立場逼埋一份,覺得要打針個疫情先會完,但根本枝針一直都唔係防感染

2019/20係對香港政府死心,但對香港呢個地方未死心,2021/22 就完完全全對呢個地方死晒心喇
但後生其實可以一試嘅
都唔後生啦,30
當你連工都冇,就唔理咩叫政治啦
唔會長期高息

我記得我廿年前去英國讀書時,連啲使費平時放響銀行都好多息

但當我出嚟工作時供樓好低息,銀行存款同香港一樣接近零息,仲要息都要抽稅(有寬免額)
真呀,望住賺返黎既錢緊緊夠開支,都係買唔到樓,生仔都唔知邊個湊時,老左又無樓唔知點退休,仲理到咩政治。而且好多加拿大人都話現仼政府corrupt,唔理民生,先攪到加拿大都走,加拿大政府都唔好lo
唔係呀,加拿大有三重退休保障,其中一重就係住得耐就得喇

唔似英國,住得唔耐或供唔足10年一毫子都冇,慘過強姦金
睇過啦,但無樓點,筆錢應該唔夠租樓
唔好FF咁多 冇流水借唔足8球
我老友2檔零售 加埋月銷售額250萬左右都係借得5球
做得到月銷售額2-3球 貪佢5球碌柒咩
拉閘走佬 租金按金貨值都4-5球

做假數另計 到時就唔係破產解決到
除非你永久唔番香港 涉及虛假文書 刑事詐騙
有幾多人夠膽咁玩??好多都係黑社會 仆街中介人
上網搵人頭呃 接近800蚊叫你拎2kg白粉上大陸既模式
要睇下俄烏同埋以巴局勢最後會點發展
至少知道俄羅斯同歐美關係可見將來都唔會返到去2014-2021時期

我fixed ISA 下年年頭到期
都準備趁佢減息之前一續續兩年
安心嗰度我唔同意你睇法
的而且確好多人未去到last minute變compulsory 之前都選擇繼續填紙仔

但疫苗嗰度真係好多人信政府
唔講真係以為打咗針會減低傳染力
第五波已經打破咗呢個神話

你睇下舊年12月一話取消疫苗通行證
啲專家同迫針撚收晒嗲就知
我都係,但我係fg,本身計劃下年去,聽人講到好冇未來咁,搞到好猶豫
攞埋諾貝爾醫學獎都叫收晒嗲?

定你選擇性失明?
講緊香港嗰啲

基本上成年人青年人打2針已經係國際標準
我係講緊迫5-11歲同長期病患者打針嘅做法唔理想
迫打針的確做法唔理想

但唔好講到針本身鳩
條友做咩都係三分鐘熱度,原本以為佢去加拿大讀書可以long stay 點知又defer去玩旅居
冇記錯嘅話
仲要返工返夠某個年數先拎到啲退休金
諾貝爾獎
你不如去 search 下 1949 年諾貝爾獎嘅 lobotomy 前腦葉白質切除術係咩一回事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞