有冇識人已經敗走加拿大/英國返香港?

1001 回覆
102 Like 387 Dislike
我好想返返唔到,我真係好撚鍾意香港
點解返唔到
唔好玩鳩人啦,好多人當真嫁
你真係唔識嫁喎
呢啲先易移民 係香港又搵咁多 去到果邊又搵咁多 一樣又係做基層

最易回流係香港搵到啲錢 但去到做唔返本業 人工cut咗一部分果啲人
講真 講錢一定係香港 (暫時仲係)
你去人地UK, CA, AU stat局睇下
top 5%, 10%, 20% 人口 收入係幾多
諗下佢地after tax仲有幾多剩
同對比香港 2公婆都做野 有菲傭用
一計就知差幾遠 都仲未計仔女同長老支援

但呢支歌仔唱唔到多好多年
外資撤 大陸通縮內房冧 成個經濟就冧
我諗無人想跟香港一齊沉
到時收入減 又無外國passport就死得
就算lifeboat未cut 到時先移vs一早settle好晒
真係自己個人決定

睇長遠的 仲未走的
依家走人settle 就已經差唔多係最好時機了
香港財赤 大陸冧左 工廠都開始放假到下年
2024真係好危下
我當全香港人人工跌三成都仲高過晒英加啦,因為我哋by default 生活成本同稅都已經贏人三成,同埋你係咪真係信人工會跌到三成?
帶夠錢去人頭計一球,壓力會細啲
師兄唔返香港? 要為仔女先去外國?
你鎖港cctoy?

夠香港牛油平?
吸飽自由空氣,
個人醒左,
咁就返香港
一定拎埋citizen先番

TRUE
講緊人既感情 包括愛情 親情 友情 唔好選擇性失明
下 我講緊人既感情喎 你就剩係focus係愛情到 同埋另一半都係人生計劃一部分黎 不過連登仔邊有另一半 成班都自私撚邊識諗人地
香港差就一定,有能力嘅真係快啲走我呢啲無能力嘅只可以留港
你要計埋民主自由空氣既價值(包括班支那閪喺樹搖五星旗)
英國牛油高級D
我問移咗去多倫多嘅朋友,冬天凍唔凍,佢話唔凍,因為一出門口就上車,到目的地就入室內,全部有暖氣。佢話香港冬天仲覺得凍。
我食開5蚊,5蚊英磅一盒到啦。
吓,咁都要離婚,佢有勇氣一齊過去由頭開始,只係做唔到,都唔算好錯呀!
小學三年班,好在平時都叫勤力嘅,當成家去咗一年旅行lor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞