有冇識人已經敗走加拿大/英國返香港?

1001 回覆
102 Like 387 Dislike
買new build已接近智障

當地除咗老人好少人買new build
點解留響香港份工一定好大壓力?

我同先老婆響香港都搵到hea工,比以前響外國更輕鬆

香港其實都有hea工同hea地方住,村屋我住過,錦繡都住過,一樣好似外國咁住house養車easy mode
有。。。英國返香港,話小朋友讀書唔適應,喊住要返,去一年返咗
咁會放lunch/戶外活動/BBQ呢啲㗎
事實勝於雄辯啦,10個英國讀書九個返香港,香港300,000加拿大人,今次去嗰啲根本好多都冇屋企喺嗰邊或者根本係好窮冇呢個計劃走唔到
例如你?
又咁講,未有5+1之前,響英國讀完書留得低嘅難度係難過澳加的。我已經算“好彩”留得低嗰炸,但響嗰度好似睇唔到咩未來(雖然都買哂屋性性),唔想“咁就一世”。
英國果時成日都係畢業有offer 但係唔sponsor visa 做條撚咩
知道及同意

我覺得英美奧加嘅問題就係亞洲嘅男人基本上都係社會性死亡。

社會地位實在太低

你見啱啱King’s Speech ,黑人我都見到,亞洲人大家有冇見到?同白鬼做過嘢佢哋骨子裏根本就覺得我哋男係豬女係雞,或者文化差距太大好難融入
你就真係唔識
加拿大開支仲貴過香港wo
你搵最低工資稅後一個月得14k港紙
香港最低工資係低好多,但冇咩正常後生仔係得14k一個月
另外香港你搞唔掂你都仲可以同屋企人住
依度你搞唔掂諗住同十幾個印度人一齊share room?
一睇就知9up
我都唔明講個數出黎有幾難
反而佢要自己上網特登睇自己人工係TOP幾%咪仲哂時間
一句講哂佢根本係鳩up,可能隨時自己都唔知到底英國top5%其實係幾多人工只係覺得top 5%好似好勁就講出黎
即係我哋睇越南佬或賓佬咁囉

正如你響香港會唔會請個賓賓做經理?就算佢正正經經冇問題但點管班手下?

英國一定係咁,美國可能會好啲。
藍領人工係高,但地位唔會高得過office白領
其實香港藍領人工都好高,成日唔明點解咁多人會當左係外國先會咁
有得選擇後生仔都係會想做白領多過藍領,even人工低少少
同埋你普通白領人工咪低d,但上到去中層,又或者本身係專業人士,人工就已經高過大部份藍領啦
英國其實係唔算係移民國家,你北美澳洲係第二個故事,如果係做科技界再少D呢D問題
大把,馬時亨咪係囉

馬:1979年我移民至加拿大多倫多,當時27歲,在當地住上6年,然後於85年回港工作,在港工作4年後到英國短暫公幹,90年由加拿大回港後再沒有離開香港,我算得上是早一代移民。

因為當時我在香港銀行的工作有不如意地方,加上太太早已入籍加國,並且在當地有工作,所以我作出移民的決定,我到步後好幸運找到一份工,於是公一份婆一份在當地落戶。

我在香港第一份工是做銀行,年幾兩年後有獵頭公司找我做股票分析員,我說未買過股票,怎樣做股票分析員,獵頭人說不要緊,於是走去見工,而老闆又請了我。

記:其後為何回港?

馬:這純是因緣際會,89年我到倫敦公幹,做了一年多,公司叫我返加拿大,我原本不介意,但女兒在當地找不到學校,被迫要想辦法,有朋友建議不如回港工作,我於90年回港加入熊谷組,自此便沒再離開香港。
所以如果大家身邊真係有BC CBC 朋友,你哋就會知道移民根本係一個美麗嘅騙局,贏嘅都係羊腸愛好者、肥妹或者LGBT人,正常人基本上都係輸到仆街
係加拿大你又大冬天去露營?
點解咁多人鍾意用南亞人/東南亞人同我地比
東南亞/南亞國家冇一個係發達國家,就算新加坡其實都係東亞人國家
佢地亦冇任何文化、科技係影響到全世界
本身係世界既影響力係極低
但東亞人好多方面都係同白人睇齊,對世界一樣係有影響力
即係咁,如果東南亞國家個個都有錢、有科技、有實力、d人又係守法又有禮貌既話,我地又點會睇低人?
講緊係香港都會有戶外活動,唔會全程有冷氣,香港今時今日無秋天嘅感覺,更何況冬天,11月頭都咁熱。
百幾年歷史問題
點解中國人都會覺得白人係高人一等呀?
你而家香港去bbq行山都唔熱架
點解要大熱天去?
其實英國係移民國家,50/60/70年代就有響西印度(西印度不是在印度,是在中美)及加勒比海一帶輸入大量人去英國做揸巴士嗰啲低下工作,00後歐盟都有一大炸東歐移民移過去,但係都係做啲下爛嘢。

識個波蘭女仔話自己受過高等教育,一去到英國時要響酒店做執房床單上有哂屎屁尿同精時,佢都喊咗出嚟。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞