有冇識人已經敗走加拿大/英國返香港?

1001 回覆
102 Like 387 Dislike
恭喜你

你嘅思維同老共一鳩樣

“““我更擔心係啲黃絲黨媒會得寸進呎
投稿去外國傳媒(eg.dailymail, guardian, telegraph)抹黑渲染強國人
令到啲外媒睇完會對強國人避之則吉甚至討厭”””
人地1kg 你香港又買緊1kg 咩
你唔寫啲人又點知實際情況?
唔提出問題就冇問題嘅存在
又block乜鳩呀dllm
祝巴打你好運啦 睇下開始搵樓時aim啲非倫敦單人apartment會唔會afford到?

我就係同個港孩巨嬰fd夾租緊 當初佢咁啱都會黎加拿大 搵到個靚租盤諗住益下佢 點知變咗幫佢老母教仔咁 頂咗半年了

依家寧願一個人頂晒租好過
我唔倫敦啦已經
只不過份工嘅人工真係低....
唯有望轉到perm人工會多番啲
同埋本身都唔打算同香港人夾租, 都係上spare room/rightmove 搵下

睇下呢個thread啲人嘅嘴臉就知

完美噉示範咗乜嘢叫倒自己米

我到而家都仲覺得隨便網上分享同大開自己屋企中門俾街外人入嚟參觀評頭品足無乜分別

好似我當年月小學玩IT問答比賽贏咗個電腦手掣,我都無同屋企人分享喜悅,因為唔知佢哋會俾啲乜說話我聽
我呢啲其實冇話敗唔敗走
返正如果有人玩野
我咪唔係果個地區囉,
我一直認為呢啲嘢冇話蝕底嘅,
呢啲嘢都係自由選擇嘅嘢嚟
唔可能強迫人選擇你
難民就俾我上樓啦 我都好想做難民呀唔俾即係代表5+1係特別for英屬香港人,定你隻大陸仔無bno?
你咁撚廢5+1都搞唔掂就真係不如唔好移
英國唔收垃圾
有,起碼2-3個
英國免費
移民到英國仲保持睇香港+英國+國際+中國新聞
呢到D難民有得上樓咩?
我剩係知佢地每個月有錢收
同住 4星酒店
黎到都真係睇多咗本地新聞
蝗變蝻,難民好一樣多
我琴日又知多一個,
前後已經有4-5 個喇我識的人當中
我識一個單拖都走
係香港畢業左幾年 上緊位過到黎做翻junior post
揾少接近一半 真心有啲想回流的
咁每個人追求既野唔同既
大家追求既生活唔同 分開都無可厚非
單拖最易走woo…
女朋友係過到黎先depression?

我每日返工都懷疑人生…

唯有邊做邊再進修/搵。

拎 passport 都係我暫時目標,拎完再諗。
我認為唔理最終會唔會捱唔到要回流,呢一段同女朋友一齊互相support既經歷就已經值得

相反另一半隔岸觀火仲成日講好掛住嗰啲,而自己係到捱既就真係豬兜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞