有冇識人已經敗走加拿大/英國返香港?

1001 回覆
102 Like 387 Dislike
死咗我都想趁餘溫姦多兩吓屍先走
又咁講歐美公眾假期好少

你將公眾假期加埋私人假期其實差唔多
證明真係好多五毛打手喺度搵食囉
老蕭:有手有腳就移到民
分別係你有得揀邊日放

好多公司都俾夠28日 on top of 8日bank holiday
你可以揀淡季平機票平酒店去旅行

香港講緊近近地去台灣都要$2000機票
點會冇人肯請政府搶
外國稅重到仆街
香港人去到只能做低下工作
慘過做狗
會唔會後悔搞壞咗香港
有料去到美帝做fanng, 係香港都做ibank 啦,人工再高一節
美國FANNG, unicorn值錢係股票,warranty,ibank IT 唔係你想像中咁高人工,做fundhouse 果堆先係高
本身如果唔係太熟/熱衷西方文化嘅話

去到外國其實係難適應的真心

外國住落就知好多social norms ,你要自己領會無人講出口話你聽的
加拿大Amazon software engineer 正路少過170k CAD, 稅後咪同香港top tier 嘅IT 人工差唔多
美國先人工再高稅又低過加拿大

朋友係英國做Google係一百幾十k 英鎊,佢係香港稅後實搵仲多
肥矮毒7
是旦中一樣

Kam kam地

CBC屌方位屌打

人哋有身形識打扮,一拍埋去,你係女都唔會揀香港男
我住英國,我屋企樓下3分鐘車程已齊晒超市retail park,Costco乜都有

全方位屌打香港
有諗過轉場去台灣
我大學畢業兩年後已經每一日都係揸車返工喺香港都從來唔使搭公共交通工具,而家🤦🏻‍♂️
都係嗰句冇政治風險移民根本自己攞嚟搞,必定向下流
係咪真呀?喺NHS攞三萬蚊take home? 返香港10萬蚊起錶喎,再做幾年出私家1,000,000一個月等閑事
CBC多個BBC多個ABC返香港,自己諗吓點解,講到尾咪又係同經濟結構同前景有關
你咁睇錢,台灣一定唔會岩你玩
有錢咪買 大把香港人拎住8位數移民買new build,做乜要擔心人地啲錢點洗
我離開咗香港都係冇嘢做,同大家講嘅廢老一樣收息過活,台灣個文化生活節奏所有嘢近香港多好多,至少行出街冇嗰種低人一等嘅感覺,喺細路仔讀書嗰度有啲難搞要再同屋企人傾吓
中晒,local cbc個撚個都做gym,大大隻身形靚,上年嚟識大部分都係做it讀it,啲樣真係比下去,次次call gathering都係得仔,就知咩料啦⋯⋯好難唔敗走
一般人頂點就係faang, 都講緊要好努力+運氣先入到
做Jane Street two sigma 嗰堆已經係另一次元
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞