有冇識人已經敗走加拿大/英國返香港?

1001 回覆
102 Like 387 Dislike
都係老咗或者屋企有老人家小朋友call 白車九個字唔到,就真係祝福佢啦 真係好caring

移民撚最撚荒謬嘅事,係可以將英國人自己都屌嘅嘢都講到成為好嘅嘢,包括人工低所有公共服務鳩NHS垃圾天氣差物價貴,真係黐撚線
香港
有幾多人真係會係咁吹奏英國來來去去咪又係嗰啲FB group / 連登嗰啲有冇真係移民都唔知嘅人

你講嗰一堆英國嘅問題全部我都同意亦都經歷過,但係一個正常人會考慮移民,其實一定會考慮晒呢啲因素。

點解佢哋最後都會選擇移民就係因為其實權衡過兩邊最後都係覺得過嚟好啲,有啲家長係唔個細路接受洗腦,有年輕人真係睇唔過眼最後選擇離開,你下下揀要用錢呢一個因素,其實你估其他人冇諗過咩?

同埋我覺得如果你點解覺得香港發展潛力無限,其實坐10年對你來講都唔大影響好似你之前咁講,英國2047都唔會追得上香港2032人工
所以我幾時都話香港人真係好撚鳩kick,從來2020年英國開逃生門嘅時候就冇話過俾你知英國點好點好,講真如果個國家冇問題嘅話洗撚要你過嚟?

嗰陣時又喺度話移民唔係淨係考慮錢,過到嚟就算搵少啲可以感受自由,都係值得。屌你過到嚟就反轉豬肚話自己搵得唔夠以前香港,喂大佬呢啲嘢你唔係移民之前就應該要知道嘅咩
Excel7ty
你睇你收到幾多負評
一堆連登垃圾
講一句唔係香港就唔追?
咁好雙乳我幾大借盡啦
Not anymore
連登軍師你估流架
有,識條差佬靜靜雞走去老加,唔知畀邊個向移民署督灰

宜家返到來想做返本行,但唔肯請佢,裏外不是人
有識三個朋友已經由加拿大回流,搵唔到工同埋適應唔到當地生活
咁有啲野係相對既
以中國為例,只能夠講有錢果陣你想要幾風流就真係有幾風流,同樣要折墮果陣都可以墮到盡
你係中國有錢果陣,可以過呼風喚雨,當其他人唔係人既生活
你唔出聲都大把人主動幫你含撚,甚至撞死人殺咗人都可以冇野
咁當然,你折墮果陣就算你冇做錯野你都可以墮到盡

但係係西方國家
成個歐美唔敢講,只講加拿大
即使你有錢,你最多都只係可以過好啲既生活
以你請工人為例,因為法律保障人權,工人都只會每日返8個鐘工,唔會比到你全天候既照顧
更何況有錢冇錢大家都係咁高咁大,跟本唔會有人因為你有錢就特別please你
更加唔好講華人即使有錢出到街都係普通人一個,你如果出到街敢串柒柒盞比人襲擊
不過西方法律會保障所有人,有錢既話交足稅比政府割夠所有野跟足法律正常又唔會折墮既
回流返香港肯定俾親朋戚友笑足一世
其實真係睇做邊飯,IT support個啲就算啦
之前公司啲cloud solution architect 個個都10幾萬一個月
當然英國都高人工,但稅後就少好多
抵比人笑啦
難民當移民
靠人救生艇搞到好似投資移民咁
當初話走難迫住要走果班回流我一定笑撚柒佢地
話自己走難真係笑到我
以移民難度嚟講真係走難級數
根本同派居留比香港人
睇到港元好穩健咁
香港人工就算唔跌 都隨時因為財赤同儲備
要郁美元兌價 甚至脫勾
雖然唔係呢幾年 仲要等數碼港元
但5-10年後係咩環境? 無最搵錢產業
地產金融冧 被制裁無高科技產業 轉口又唔洗

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞