有冇識人已經敗走加拿大/英國返香港?

1001 回覆
102 Like 387 Dislike
有,加拿大返咗嚟,老婆唔適應,連門口都唔出,怕佢好易變抑鬱,返咗香港,當時決心都大,樓都賣埋過去,最後無計。
聽過有家庭係回回流
聽講係成家賣晒香港啲嘢嚟英國
捱咗8個月都係話頂唔順英國啲生活
後期日日同人講自己有幾慘成家心情有幾差最終決定返香港
點知大半年後成家返翻英國 變咗日L日都好開心
點樣6蚊燒味飯😂😂 16蚊都唔係間間食到
真定假呀
樓都賣埋又返去

定轉左手 又可以賺到錢
有咩career咁巴閉?
窮撚都唔會做到咩好role啦下嘛
唔好講到咁難聽
一句到尾咪又係講錢
求財咪返香港搵真銀
永遠架up都無譜架啦
條柒頭都柒慣老老實實
One hell to another
回流發現原來果個仲hell左
加拿大吸太多人 都太多高學歷
搞到低層工作 唔少over qualified
最後好多人唔satisfying

不過香港都無咩前途喇
遲早高技術高學歷工種都流失
唔會再有以前咁多機會升遷 隨時係保就業添
冇家底冇父幹可以有咩career係香港
打工度度都係做奴隸本身
其實我覺得加拿大醫院個運作模式有啲似私家醫院,好似港怡醫院
有錢邊度都係天堂,無錢邊度都係地獄

呢個係真理,同埋恭喜成功轉化成藍絲
係香港fg 搵50k up 同 搵min pay 既分別
知道自己咩料
了解到自己睇咩重
咁咪得 反正香港人精神都係 搵食姐 犯法啊
真,不過呢期樓跌,佢應該買得返,係小朋友入學搵工由頭做過,不過起碼老婆唔再唔開心。
youtuber : 珍心活
賣撚左個老婆好過
咁係因為大陸唔比雙重國籍姐
好多人愛情/情就係生命所有,如果因為移民就分手/離婚,你人生都冇愛可言
原來另一半唔係一生計劃
連登仔價值觀係咁,憎恨父母同女人
其實可能只係唔適應+home sick
只係需要返一返香港叉一叉電,無回流必要或者返到黎發現原本個comfort zone已經唔存在,比起係英國更陌生
人哋咪就係諗清楚,講到尾啲移民jj都係想講移民大過人生其他嘢啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞