有冇識人已經敗走加拿大/英國返香港?

1001 回覆
102 Like 387 Dislike
早兩年打支針都比cc台屌藍屍 死全家啦
人傻錢多的人辦
有 多數係家庭問題 有2個case都係一係離婚一係返香港
淨係今個星期身邊已經有兩個family走
最多凍薪/裁員,好少聽到減薪。

香港多咗一啲職位係一人多職位咁。

會計又係佢、人事又係佢、倉又係佢管、辦公室文具又係佢、行政又係佢⋯跟住人工得個20-25k見到都辛苦,前台又係佢呢 一職多兼。

正常公司呢啲分工,每個人都20k左右去做唔同崗位,但依家好多公司都興一個人做晒咁多嘢。

真係好做咩?做工程就無呢啲問題嘅!做設計師都無,唯獨是會計呢啲真係做到傻,去過三間公司都係咁運作㗎喎!一係老細秘書搞晒咁多嘢,一係會計做晒咁多嘢。

有時真係好睇命水,人哋無遇過呢啲公司可以hea住20-30k,偏偏我成日遇到唔高薪一職多兼,有啲人又捱到落去,不過都有啲話做一兩年就走唔會長做。
今時唔同住日,冇回流潮,識好多家庭落晒地唔返,探老人家果d就間中返
有錢邊度都係天堂
真心真理
我都成日講
如果有人真心問我移唔移民
我會答佢
我窮夠喇
雖然宜家唔係好富貴
但係起碼唔駛再過以前嗰d睇住d玩具catalog得個睇字嘅日子,玩具啫,想買就買,係唯一驚冇位擺
離香港太耐唔會知香港最差個面
我美國二姨細姨仲停留係舊時香港嘅美好
(90後嘅,2006年左右移美,我婆2003年移美)
不過2019年後就唔同咗角度去睇香港
日日都叫我去美國但我無錢去
以前細個簽過幾次都失敗
搞簽證個筆錢都蝕啦
叫佢今年返嚟感受下
今年香港11月仲係好熱
個個著緊短衫短褲
香港由亂及治,由治及興已贏
講真 睇你有幾大決心
35樓下的 咪working holiday先
去澳洲做1年儲幾十萬試下

再唔係借盡背水英加

不過無決心的又無迫切性
係人都真係唔多想郁 改變生活方式ge
就係治走曬
有錢真係邊到都係天堂咩
中國都幾多有錢嘅被人割菜
尤其係得罪大人物個啲
例如吳亦凡

黎智英都係有錢㗎
我都好想知
咁樣一來一回條數都幾甘
咁咪即係你係香港份工低人工同西囉

一早認左佢未算
上年大囡中學都去咗意大利交流
英國嘅state school enrichment week真係有好多活動可以揀
咁當然都要自己俾錢嘅
但叫做有得選擇囉
我要移民
唔係all or nothing
係priority嘅原則
舉例:
家人(有人會count長期伴侶)第一,政治環境第二,工作第三
如果家人離世,再同伴侶分手,咁咪移民lor
連登仔話會跌九成架
曾玉成
揾唔到工係我另一個識嘅人
兩個例子嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞