有冇識人已經敗走加拿大/英國返香港?

1001 回覆
102 Like 387 Dislike
但欠債唔還並唔係刑事,點樣當地法院判左法?
就算係民事,銀行要搞到去外國隨時仲貴過本身條數
再加上香港已經同大部份已發展地方冇引渡
我都好奇上網搵,極其量係搵到銀行係可以申請禁止令禁止條友出境,又或者係申請被動破產
既然係你提出有案例,網上大把,不如你share下,等d人唔好中伏
民事好睇你本質係咩
但有預謀借完移民就變詐騙
上連登勿認真
呢度大把鍵盤移民
真係搵唔到依段新聞,咁就祝佢好運啦
其實都唔奇既
一開始決心唔大
去到英國發現好多野不似預期
回流番香港覺得環境開始變左
生活急促番
比較之下覺得英國好
重有香港有律師專做海外追收
你條數大,實追
兩個人一齊最尾都係想人生路上一齊走落去者
但如果方向唔同,想去的地方唔一樣,逼其中一方委協只會傷害左雙方

早啲分手對大家都好
退休先多人返黎,兩蚊搭車
放心5年後銀行當左壞帳
會賣俾收數公司
到時總有方法追
條友5000萬,同埋中國好似真係同加拿大係有跨國資產交流定唔知咩柒協議
不過都係再戴頭盔,我冇鼓勵人咁做架
識人 settle down 左,
今年生埋仔,
係香港又話唔生,
公司走左7/8 個, 無一個聽過回流.
唔洗5年啦,d人唔還卡數幾期都已經會有收數公司追
不過銀行搵得既收數公司唔會有d咩手段
唔好話係外國,好多人係香港欠債都好似失左蹤咁唔會搵到
都啱,要睇差幾多
幾萬幾10當壞帳
你想帶乜風呢,香港背靠袓國幾好都有,好快恒指reset去返8000點比你上車等發達,你唔係諗住做走狗移民掛
40% 係累進
ie 你人工多過50k pounds 之後個部分先係40%
無 只有人話走
走到既都唔會返黎
咁應該本身都有啲本金吧?
同埋而家香港除左mps 系列的工外就業市場都差左唔少
有冇link
大量五毛入侵左連登好耐
連尼住有份默許
唯有開個新登先解決得到
身邊好多frd都打算拎埋PR就返香港搵錢
始終仲後生,唔想咁快過退休生活住
冇,基本上都克服完頭半年嘅陣痛開心生活中,陸續仲有人plan緊去,有啲買埋new build準備出發
應該只有一種聲音,其他都要 block
咁你拎得95th 唔係 90th 咪變相都講左個range
好撚弱智

你唔講實數得。但連約數都唔肯講?
咁你一係講你搵到個95th percentile 係幾多

你話uk 計埋Annual bonus
咁香港嘅Annual bonus你又有冇計?
所以當見到有人成日呻外國住點苦,我都建議返香港,睇下而家香港仲係咪佢地掛住嘅香港

之後再移民心態都會調整返好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞