有冇識人已經敗走加拿大/英國返香港?

1001 回覆
102 Like 387 Dislike
巴打夾租真係要小心同睇運 就算係識既人 同住都可能有好多野你估佢唔到 例如係港孩乜柒家務都唔做 一做就勁hea勁污糟 連咩唔放得入焗爐都唔知 煮野煮到勁臭

到最後一齊簽咗租約你就要死頂一年
巴打加油 移民係長期計劃 無需要急住完成 亦好多人都係咁樣
戇鳩帖
加拿大唔啱咪轉去美國或其他地方試囉
去完加拿大話唔啱返香港根本就係唔想離開
藍絲作故都作好啲唔該
人地咪走咗囉 之後咪慢慢完成條件
加拿大都出3年期俾我地慢慢搞
屌,真係好撚柒呀
幾時見到人走難走到可以搭飛機住bnb
氹小朋友都攞出嚟講
點睇到係俾佢個小朋友嘈親嗰嘅人慘啲啦
好多加拿大既都拎左passport就返真係頂唔順得
兩個人加埋6000 cad income仲要租2千幾
東方昇講果班人
本地人覺得nhs唔錯係因為佢哋同其他西歐或北美比,英國剩係“免費”呢樣嘢已經贏到其他國家開巷,當然冇投訴,仲響倫敦奧運會開幕禮時狂J nhs添。

但香港移民係用nhs同ha比嘛 加上香港仲有大量唔貴嘅私人醫療選擇,當然有投訴。
當你去急症室睇埋醫生都係兩個鐘
同我係香港要等十幾個鐘比
我就覺得英國算係咁
但唔嚴重就自己楂車去就好

救護車英國分 categories
最危急 cat1 數據平均係 10.5 mins 到場
(target 係 7 分鐘所以係唔夠理想)

而香港服務承諾係唔分 categories 全部係 12 mins
(本來想跟英國分 5 級但最後無實行到)
叫人唔好濫用但好多人發燒感冒都當的士咁叫

ps: 事實上香港定英國 cadiac arrest
要等到救護員去到基本上都救唔翻
所以最好都係全民學 CPR 同附近有部 AED
依樣香港同英國都一樣開始做緊
搞清楚喎,係啲黨媒藍絲
車大砲花生爆谷fb pages成日取笑移英港人
移民撚先要反擊

有邊個唔想靜靜地遠離新香港是非之地過開心日子?
係啲黨媒成日三日唔到兩日寫衰移英生活

有幾多國家真係做到救護車10分鐘內到
一係就要收錢

你又唔係資助移英港人
全部都係靠自己
連MPF攞唔番
就算佢哋真係過得慘
我哋又有乜資格嘲諷佢哋?
我都覺有好多人會係咁
我更擔心係啲藍絲黨媒會得寸進呎
投稿去Local 傳媒(eg.dailymail, guardian, telegraph)抹黑渲染移英港人
令到啲Local睇完會對移英港人避之則吉甚至討厭
都明㗎,初初租自己一個住都係因為有呢啲concern
但係生活迫人啊, 月月清成世都唔洗買樓....
鬼叫你窮咩
幾個去左英國 好食好住又大 仲肥左
死之前會比你免費睇既NHS
blocked
果班人仲要取笑去加拿大嘅人係巨嬰、溫室小孩、移民儒夫
其實移民嗰班香港人當中有部分可以再做得好啲,例如用多啲時間做planning,又或者移民之前去當兩三個星期實地視察

車大砲page 啲人大多都係心術不正,但又唔見人哋會取笑梁芷靈?

我成日advise 移咗民嘅巴絲打乜嘢唔好隨便分享自己移民經歷,費事又俾機會黨媒做新聞寫衰移民,我得番嚟最多嘅答案係,“就算冇人分享,啲記者都會自己作嘢自己推post再自己報導”,擺明係搵藉口唔想收口

都係嗰三句
你哋唔分享
黨媒冇料寫
佢哋就會自然收檔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞