有冇識人已經敗走加拿大/英國返香港?

1001 回覆
102 Like 387 Dislike
比個字你,sustainability ,再望下香港,你咁都唔明,就算啦
英國人都係借錢都要俾啲自己啲小朋友去private School,好嘅幼兒園出世之後嗰日要去交表,你係咁唔代表人哋係咁,賺到錢嘅職業好多都睇家底,例如律師同埋ibank ,如果你個女做老師呀,護士呀,社工啊,醫生呢啲就得唔使,不過香港起薪等於英國頂薪咁樣囉,你個女接受到就OK
除咗最後一句都同意
但好撚憎人移完民叫人唔好嚟
你咪睇吓英國2047 年追唔追到香港2023年嘅人工囉,我就保證90%嘅行業都追唔到啦

你唔好屈我呀,我好支持人移民美國,移民英國加拿大就真係不必了
但我bc想去加拿大退休

澳洲都好,但澳洲過咗50唔收
退休你鍾意去邊都冇問題,做嘢同諗下一代生存就係另一個議題
咁而家外國定香港做野
噤你要對比番兩邊嘅工作量
如果個個學你乜都講錢搵幾多
又唔見啲人去晒香港或美國做嘢?

當年我大學同學讀完藥劑之後又讀埋醫科
上次去英國見佢都話會繼續留喺當地做嘢
除咗因為佢喺嗰邊識咗女朋友之外
佢覺得英國醫療制度比起香港更focus on quality of care

當年馬斐森都做唔完港大個約就走咗
寧願降一半人工都要返家鄉
可想而知
Quality of care 🤣🤣🤣強烈建議你自己上各大移民group,睇吓我哋啲同胞對祖國NHS的意見🤣🤣🤣
咁你老母而家見而家個樓市人踩人,有冇多謝你
其實香港人真係好啱做英國人,同英國人一樣一早已經唔係世界第一,但係又當英國係世界第一,明明自己係皇家蘇斯達當自己皇家馬德里🤣
不嬲而家都做緊連登仔做緊最憎既野,谷仔女入grammar school,讀專科,揾機會去澳洲美國

留港?得,有錢讀到國際學校一定留,最後都係去澳洲美國
好認同 宜家有個文化就係回流=敗走
結果有d人就夾硬迫自己留係外國
移民係為左更好既生活 如果仲辛苦過以前其實真係要再諗一諗
你笑我冇用ga wor
quality of care 呢句說話都唔係出自我口中

英國NHS 喺全世界公營醫療制度嚟講算係數一數二唔錯
起碼唔會因為你食煙或酗酒就唔醫你或將個priority放到最後
好多行醫保制嘅國家,例如德國,唔食煙嘅醫保會平過食開煙嘅
美國更加唔使講,你點都要有份全職工頂住

之前有啲youtuber 分享自己喺NHS 醫院生BB或醫癌嘅經歷
你不妨可以去睇下
澳洲睇吓邊啲行業啦,有啲行業係人工高,但係你都估唔到自己仔女鍾意讀邊一科係得美國每一科都人工高(如果一定唔返香港的話)
根本沒有政治風險就唔應該移民,除非你嗰行喺香港冇得做,2019之前我都有一堆朋友做藝術做科學研究去咗英國我覺得完全冇問題,因為呢啲人喺香港完全搵唔到工,或者做唔到自己想做嘅嘢。

我咁多嘢講就係因為好撚憎啲移民撚係咁水人走,走完又打飛機覺得大英帝國世界第一(第一次世界大戰前就係,咁講,中國都係人類歷史上第一好多年)有好多家庭,因為呢啲風氣好受影響,急急腳走,好多人無端端喪失事業,不少家庭離婚,生活質素大跌,根本唔使搞到自己咁樣。除非你係嗰啲家庭收入三萬蚊以下,呢一世都上唔到樓,咁的確對你係可能會好啲。

有風險走就完全係另一個故事
事實勝於雄辯香港人均壽命全球第一,完。
噤就要問下啲家長點解要送子女去讀國際學校而唔係讀番普通Band 1 中學,後者大多都唔使學費

問下佢哋或者佢哋子女最終出路係邊個地方?香港大學?定係英國美國大學?
壽命全球第一最主要原因係救護車隨傳隨到
好多心血管疾病由病發到猝死只係幾個字之內嘅事
咁就唔好撚講咩英國NHS好好啦,有錢就起多啲醫院,請多啲醫生就係咁簡單,一個國家窮就同一個人窮一樣係乜撚都做唔到嘅,懷緬以往嘅榮光係毫無意思,保守黨啱啱先去完叩頭仲有貝利雅,你咪睇吓香港滙豐銀行同渣打銀行幾時撤出囉,明明喺香港就係鬼佬幫我哋含撚,呢度就調返轉去幫鬼佬含撚,都幫美國佬含撚啦,點會幫英國佬含撚,幫個窮人含撚有撚用咩?你係含都含自己個老闆啦,點會含條靚?
冇喎

當年入咗嘅過而家人踩人都有三倍收穫,當然唔夠三年前四倍咁多
咁點解英國救護車唔隨傳隨到,咪又係個醫療系統問題,我就響英國call過白車,九個字後先到,屌佢老尾

唔好講白車,上次倫敦Grenfell Tower消防車又係call極唔到,到咗又冇雲梯,你講乜柒care都冇用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞