移民英國就年半 開始有小小頂唔順d移英撚

1001 回覆
2060 Like 184 Dislike
英國經濟主打都係金融服務業
其實同香港有d 似
鬼佬都開始大把去香港開concert
Rubber band 都去Uk 一樣
呢個point 有咩賣點?
若要生活好 遠離香港人 十個有九個都係啄地雞 左啄右啄
公園古蹟山洞我都成日去喎,仲去搵化石
好多野有好多故事係後面,我唔係話香港無,英國既豐富好多姐
然後沙灘無咁多人都好過香港
砌機上網乜都買到,咁都r 頭好難搞喎
然後落pub 係英國好玩既,club 同stript 都係英國好睇好多
行街其實我覺得同香港差唔多,不過當然只限倫敦
夏天唔記得閂窗簾係晨早曬醒,勁煩
老人渣唔啱名勝古跡架啦
仲有時間未死就玩得就玩
岩岩中秋俾香港人拉去聚會,先發覺突然多左好多香港人搬左黎,已經突然想搬
英國有幾百年教堂聽音樂,香港無

pop有張敬軒去RAH
d ? Oh ! 試吓先 計劃緊冬天又係去旅行
Thanks

但香蕉我唔得 好寒
無衝突嘅 咁咪證明去到邊都有嘢玩

講幾樣推介 都係希望樓上搵到啱佢嘅嘢
只要打開心窗 好多事物可以explore
係?我早排係香港撞到班老野自己組團係曼城落黎旅行,成廿幾友,超癲喎
啲留言歎為觀止
不過人嘅本質就係咁
根本係樓主講嗰堆「移英撚」已經接受左英國的「唔好」
佢地要的只係一個能夠安心生活的地方
樓豬想要的係一個能夠生活舒適的天堂
有夜生活就有人要返夜班
效率要高 員工的精神壓力就會增加
屋又大又平 附近設施就一定少
所有好野都一定有代價
我夠從來冇講過自己雞校,

我要澄清個timeline,我唔係同你講緊留學生畢業留英問題,個arguing point 係一直都響畢完業回港,生仔,生仔,生仔(好重要3次唔係你又當睇唔到)講緊係10年,再BNO去英國/去Cananda,我一直都講緊自己個例子OK?如果唔係班友一畢業做director?

你離題都離得好誇張下,麻煩你返返去我第一個reply ,如果你一直都用緊畢業生個角度都去傾,sorry,你一直都錯緊

不如你計下澳洲投資移民要幾錢,投完重有幾多錢剩,係,我既有錢standard 就係cash buy 完,重有幾百萬響銀行收息唔使做 3000萬係夠

你再要比啲億億聲上市公司太子爺一定想留港,死駁難駁,成個小朋友咁,我就冇你咁多時間,有時間幫個仔考grammar school 好過

係咁
紐聽落去好好,你過去生活試下,你捱到半年算你勁,紐係一個好地方,但唔係適合香港人移民嘅地方
咁曬多啲太陽,不過英國成日落雨
的確係要吸收陽光
唔係情緒問題會出事
可大可小

你唔識就唔好講啲不負責任嘅說話
到底你屋企人比咗咩教育你
其實你睇番stat, 唔係真係咁多雨
日本都開始多蝻/叉
其實無地方"適合"香港人 香港既環境太特殊
你用番香港既思維套落其他地方度 只會盞辛苦
你移民係要諗自己為咩而走 係咪真係鐘意你揀既地方
好真心講句 10去過英國既 一定唔會個個都鐘意英國 有無5個都成問題

現實既係 香港人2019後要走 最簡單的確實係英國
但建議唔好一味唱好 咁樣其實呃自己 只會更辛苦 而應該認真搵方法去面對 甚至學下連登仔最睇唔起既印度人 黑人 團結去改變現狀

利申: 台英歐都住過
同意
不過好睇個人需求
我自己就覺得香港好撚物質
每日要好辛苦咁生存⋯⋯
見過鬼真係怕黑
而家好鍾意外國嗰種放鬆休閑生活
日本都有 omg
遲啲印印統治世界 終國應該收皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞