移民英國就年半 開始有小小頂唔順d移英撚

1001 回覆
2060 Like 184 Dislike
尋日有出街佢哋都count藍
好認同,正所謂食得鹹魚抵得渴,睇吓自己想要啲咩啫,每個人都唔同。何必為左證明自己選擇正確而踩其他選擇呢
平時就笑香港人黎生,無野阻到佢地返工,而家就話人躺平等老豆老母養
根本香港個風氣係唔容許你懶,幾唔想都好,都係要工接工。除非你厚面皮到唔理人點睇,老豆老母又唔介紹養你養到佢地死為止,但呢啲係個別例子囉,廢人去到邊都係廢架啦,關留港咩事
笑死好真
成日話鬼佬返工好chill
呢啲先係人生

咁到你enjoy佢哋service嗰時咪反映返比你睇好chill會係點囉
其實有睇下Yee minister 都會知英國政治係極多問題
英國公務員制度係極度臃腫 同 慢 依樣野根本係全英共識 at least 30-40年

所以我唔明點解咁多香港人點解對英國咁大信心 我覺得英國挨到下句經濟衰退已經好勁
好多地方根本無投訴文化,搬香港套投訴文化去就係你所謂嘅融入?
出街食 = 智商稅

要慳起啲錢去博物館
冇錢去邊到都係煩
英國重稅 但福利少 憎多粥少 難民南亞黑係咁生
政府多多稅金都比班撚樣敗曬
頭5年你仲要乜福利都冇 想進修都要自己課 支出好大
有錢係英國可以有好既good life 好大學 靚區大屋又得 同班posh佬住
我而家budget 上 局住同d爛鬼黑人南亞人住 出街成地狗屎冇人清 Council 冇錢on99
D人唔係唔講 只係網上唔講 因為一講就比人屌話番香港
有班人二元化到癲 得兩個地方選擇
Even 英國而家唔好 點解第一時間係諗住走 而唔係留係到改變 你已經有選票 唔用民主方法試下改變 雖然希望不大
大灣區嘅人先啱商場,英國只啱博物館,點解會咁定義法
wfh肥左好多
勁撚on9
兩個人食啲好普通嘅野都4,50鎊走唔甩
cheap cheap地嘅三星酒店都average 1000-1500HKD
唔知佢憑咩收咁貴
首先bar到11點,已經好廢,第二club都未必去到好夜,1230,1點收都唔少... 何況,你地本身講落吧,你拉落club做乜
風向終於轉
一早講咗,留港瞓住贏
其實好多野屌嘅背後要諗深一層

好似火車同 tube 壞車咁

其實佢哋個文化係有啲野唔正常就停撚晒架火車先,無錯咁係搞到成日延誤,但事實 touch wood 英國真係好多年無發生過嚴重嘅火車事故,而呢啲野唔好話支那會撞車當喜事,歐美好多地方都成鬼日火車出軌死傷無數。英國準時方面追唔到日本,但安全方面係同日本差唔多的。

香港嘅mtr師承英國,所以頭幾十年真係咩事都無發生過。但當地鐵變成港鐵再變成黨鐵嘅呢幾年,出軌、撞車、甩門統統都會發生。

當前排黃大仙水浸,黨鐵要啲員工浸晒全個身都要入隧道搶救,然後見到啲香港人話咁快可以回復正常係世界級。

sor9ly 我真係寧願無車搭,都唔想見到任何一條人命因為要為咗“通車”而無咗
睇嚟你嘅普通都唔係好普通

我覺得出街食嘢覺得貴, 係因為無論你食乜都起碼10磅起標啫, 你食個fish and chip 又係十幾磅, 你個靚意大利餐又係十幾磅
無風假又真係慘嘅,但我真係鐘意呢邊冬天,如果再凍d仲好,舊年有一星期落雪仲零下七度,好鐘意呢d天氣

夏天又唔熱唔濕
喺英國生活咗6年幾,定唔順旅行玩係正嘅,生活不了 不過未試過未試吓囉,不過其實講到尾,有錢喺邊度生活都舒服
因為無野衰得過香港囉 咁都唔撚明
下 好撚熱鬧 琴日先有個日本event
你試下睇波 多人到仆街
你唔落club?

你唔識就話無 我flatmate 岩先砌左部電腦
我英國朋友都rebuild 左電腦
淨係DVLA已經夠晒閪
同royal mail夾埋寄失我啲車牌證件
HMRC 試過扣錯稅
打上去又係又係要電話
乜嘢公共機構都係用電話電話電話
屌想整間屋水電又係要電話比人hold住條line十世
2023 Email address 都冇個
乜撚遊行先? 香港就算撚數啦
遊完都係咁
利申: 之前黑人被殺 有出去遊行
要人工高work life balance,要樓平屋大,要物價低多嘢買,要方便隨時落街食飯,總之就要著數攞到盡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞