移民英國就年半 開始有小小頂唔順d移英撚

1001 回覆
2060 Like 184 Dislike
白人同逃亡榮譽英國人會同食材有靈魂既溝通,飲啖酒由土壤既味道談至風土人情,旁及歷史同政治哲學,豈可同黃皮豬純粹飽腹相題並論
以前subway 個早餐deal
俾多20p就有cappuccino latte 揀,圍起都係26,7蚊港紙,成日上堂之前買嚟食
Gregg's deal個bacon baps 又幾好食,都係差唔多價錢
其實係香港人慣咗做低級文書嘅都係聰明人
呢邊真係唔係咁
自己殺出重圍la
你都戇撚鳩

而家BNO過去未有BC,呢幾年係咪唔使交稅?
交完稅都冇咁多福利啊,懵撚

咁撚多香港人鍾意去到外地,明明做足當地人要做嘅義務,偏偏自我閹割做公公,其實呢啲人真係好適合返去清朝接受帝制
所以 香港人咪又係玻璃心
英國有野唔好就叫你入鄉隨俗 接受人地文法
香港有野唔好就話人留港抵死
其實 入到out standing school 都好ok , 之後睇D 小朋友 進化 😂
Sad but
其實細細成日講外國人工高 但而家變番低過香港 chill既生活唔係無代價 chill住越黎越窮咁解啫 唔介意咪去囉 有下一代就唔好喇 生活水平既差距好難追 住到係倫敦同讀到私校就另計
入唔到
努力一Q樣殺得出
睇英超啦
其實香港人嘅質素係好定差
都唔係移民嘅主要原因
但成個社會環境,你見到好多不公義嘅事而你又冇嘢可以做到
好似上次特大暴雨浸死咗幾個出門返工嘅人
如果喺舊香港職工盟一定會鬧大件事
但嗰次之後唔使幾日啲人就忘記得一乾二淨
而家嘅工業傷亡權益會個影響力又唔係話好大
有啲人諗到呢度不如換個地方,喺一個稍為正常啲嘅社會環境生活就好

好多藍絲會嘲諷我哋去到外國變得噤聽話
又諷刺點解我哋唔去“裝修”人哋地方
其實唔係囉
係因為香港嘅政府衰到貼晒地
所以我哋對其他地方嘅政府都變得相對包容
同埋人哋真係有有效投訴機制

好似之前倫敦有單警察開槍射死個黑人
即刻有部分警察集體執勤不配槍以示抗議
同埋涉事已經被落案控告謀殺
莎翁唔係?

住邊度真係好緊要
好彩我住嗰度都算旺
多嘢行同多餐廳

要多啲去下其他歐洲地方玩下
唔好淨係屈喺英國!
加油!
咁又係 我自己都係咁殺出來😂
以前俾個細路讀完高中+大學都要二三百萬港紙
而家基本上係低門檻
係揀區落腳嗰邊真係要做足功課

蘇格蘭嗰度你住滿三年個細路就可以免大學學費
真,又想要好福利又厭高稅。
又想自己份工chill,又厭人service慢。
佢地想要的野得sg有,人工高稅低,有my平價slaves用。
不過人地唔收年薪hkd 2.5m樓下的垃圾
Post Covid 有咩唔同左啊
冇錯,好多家長都真係走去蘇格蘭,鋪路準備入讀當地大學, 不過有時睇返個環境,語言(口音) 對小朋友嚟講未必係一件好事😂其實而家算抵啦,假設你有兩個小朋友,如果本身都諗住送佢去外國讀書 淨係大學兩個都400萬 ,而家幾百萬就 可以陪佢哋讀書 六年之後又有護照 (真係抵嘅)
其實識呢d野嘅當地人唔多,話說班客有大量最低工資嘅操作人員,同佢地supervisor train完之後,有時間同佢地d 員工傾計,佢地覺得中國好強大,好鐘意中國野,但問佢地各國政治野,我地講原因,當地人完全唔明唔識,越離開大城市越多呢d人。甚至連出過國旅行嘅人都唔多。
所以我越來越少見香港人
同local就有讚有屌啦
一年30+8日假期,無星期六紅日,多到我用唔曬

風假呢d野係英國無需要,天氣問題直接remote working
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞