移民英國就年半 開始有小小頂唔順d移英撚

1001 回覆
2060 Like 184 Dislike
仲有有D笑香港人住係香港人村 不問世事
你基本上見到依d都可以即Block 因為90%係VPN移民 基本上所有移民都係痴番同自己國家d人玩 因為文化語言係最親切

好多時英國生活最開心就係星期六成班香港人食下飯
回流啦
個個地方都有佢不足做得唔好既地方
去英國係要自由 係想同d 正常人生活 香港人都好唔正常太多心計又唔夠diverse 好 judegemental,英國生活冇咁大壓力 起碼有人care,大家都識扮野。
英國緊係有野唔好啦,稅收咁貴 搵幾多交幾多儲唔到錢,lgbt又太over,cancel 文化太on9,但我寧遠接受英國呢d野都唔接受香港個d,呢個就係移民原因。
但係英國最少30日有薪假期,多過香港幾日
同埋英國可以星期六日近近地去法國玩,香港兩日假期根本出唔到國
所以我覺得各有各好囉
唔係呀
英國真係好好架
咁出街食飯係咪智商稅
租又唔夠香港貴
食啲濕鳩垃圾又貴過香港好幾倍
鍾意fashion 、建築 、history、去concert/music festival 、識唔同國家朋友嘅人
鍾意行出comfort zone 、試新、野 有少少浪漫主義嘅
比較liberal嘅人先會識enjoy 英國
唔係所有野都係efficiency同錢嘅
屌個metro垃圾要幾熟悉人哋文化先屌得使唔使讀吓個metro史
屌個政策on9又要做幾多功課
睇你自己點揀啦. 最鍾意去意大利餐廳, 好食過香港但係平過香港, 咁我覺得係香港食餐正宗意大利餐嘅智商稅高好多添
文化咁撚樣都count文化
落後就落後啦
有錢移民退休係開心
打份工冇錢移民要努力扮開心
好撚中
尤其是倫敦,好易識到唔同國家嘅人
呢啲就係離地撚
有你咁free咁有錢唔使做就算我去柬埔寨都好過癮
即係都係智商稅
買架車唔貴, 遠離倫敦住又平一大截, 唔關有唔有錢事喎
樓主可能你唔好彩遇到某啲香港人,我同其他香港人朋友一圍埋食飯吹水就會屌呢度政府同英國人做嘢幾戇鳩,亦都會討論下其實有啲位有好有唔好。

試吓咁睇,有時佢哋做嘢"那西"都係好事嚟,可能做嘢會比較慢,但係佢哋做錯嘢又會肯補償返你,其實件事都幾好笑,反而咁樣變咗有着數。

初初嚟英國睇到英國啲新聞成日話有啲乜嘢新發展都會信以為真。依家一聽到話邊一年會開通啲乜嘢,就會知道"屌聽住先啦,有排都未會有或者直程冇"

每個地方都有佢自己嘅問題,睇吓自己接受能力,同埋點樣開解自己啫,要搵總有好同唔好嘅地方,永遠都講唔完
其實好多人都有屌
不過反英5毛 唔識分文化差異同真正缺點
剩係識盲屌
英國有咩同香港唔同 佢地就覺得有問題
好撚癲
唔係所有嘢都efficiency
到你急需要用到啲public service嗰時就唔係咁講
交唔交呢D智商稅係你自己選擇㗎啫,睇你自己記唔記得自己係邊度, 應該改變邊種習慣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞