移民英國就年半 開始有小小頂唔順d移英撚

1001 回覆
2060 Like 184 Dislike
預左多負皮

有時候同d local朋友傾英國d問題 例如公共行政 銀行問題 大家都會係咁屌。 不過一同班香港人無論係group講 定上youtube睇 十個有九個都話好 其實我明大家黎英國係希望去一個比香港好的地方 不過事實上 英國都有好多佢唔好的地方 我黎左已經一段時間 同埋已經工作左成年 我係真真正正貼地 唔係個d唔洗做日日係英國大屋住的中年人 。有時候當討論一d英國生活問題 佢地就算覺得唔理想 都唔會好肯講 同埋會覺得唔想影衰BNO簽證 講香港衰野個陣大家就點曬頭 一講英國d不是就好似load唔到咁 雙重標準到爆依樣我真係頂唔撚順
骨子裡都是腌尖嘅香港人 好正路
Cctoy : 咁點解你唔返香港?
Cctoy: 咁咪留係大灣區
Cctoy: 係呀 中國香港最好
Cctoy: 唱衰英國自己又要留係英國
因為要俾人覺得移英係無揀錯,呃人想呃埋自己。但有錢少少過班又真係唔多在乎。
所以好老實 一想傾d英國唔好的地方 我都係寧願搵返local 傾 有時我都覺得佢地呃自己 不過無謂說穿
當時都有揀英國,
但發覺英國內部問題仲衰過加拿大
最後去左加拿大
公共行政
銀行
有咩問題先
點解咁講
你問我黎有乜好,計落除左天氣,無乜野好過香港,我想
呢d想要熱鬧無熱鬧,行街買野黎黎去去都係過d,仲衰過香港商場,最近想砌部機都r緊頭唔知點搞好。

公園?古蹟?咪玩啦,落吧好過。
連登都係
只可以説好英國故事
二月頭開始申請緊野,話八十個工作天會有結果,上星期仲話處理中。雖然唔係等佢開工摑食,但仲衰過之前申請轉車牌。
I know that feel bro
移民撚話剩係art gallery, museum 同road trip呢類高級活動已經有排玩
行街shopping呢啲低級活動留番比港豬
死啦,咁我會唔會變左五毛?有無糧出先
我老婆開馬仔band 去撚左3次先開到 你話痴線唔痴線
砌機自己上amazon買料砌咪得
一落單第二日d料就到齊勁方便
香港習慣左乜都就手,熱鬧,多選擇。好彩黎到識到人落下吧,否則,起身返工wfh,放工接放學,煮飯過多陣又訓啦。
我就咁上網開咋喎 點解要落分行?
要倒貼
你問我個museum入面件野有乜特別,有乜靚,我不如出去睇下航空母艦算啦。
佢地唔會遊行,唔會夠膽罷工,唔會出聲根本
唔係成日砌,已經唔知買乜夾乜好
加拿大果面d人理性好多
唔知係咪同年紀有關係
入職場耐嘅人感覺唔太鍾意d人放負,小小都唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞