澳洲移民 你問我答 (2)

1001 回覆
32 Like 5 Dislike

多謝你呀樓主

好好讀書,考好英文,PhD要移民唔難。

pte 又點備試?

淘寶有好多課程
建議你真係睇下先去考同ietls 完全唔同
我考過兩次都低分過ietls 成積
L 我有8分但考pte 出黎得5~6分

最尾考成功未?

考返ietls 4 條7
pte 好辛苦 好似無得抖下咁
d 卷連住做,得15mins optional break
但pte 既好處係可以取巧咁屈到高分同埋好快有成積
澳洲好多班考你學下d 技巧
例如講野要勁大聲 一講完就即刻禁停制
我考過兩次都低分過ietls 最後都係考返ietls 算

我上年考ielts

R8 W6 L6.5 S5.5

唔知點操先全7

我都係靠youtube 啲例題黎操 pte , 同埋睇expatforum 啲阿差教啲trick
依巴打 ielts 成績睇,轉考pte 未必有著數

有無咩youtube 片睇下?俾條link黎ok?

Try searching “PTE GOLD” and “E2 PTE Academic “ in YouTube.
三大Bachelor+Master
銀行做Corporate Finance

有冇機?行邊條路移民?

Finance最難移民。

如果你可以考慮黎澳洲讀個移民專業兩年master或者會容易D。

有冇話咩master機會大d?
如果想做返同一個field嘅話,讀Accounting?

淘寶有好多課程
建議你真係睇下先去考同ietls 完全唔同
我考過兩次都低分過ietls 成積
L 我有8分但考pte 出黎得5~6分

最尾考成功未?

考返ietls 4 條7
pte 好辛苦 好似無得抖下咁
d 卷連住做,得15mins optional break
但pte 既好處係可以取巧咁屈到高分同埋好快有成積
澳洲好多班考你學下d 技巧
例如講野要勁大聲 一講完就即刻禁停制
我考過兩次都低分過ietls 最後都係考返ietls 算

我上年考ielts

R8 W6 L6.5 S5.5

唔知點操先全7

我都係靠youtube 啲例題黎操 pte , 同埋睇expatforum 啲阿差教啲trick
依巴打 ielts 成績睇,轉考pte 未必有著數

有無咩youtube 片睇下?俾條link黎ok?

Try searching “PTE GOLD” and “E2 PTE Academic “ in YouTube.

唔該哂
轉考pte試下

有冇機?行邊條路移民?

如果你可以考慮黎澳洲讀個移民專業兩年master或者會容易D。

有冇話咩master機會大d?
如果想做返同一個field嘅話,讀Accounting?

Accounting競爭太大,可以考慮精算?

多謝你呀樓主

多謝你呀樓主

唔該曬樓主 無限感激

有冇機?行邊條路移民?

咩係移民專業?讀書就鞏申請移民?

有冇機?行邊條路移民?

咩係移民專業?讀書就鞏申請移民?

移民專業就係可以有機會獨立技術移民既occupations - 係 MLTSSL 上面既 occupations。

https://www.anzscosearch.com/mltssl/

除左IELTS 外⋯
仲有冇其他方法?
小弟寫同講都好弱⋯⋯
Hello樓主,想問下依家如果想用ICT BA技術移民,係咪已經要70分先得?

如果我
25-32 - 30
Ielts 全7 - 10
Master grad - 15
5 yrs work experience - 10
Total 65分仲有冇機會被invite?

如果bf 係AU citizen 係咪同居一年都冇分加?
有咩方法可以拎多5分?
Hello樓主,想問下依家如果想用ICT BA技術移民,係咪已經要70分先得?

如果我
25-32 - 30

有咩方法可以拎多5分?

結婚咪得 洗乜搞咁多野

除左IELTS 外⋯
仲有冇其他方法?
小弟寫同講都好弱⋯⋯

可以考PTE。

https://pearsonpte.com/

如果我
25-32 - 30

有咩方法可以拎多5分?

基本上肯定要70分。65分好難講,覺得機會不大。

男友有澳洲身分無法加分。

妳雅思有4個7水平可以考慮考個NAATI加community language 5分。
Civil 60分係咪好蚊水
本身香港有個degree,讀個移民專業nursing 2年點睇?
Civil 60分係咪好蚊水

今年7月起都冇invite 過60分

準備開3啦 巴打

準備開3啦 巴打

唔係好識 即係咩意思
我get到啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞