澳洲移民 你問我答 (2)

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
多謝大家既踴躍發問,咁快爆第一個Post。

有咩關於澳洲留學/技術/投資/僱主移民問題可以係度討論/發問,我盡力用專業小小既角度回答。

http://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=SC&message=6437503
基本Q&A自高登搬過黎(不過有D要更新,例如入籍要求):
http://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=CA&message=6614739

英文未考到雅思6分水平基本上可以免問,英文唔好可以練,但係如果連練好英文既心態都無既話,你都係留番係香港罷啦。

利申 澳洲註冊移民代理
再利申 唔好問我工作機會,我做移民唔係獵頭。我只可以話你知香港的任何牌(工程,會計,水電技工等)對移民都係零用途,主要係你既學歷同工作經驗。兼且大部分全職(白)工都要求有PR,所以我都係建議先以移民為目標,黎到再搵工。

巴打我係高登PM左你, 想問少少野, 唔該哂

覆左。
自己係UQ grad 讀緊master of dietetics
女朋友讀master of social work
我地諗住移民,佢係唔係幫到我
唔該巴打

Social Work讀完出黎走Social Worker既189啦,你靠你女朋友就差唔多。
https://www.firstmigrationservice.com/%E6%BE%B3%E6%B4%B2%E9%9B%BB%E8%85%A6%E5%B0%88%E6%A5%AD%E7%A7%BB%E6%B0%91%E8%A9%95%E4%BC%B0%E6%A9%9F%E6%A7%8Bacs%E6%96%B0%E6%94%BF%E5%87%BA%E5%8F%B0%EF%BC%8C%E6%BE%B3%E6%B4%B2%E7%95%A2%E6%A5%AD/?variant=zh-cn
巴打點睇?呢到話澳洲黎緊會將it學歷要求做改革,要at least92個week以上先會admit,影響會唔會好大呢?
btw,殘體黎,希望巴打唔好介意

你指邊方面既影響?黎得澳洲讀IT,10個有8個都係想移民架啦,既然移民係首要目標,被要求讀多一兩個semesters又有咩所謂?

好彩唔係要求最少要讀夠兩年既IT相關課程,如果唔係讀緊1.5年Master戈班就麻煩啦。

因為其實有耐都未到,所以自己未做research既
即係話而家大部分master都係兩年期既course?

是的。因為要迎合返上面戈文章提到既2年ASR要求。
巴打你好
細佬我係香港讀緊三大electronic engineering
畢業過黎澳洲讀taught master (都係讀番engine )
係咪當地有人請做番engine 就可以移民
巴打你好
細佬我係香港讀緊三大electronic engineering
畢業過黎澳洲讀taught master (都係讀番engine )

包單我就唔寫既,不過機會會大唔少咁囉。
巴打你好

小弟係澳洲讀 health 科目 (on skilled occupation list)
依家final year,想問如果想留做嘢
應該申請 graduate working visa 定係可以直接申請 PR ?
(應該夠60分 同慳返啲錢

Thanks
巴打你好

巴打你覺得讀master再搵工移民
美加澳紐邊個國家比較容易?
我工程JJ
想遲少少申請master of interpreting and translation,請問unsw定monash好啲?

名同環境就UNSW好少少。內容其實差唔多。UNSW好似貴D。

我讀緊UNSW I&T, 感覺唔錯,但口譯得國語
最後有冇NAATI都係要pass NAATI個試,但如果差少少pass可以申請retake

NAATI 改革緊,考試會改,只會更難
https://www.naati.com.au/projects/improvements-to-naati-testing-int/
我係舊制accredition之後要transfer去新制certification
好多爭議,但應該慢慢會定落黎
但對移民/工作影響係點都係好多未知,但Multicultural NSW已表示支持新制

我下個sem先take NAATI accredition 嘅course 所以知識只限聽師兄姐講
佢哋話睇好唔好彩,有時難有時易,講完得於冇講

到我問問題: 我想知如果做畢業想做Freelance Interpreter點計工作經驗,定係唔計?
因係Interpreter好少in-house

唔知你仲睇唔睇到,但都想問吓你translate嗰邊係咪都係揀英文同中文嘅翻譯?
巴打你好

小弟係澳洲讀 health 科目 (on skilled occupation list)
應該申請 graduate working visa 定係可以直接申請 PR ?

Thanks

你要講清楚係邊個occupation,咁先知道有無需要攞graduate work visa留係澳洲累積一年工作經驗黎通過職業評估,有左評估先可以申請PR。
巴打你好

巴打你覺得讀master再搵工移民
美加澳紐邊個國家比較容易?
我工程JJ

其他國家既移民情況唔清楚。
想遲少少申請master of interpreting and translation,請問unsw定monash好啲?

名同環境就UNSW好少少。內容其實差唔多。UNSW好似貴D。

最後有冇NAATI都係要pass NAATI個試,但如果差少少pass可以申請retake

https://www.naati.com.au/projects/improvements-to-naati-testing-int/
我係舊制accredition之後要transfer去新制certification
但對移民/工作影響係點都係好多未知,但Multicultural NSW已表示支持新制

我下個sem先take NAATI accredition 嘅course 所以知識只限聽師兄姐講

到我問問題: 我想知如果做畢業想做Freelance Interpreter點計工作經驗,定係唔計?

唔知你仲睇唔睇到,但都想問吓你translate嗰邊係咪都係揀英文同中文嘅翻譯?

翻譯既語言選擇有好多,中翻英/英翻中只係其中一種。你識其他語言既話都可以選既。
巴打你好

Thanks

你要講清楚係邊個occupation,咁先知道有無需要攞graduate work visa留係澳洲累積一年工作經驗黎通過職業評估,有左評估先可以申請PR。

nurse and radiographer
nurse 應該grad 就可以直接register
radiographer 就要grad 後實習一年先係fully registered
咁是咪代表nurse 可以直接行189
radiographer 就要grad work visa 再189?
另外nurse 可否畢業前開始申請?因為好似需時幾個月,怕做野之前搞唔切

thank you so much

翻譯既語言選擇有好多,中翻英/英翻中只係其中一種。你識其他語言既話都可以選既。

因為我仲識日文,想試吓translate揀英文同日文但怕自己未夠班

因為我仲識日文,想試吓translate揀英文同日文但怕自己未夠班

你可以試下日番英既,如果真係為興趣既話
巴打你好

Thanks

nurse and radiographer
nurse 應該grad 就可以直接register
radiographer 就要grad 後實習一年先係fully registered
咁是咪代表nurse 可以直接行189
radiographer 就要grad work visa 再189?
另外nurse 可否畢業前開始申請?因為好似需時幾個月,怕做野之前搞唔切

thank you so much

首先你可否話我聽你個課程係咩?因為我岩岩睇左一眼係無睇到有一個課程係既可以做RN又可以做Radiographer。

Nurse係無錯一畢業就可以註冊,前提你係考到OET 4個B / 雅思4個7 / 5年係英語國家讀大學攞豁免。

Radiographer我無睇錯ASMIRT既網站既話,好似都係讀完accredited course就可以通過skills assessment而唔使fully registered。

Nurse既 Registration可以係畢業前6周遞交。

原來translation可以唔使two-way? 我以為translation只可以two-way,好似interpreting咁
pharmacist點

中大bachelor

IELTS 考過7.0
Sorry for the confusion
我女友係讀nurse 我係讀radiography 大家都係年尾畢業
OET 考咗 等緊result

請問佢可否直接申請189 而唔經 grad work visa?
(想慳番千幾蚊,不過immigration 個網話 75% application avg要 7個月process, 唔知佢做嘢前趕唔趕得切批到)

另開你提到 skill assessment
我係 http://www.asmirt.org/accreditation.php 見到

International Australian Graduates
Graduates will apply for their skills assessment letter. Upon successful acceptance, a Statement of Qualification and skills assessment letter will be issued.
If you have completed an approved Australian Degree, please complete the skills assessment application form

有份咁嘅document http://www.air.asn.au/cms_files/00_Homepage/03_DocumentIndex/skills%20assessment%20application%202017_formready.zip

請問是咪講緊依樣嘢?

麻煩晒你

原來translation可以唔使two-way? 我以為translation只可以two-way,好似interpreting咁

其實我唔太明你想問咩

翻譯梗係two way架啦,無論咩語言都係要學 x翻英 同 英翻x 無論 口譯 筆譯 都係。
pharmacist點

中大bachelor

IELTS 考過7.0

藥劑師既話澳洲基本已經oversupply左,除非有澳洲相關學歷同有偏遠地區擔保。
Sorry for the confusion
我女友係讀nurse 我係讀radiography 大家都係年尾畢業
OET 考咗 等緊result

請問佢可否直接申請189 而唔經 grad work visa?
(想慳番千幾蚊,不過immigration 個網話 75% application avg要 7個月process, 唔知佢做嘢前趕唔趕得切批到)

另開你提到 skill assessment
我係 http://www.asmirt.org/accreditation.php 見到

International Australian Graduates
Graduates will apply for their skills assessment letter. Upon successful acceptance, a Statement of Qualification and skills assessment letter will be issued.
If you have completed an approved Australian Degree, please complete the skills assessment application form

有份咁嘅document http://www.air.asn.au/cms_files/00_Homepage/03_DocumentIndex/skills%20assessment%20application%202017_formready.zip

請問是咪講緊依樣嘢?

麻煩晒你

首先你同你女友最好已經同居超過一年或者準備結婚,咁就一個主一個副申請可以一齊PR。

一般我都建議申請定個485過渡,因為好多申請PR前既準備工作,包括註冊/職業評估/EOI等待受邀都要時間,你話年底畢業應該就最遲明年三月學生簽證到期?無論係你定係你女友做主申請都最好留係澳洲搞曬所有文件同申請,所以我會建議你地點都申請485,just in case,要有好D準備既話有D錢唔慳得。

無錯我就係講緊呢個。

有咩關於澳洲留學/技術/投資/僱主移民問題可以係度討論/發問,我盡力用專業小小既角度回答。

http://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=SC&message=6437503
http://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=CA&message=6614739

英文未考到雅思6分水平基本上可以免問,英文唔好可以練,但係如果連練好英文既心態都無既話,你都係留番係香港罷啦。

利申 澳洲註冊移民代理
再利申 唔好問我工作機會,我做移民唔係獵頭。我只可以話你知香港的任何牌(工程,會計,水電技工等)對移民都係零用途,主要係你既學歷同工作經驗。兼且大部分全職(白)工都要求有PR,所以我都係建議先以移民為目標,黎到再搵工。

覆左。

追問左少少野
想問下點樣證明同居一年以上?我地一樣住,但只有我個名去租

利申 澳洲註冊移民代理

覆左。

追問左少少野

無收到新PM喎.
想問下點樣證明同居一年以上?我地一樣住,但只有我個名去租

寄到同一地址既信,銀行joint account,housemate/鄰居既reference,父母朋友既證明等。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞