澳洲移民 你問我答 (2)

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
Hku civil eng degree 想諗民可以有咩計?

加油考四個七 加 湊三年工作經驗。

我見有個subclass 476 , 可以有18個月去澳洲返工或者improve下英文.對於之後申請移民有幫助?

可以考慮申請個476過黎搵工同練習英文,最主要重有了解澳洲文化是否適合自己。

當然搵到工同提高英文對以後移民選擇好有幫助。

Q1. For skilled nominated subclass 190, civil engineer 可以有擔保,但係我正係讀完civil eng degree 佢會當我civil engineer 咁睇
Q2. 本來諗住用476去搵relative work experience, btw 得18個月visa好難搵到firm請人.如果去讀PT加五分會唔會好d 唔該哂
Hku civil eng degree 想諗民可以有咩計?

我見有個subclass 476 , 可以有18個月去澳洲返工或者improve下英文.對於之後申請移民有幫助?

可以考慮申請個476過黎搵工同練習英文,最主要重有了解澳洲文化是否適合自己。

Q1. For skilled nominated subclass 190, civil engineer 可以有擔保,但係我正係讀完civil eng degree 佢會當我civil engineer 咁睇
Q2. 本來諗住用476去搵relative work experience, btw 得18個月visa好難搵到firm請人.如果去讀PT加五分會唔會好d 唔該哂

Sorry想加多條問題,
Q3. Civil engg(就你經驗)會唔會用457or186去移民或者攞working experience,因為係employers角度未必會請未有PR既人
話說可唔可以同時報VATSSESS 同EA 職業評估
個評估有無有效期?

可以, but what's the point?

評估一般三年有效期。

雖然話cpm 機會好微,但讀完cpm degree 之後都想搏下
如果無衝突嘅我試埋搵EA 評312311
我今年24歲,讀非八大bba畢業
除flinders u 和 Sydney nursing school外
有其他在perth 的選擇嗎?

另外requirement 只係有bachelor 就可以?
沒有其他要求嗎?

謝謝解答。

你要讀咩科,護理?

Perth無一個Nursing degree係可以for irrelevant background讀。

Bachelor就要讀三年:http://www.murdoch.edu.au/study/courses/course-details/Nursing-(BNurs)#entry-requirements

謝謝回覆。
我想讀護理,之前問過中介,介紹curtin,讀3年半
但我沒有bio底,有機會要diploma,讀多一年。
追po先知,有nursing (graduate entry),所以想問入學requirement ,有bachelor 就ok?
因為有親戚在Perth ,盡可能想在perth讀。
想問下你意見。

As I said,WA既master課程都要relevant degree,Victoria既有Monash可以任何Bachelor就可以上master:
https://www.study.monash/courses/find-a-course/2018/nursing-practice-m6016?international=true

請問可以有什麼方法聯繫你?

Q3. Civil engg(就你經驗)會唔會用457or186去移民或者攞working experience,因為係employers角度未必會請未有PR既人

1 你讀完個civil eng degree, 呢個degree係washionton accord既話就可以直接過評估,唔係既話就需要寫三個career demonstration report;

2 唔係澳洲畢業生唔可以讀Professional Year,唔係學生簽證唔可以係澳洲讀超過三個月書,亦唔可以part time讀書(其實我唔知你PT係指咩);

3 會,我最近就做緊一個NZ畢業黎澳洲工作既457 Structural Enginner。
個評估有無有效期?

評估一般三年有效期。

雖然話cpm 機會好微,但讀完cpm degree 之後都想搏下

材料無衝突後OK。不過係我就唔會建議了。無必要。
除flinders u 和 Sydney nursing school外

另外requirement 只係有bachelor 就可以?
沒有其他要求嗎?

謝謝解答。

你要讀咩科,護理?

Perth無一個Nursing degree係可以for irrelevant background讀。

Bachelor就要讀三年:http://www.murdoch.edu.au/study/courses/course-details/Nursing-(BNurs)#entry-requirements

謝謝回覆。
追po先知,有nursing (graduate entry),所以想問入學requirement ,有bachelor 就ok?
想問下你意見。

As I said,WA既master課程都要relevant degree,Victoria既有Monash可以任何Bachelor就可以上master:
https://www.study.monash/courses/find-a-course/2018/nursing-practice-m6016?international=true

可以係高登PM我Coupet,請見post #1。
個評估有無有效期?

評估一般三年有效期。

有衝突呀,都係用同一份嘢評估
個評估有無有效期?

評估一般三年有效期。

我係指遞交去評估機構既材料唔好唔一樣。

所以我咪話我建議囉。基本上無可能有一套材料可以適合做兩個唔同專業。

1 你讀完個civil eng degree, 呢個degree係washionton accord既話就可以直接過評估,唔係既話就需要寫三個career demonstration report;

2 唔係澳洲畢業生唔可以讀Professional Year,唔係學生簽證唔可以係澳洲讀超過三個月書,亦唔可以part time讀書(其實我唔知你PT係指咩);

3 會,我最近就做緊一個NZ畢業黎澳洲工作既457 Structural Enginner。

Sor 寫錯PT, 應該係refer to Professional year PY😢
你NZ畢業黎澳洲工作果個case, 係咪send cv 比公司問可唔可以擔保457?
我都驚冇公司會行請未有PR既人
之前stay過2年

請問低學歷
但ielts可以4個7
有咩計?
個評估有無有效期?

評估一般三年有效期。

我係指遞交去評估機構既材料唔好唔一樣。

所以我咪話我建議囉。基本上無可能有一套材料可以適合做兩個唔同專業。

哦,我以為要唔一樣先得
點都好,遲啲試咗EA 先
之前stay過2年

請問低學歷
但ielts可以4個7
有咩計?

低學歷是指?
工作經驗如何?

Sor 寫錯PT, 應該係refer to Professional year PY😢
你NZ畢業黎澳洲工作果個case, 係咪send cv 比公司問可唔可以擔保457?
我都驚冇公司會行請未有PR既人

佢係自己搵既,詳細點搵我又唔清楚,反正係有通過send cv同interview。

留名
有MIEAust 3大civil eng bachelor+msc 英國CEng牌

有冇機?去working holiday又點睇

沒有其他要求嗎?

謝謝解答。

你要讀咩科,護理?

謝謝回覆。
想問下你意見。

可以係高登PM我Coupet,請見post #1。

想問下graduate entry既 nursing 2年制同平時讀4年制出黎係申請RN 同埋搵工方面會唔會有分別?
謝謝。
之前stay過2年

請問低學歷
但ielts可以4個7
有咩計?

低學歷是指?
工作經驗如何?

Foundation diploma
請問工作經驗係點定義?
收顧於同一顧主超過一定年期咁樣?

原本諗住之後申請457而家改咗我都唔知點

你既情況的確被影響幾大。

你本來想做457既職位係咩?

transport company manager
佢而家喺shortage list 到

係Short-List只能攞2年457/TSS。試下攞左485畢業生簽證之後盡快存工作經驗做457/以後既TSS簽證。然後在等政策既變化再講。

另一個出路係試下申請Tasmania既Transport Company Manager工作,有job offer以後申請Tas州擔保走489/887路線。

Thanks 巴打先
岩岩發現Urban and Regional Planner 樓下嘅traffic and transport planner 正正係我讀緊嘅嘢
用呢個apply 成數or選擇嘅州份係咪大D
Btw 樓主
我點樣check 我個profession 最少要幾多年exp (overseas) 先可以申請189/190

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞