澳洲移民 你問我答 (2)

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
想遲少少申請master of interpreting and translation,請問unsw定monash好啲?

名同環境就UNSW好少少。內容其實差唔多。UNSW好似貴D。
d 樹熊係咪好撚cute?

同你差唔多咁cute
想遲少少申請master of interpreting and translation,請問unsw定monash好啲?

名同環境就UNSW好少少。內容其實差唔多。UNSW好似貴D。

我讀緊UNSW I&T, 感覺唔錯,但口譯得國語
最後有冇NAATI都係要pass NAATI個試,但如果差少少pass可以申請retake

NAATI 改革緊,考試會改,只會更難
https://www.naati.com.au/projects/improvements-to-naati-testing-int/
我係舊制accredition之後要transfer去新制certification
好多爭議,但應該慢慢會定落黎
但對移民/工作影響係點都係好多未知,但Multicultural NSW已表示支持新制

我下個sem先take NAATI accredition 嘅course 所以知識只限聽師兄姐講
佢哋話睇好唔好彩,有時難有時易,講完得於冇講

到我問問題: 我想知如果做畢業想做Freelance Interpreter點計工作經驗,定係唔計?
因係Interpreter好少in-house

最後有冇NAATI都係要pass NAATI個試,但如果差少少pass可以申請retake

https://www.naati.com.au/projects/improvements-to-naati-testing-int/
我係舊制accredition之後要transfer去新制certification
但對移民/工作影響係點都係好多未知,但Multicultural NSW已表示支持新制

我下個sem先take NAATI accredition 嘅course 所以知識只限聽師兄姐講

到我問問題: 我想知如果做畢業想做Freelance Interpreter點計工作經驗,定係唔計?

可以計,不過材料會好麻煩,因為Freelancer要證明最少20小時工作經驗會好麻煩,最好情況就係你既費用係按小時算,例如舉例你出一張invoice A$300 寫明你既hourly rate係A$60,佔用你5小時,一個禮拜最少湊夠20小時。

呢種情況由於普遍造假情況唔少,所以移民官都會睇得好緊。
有d想 impulse migrate去澳洲

1.想問依家護士移民係未減少左
2.依家咩都未搞,會唔會幫手搞registration,同skill assesement
3.聽講要cert true copy,都會唔會幫手
4.搵agent搞晒全部通常要幾錢agent費

問題多左少少,唔該晒
Citizenship個議案幾時投埋最後果幾票

唔該

唔該晒你見佢改制嗰度好多未知數,希望遲啲可以留低
仲有無去澳洲讀,再搵工移民的機會,考過2次ielts但都係得6分...
2年後22歲early childhood degree grad
Ielts 下個月考 應該有全7
25+15+10都係得50分

請問Grad後盡快移民有咩方法?
(考到ielts全8真係冇乜機
如果一grad就過黎working holiday又有冇機會?
或者有冇啲咩短期簽證可以係澳洲做一兩年相關工作?

定留係香港做4年野 做到26歲 湊夠分先過黎?
唔該哂!
1.想問依家護士移民係未減少左
2.依家咩都未搞,會唔會幫手搞registration,同skill assesement
3.聽講要cert true copy,都會唔會幫手
4.搵agent搞晒全部通常要幾錢agent費

問題多左少少,唔該晒

1. 無減少到。
2. 一般你地自己辦註冊。
3. 可以。
4. 唔公開報價。
Citizenship個議案幾時投埋最後果幾票

仲有無去澳洲讀,再搵工移民的機會,考過2次ielts但都係得6分...

過到黎讀書/生活一排再去考會有進步。
2年後22歲early childhood degree grad
Ielts 下個月考 應該有全7
25+15+10都係得50分

請問Grad後盡快移民有咩方法?
(考到ielts全8真係冇乜機
如果一grad就過黎working holiday又有冇機會?
或者有冇啲咩短期簽證可以係澳洲做一兩年相關工作?

定留係香港做4年野 做到26歲 湊夠分先過黎?
唔該哂!

可以考慮NSW既偏遠地區州政府擔保?

你只要考到 7 7 8 8 並且通過到AITSL既職業評估,就可以申請NSW既偏遠地區擔保+10分就可以湊夠60分。
姨家重讀緊hku 社工,想準備定黎,英文唔錯,想問可以點prepare
姨家重讀緊hku 社工,想準備定黎,英文唔錯,想問可以點prepare

你要黎做咩都好最好草定錢。
樓主,我有澳洲大學master in counselling, 係香港做左8年心理輔導,之前見技術移民清單仲有counsellor, 但今年見唔到有... 還有方法嗎?
讀緊Poly Optometry 20頭
IELTS未考不過有信心
我上網睇就係要考左試先可以技術移民
不過我都唔太清楚點計分同有冇其他要求
可唔可以講多少少
例如個邊多唔多外籍視光師
呢科難唔難移民?
香港人過到去同本地視光師有冇分級別?有冇話唔可以做邊d diagnosis?
感謝
樓主,我有澳洲大學master in counselling, 係香港做左8年心理輔導,之前見技術移民清單仲有counsellor, 但今年見唔到有... 還有方法嗎?

請問係邊方面既Counselor?

澳洲移民職位清單上有五種: Career , Drug & Alcohol, Family & Marriage, Rehabilitation, Student.
讀緊Poly Optometry 20頭
IELTS未考不過有信心
我上網睇就係要考左試先可以技術移民
不過我都唔太清楚點計分同有冇其他要求
可唔可以講多少少
例如個邊多唔多外籍視光師
呢科難唔難移民?
香港人過到去同本地視光師有冇分級別?有冇話唔可以做邊d diagnosis?
感謝

你要根據你的背景專業來先完成職業評估,你既情況就係 Optometrist 251411。評估機構係OCANZ(http://www.ocanz.org/migration/overview-of-the-assessment-process-overseas-optometrist)。

多唔多外籍視光師/香港人過到去同本地視光師有冇分級別?有冇話唔可以做邊d diagnosis??唔清楚。

考試聽講幾難。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞