澳洲移民 你問我答 (2)

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
呀哥係queensland pr
申請緊父母過去
我係香港同德國讀緊double degree(創意相關) 去澳洲應該做唔返呢行
想畢業過去讀兩年書搞技術移民
有冇建議讀啲咩?
問過兩個agent都話會計同it但見好似太多人掙
唔該巴打

漏左 係諗住去Tasmania讀貪遍遠地區加分

同埋自己想讀hair dresser/pastry cook 但係咪要有工作經驗先得?
謝謝

我會建議你走我上兩個回覆。

不過去Tas都可以,Hairdresser同Pastrycook唔使工作經驗。

非常感謝巴打回覆
冇你答就完全唔知搵邊個因為啲agent冇錢賺就唔鬼理我

我22跟唔到父母走啦
你建議我讀CPM 但我都幾肯定自己讀唔黎
如果我去tas讀hairdresser,係唔係tafe讀兩個certificates就得? (見佢話一個cert讀18個月)
跟住apply 189:
25歲(30)+ielts7(10)+遍遠地區讀兩年(10)+bachelor(15)=65
咁計岩唔岩?大唔大機會?定係應該190?同埋親屬點加分?洗唔洗同州先加得?
唔該唔該
我打算報讀兩年MASTER APPLY 以224511/224512既 OCCUPATION 申請移民,但係最近CHECK 個OCCUPATION, 呢兩個職業已經FLAGGED..有可能被REMOVE 係MLTSSL (189visa)
問過AGENT 佢話assigned 1035 quota and only 73 invitations were given out, 同埋佢話如果真係被removed左 MLTSSL,可以申請state nomination..

想問既係 會唔會有機會讀完兩年最後都搞唔到移民? 定係揀過其他科黎讀會好D?
如果報U報邊個省會好D?(係邊個省讀有冇影響?)

另外..
因為AGENT 話佢地要計SKILL ASSESSMENT 所以我都唔知自己可以讀其佢科可以讀乜..
我見到爸打話Construction Project Management 都可以考慮想知道邊間U會搵到相關(過到SKILL ASSESMENT既U 有呢種COURES?)

背景 UK 2015 graduate 讀BUSINESS
IELTS ABOVE6.5 (幾年前入U要求) 之後未考過
AGE 25-32 (30分)

你Agent建議你去邊間U讀Master走2245/11/12?
宜家情況好難講,我無辦法未卜先知。
最容易放州擔保俾當地畢業生既有Tasmania,Northern Territories,South Australia。
你可以考慮 Bond University 既 Construction Practice。
Skills Assessment方面,邊個課程唔係重點(當然最基本要相關),重點係有無完成Master後既相關工作經驗。

多謝巴打回答

佢冇建議邊間u..因為間中介要收錢幫我搵u(包括睇下邊間既master係可以pass到個skill assessment)..我都想問埋其實224511/12要讀邊d master先得..我自己上過網search南澳有呢形既master 搵過過Adelaide property management 搵完agent話唔岩 ..

另外屋企人意願係讀返比較有名氣少少..望過bond uni應該未必會揀...

想睇下爸打點睇..加上最近一大推bs即科都插晒𣄃..連acct都插埋..請問巴打意見?

Bond Uni 可能名氣無八大咁響,但係Bond Uni既課程係少有AIQS(行業機構)認可既Master課程,如果你之後打算留係澳洲發展既話會係一個唔錯既選擇。

Anyway,Land Economist同Valuer都無一個直接可以對得上既。一般都係選跟property/environment有關既都可以,例如http://www.adelaide.edu.au/degree-finder/mprop_mproperty.html

請問係咪姐係無論我讀咩科(當然有D相關,好似你講既PROPERTY/ENVIRONMENT)既話都可以走到224511/12申請189條路? 因為我見冇一個真正既MASTER DEGREE 係正莊224511/12…咁用咩DEGREE(BUSINESS類,例如ECON/STATISTIC類ETC)申請224511/12其實係睇1年既SKILL ASSESMENT而唔係睇你讀咩科?

因為我AGENET同我講Adelaide property management 唔係ON LIST 既OCUPPATION ..但係我自己STUDY過下結論同爸打比既資料相似…所以我有少少唔係幾信個AGNET…
當然佢話唔ON LIST可能係佢想收我SERACHING 既費用…但係變相佢之後都唔會SUGGEST Adelaide 既property management 比我免得佢自打咀巴…咁我選擇就少左個…

之前講過我屋企人既意願..如果叫左個AGNET SERCH完(5000HKD 2個省)佢比D冇咁好既U..最後我都唔會揀..咁就浪費左5000HKD..

爸打有冇其他比較好既AGENT介紹? 而家既情況好似有D比人昆咁

Btw 感謝爸打介紹左BOND UNI 既資料..其實除左8大, 有冇邊D

唔識香港既agent。話時話 $5000 都幾貴下。

澳洲有好多大學,有幾間就算唔係八大但係某些專業特別有名。

我有做過成功案例係用Melb Uni既Bachelor of Environment (Property) 黎做出 Land Economist 既職業評估。
如果我想讀civil engineering design diploma + advanced diploma 而唔係degree過唔過到職業評估同埋易唔易拎pr

同埋如果我係珀斯果度讀可唔可以搵其他州擔保

Diploma水平既話,Occupation會係312211: CIVIL ENGINEERING DRAFTSPERSON。

Perth宜家既情況無記錯係大部分職位都唔擔保呢。http://www.migration.wa.gov.au/services/skilled-migration-western-australia/occupations-in-demand

唔係喎
我指上面呢個職業去其他州擔保,係珀斯讀

哦,睇錯添。

312211可以新州,維州,南澳同塔州有提供擔保。

詳細要求你要上番佢地各自既州政府網站睇番。

巴打我再問多少少
civil engineering draftsperson 呢份工佢寫就寫話ANZSCO Skill Level 2 如果得個civil engineering design diploma+advanced diploma 會唔會蝕底好多如果同degree比既話

樓主會唔會知邊間學校好d (civil engineering)
依家比較緊Perth 既south metropolitan TAFE, TAFE NSW同埋RMIT

因為都想知道學校既影響大唔大

Perth唔熟。
RMIT 唔專 engineering 既TAFE.
TAFE NSW唔錯,始終公立唔會衰得去邊。
如果係香港讀左個廚務管理diploma,可以係澳洲可唔可以換到當地認可資格?

可以算係 Equivalent,相同水平。睇你要用黎做咩。

想問下佢個學歷排位對照番香港是咪
Year 12 = Form 6 / 舊制 Form 5 > Foundation Dip = Cert 1,2,3,4 > Dip > High Dip / Adv. Dip / Asso Degree > Degree > Degree with Hons

同埋今日問過mel poly,鎖匠個course 係有package ,Cert 3 (1.5yrs) + Dip (6 months),總學費係A$23250+A$7750=A$31000,另外仲要俾2次COE (Confirmation of Enrolment) 申請student visa 用,費用為A$3875+A$3875=A$7750

加埋student visa $560,所有費用總共A$39310 ~24萬幾港紙

但student visa 唔係5年有效?點解要搞2次COE

因為係兩個學歷所以兩個Coe。

鱟生簽證唔係fixed五年有效期,而係根據總課程長度加兩個月左右。

有無澳洲移民 中文資料網
想睇關於189 同埋想知係通過技術移民評估既成數大唔大
唔該 巴打

無見過繁體字,殘體字可參考:http://ww2.flyabroadvisa.com/skillselect/

呢個我都有搵佢問過
另一個係acic tw,講關於留學,如果想去偏遠地區讀書可以睇下佢啲介紹

啱啱再睇清楚acic個網,佢裡面有講各學會(VET/TRA/EA)嘅評估方法(最低要求之類),可以作為參考

點解你既回覆咁似係ACIC佢地既人
請問有冇同澳洲人結婚入籍,定係要先申請左 spouse visa? 多謝樓主賜教
EA 個 relevant skill assessment 要交呢啲野

係咪要交足咁多年?
稅單冇公司名係咪唔得?

最好交足咁多年。

香港稅單我見過既都有公司名喎
巴打你好
小弟打算下年去adelaide讀IT bachelor(已收到offer,ielts 7分但唔係細卷全7,最低都有6)
都追左少少post見到IT行業競爭好大,要65分先比較大機會申請到
有少少問題想請教下
1.小弟下年入學時滿29歲,讀完3年後剛好32,想問申請時會唔會當作過左25-32歲呢個年齡?
2.小弟手上其實仲有1,2個 master offer,但我決定揀bachelor讀,呢個決定會唔會太不智 (因為本身business底,冇IT background,覺得由bachelor讀起會容易d上手)
而呢幾個offer都係ACS認可,會唔會因為有master同bachelor既分別而有影響?
感謝巴打解答

1 33歲以下都算最高分。

2 如果你係以移民會首要目標既話,其實2-year Master會係最明智既選擇。IT無你想象咁難上手。加上你既年齡偏大,如果我係代理我會建議你take 2-year master既offer。

3 澳洲IT學歷一般ACS都認可,無論Bachelor or Master。
係Perth 讀緊construction management year 2
畢業係咪好難搵intern,同埋有冇機會留係度攞居留權 。
點樣先可以攞居留權,同埋有咩準則 thx

畢業係咪好難搵intern 唔清楚,請睇#1。

同埋有冇機會留係度攞居留權 有。

點樣先可以攞居留權,同埋有咩準則 畢左業攞485留係澳洲草一年Construction Project Manager工作經驗申請職業評估 + 雅思考出4個7 應該就合乎要求申請PR。
呀哥係queensland pr
申請緊父母過去
我係香港同德國讀緊double degree(創意相關) 去澳洲應該做唔返呢行
想畢業過去讀兩年書搞技術移民
有冇建議讀啲咩?
問過兩個agent都話會計同it但見好似太多人掙
唔該巴打

漏左 係諗住去Tasmania讀貪遍遠地區加分

同埋自己想讀hair dresser/pastry cook 但係咪要有工作經驗先得?
謝謝

我會建議你走我上兩個回覆。

不過去Tas都可以,Hairdresser同Pastrycook唔使工作經驗。

非常感謝巴打回覆
冇你答就完全唔知搵邊個因為啲agent冇錢賺就唔鬼理我

我22跟唔到父母走啦
你建議我讀CPM 但我都幾肯定自己讀唔黎
如果我去tas讀hairdresser,係唔係tafe讀兩個certificates就得? (見佢話一個cert讀18個月)
跟住apply 189:
25歲(30)+ielts7(10)+遍遠地區讀兩年(10)+bachelor(15)=65
咁計岩唔岩?大唔大機會?定係應該190?同埋親屬點加分?洗唔洗同州先加得?
唔該唔該

首先你要清楚知道既係,Hairdresser同Pastrycook都無辦法申請189同485畢業生簽證。可以申請既只有州政府擔保既簽證 i.e. 489/190。

同時由於申請489/190需要完成職業評估,而其中一個要求係需要申請人係讀完之後係澳洲full-time工作一年。所以你選擇既呢兩科都比較麻煩。

如果你堅持讀Hairdressing既話,我會建議你focus係搵僱主擔保。
如果你堅持讀Pastrycook既話,我會建議你同時完成埋Cookery+Hospitality management黎留低同potential畢業生簽證。
請問有冇同澳洲人結婚入籍,定係要先申請左 spouse visa? 多謝樓主賜教

要申請Spouse Visa,先黎澳洲定居一段時間之後,先可以入籍。
個frd大學讀商有無計
巴打你好
小弟打算下年去adelaide讀IT bachelor(已收到offer,ielts 7分但唔係細卷全7,最低都有6)
都追左少少post見到IT行業競爭好大,要65分先比較大機會申請到
有少少問題想請教下
1.小弟下年入學時滿29歲,讀完3年後剛好32,想問申請時會唔會當作過左25-32歲呢個年齡?
2.小弟手上其實仲有1,2個 master offer,但我決定揀bachelor讀,呢個決定會唔會太不智 (因為本身business底,冇IT background,覺得由bachelor讀起會容易d上手)
而呢幾個offer都係ACS認可,會唔會因為有master同bachelor既分別而有影響?
感謝巴打解答

2 如果你係以移民會首要目標既話,其實2-year Master會係最明智既選擇。IT無你想象咁難上手。加上你既年齡偏大,如果我係代理我會建議你take 2-year master既offer。

3 澳洲IT學歷一般ACS都認可,無論Bachelor or Master。

多謝巴打解答
個frd大學讀商有無計

Major? Which Uni?
EA 個 relevant skill assessment 要交呢啲野

係咪要交足咁多年?
稅單冇公司名係咪唔得?

最好交足咁多年。

香港稅單我見過既都有公司名喎

咁仲有乜野係相當於上邊既文件?
要呢啲文件黎證明乜野?
稅單係冇公司名,但公司交既報稅表有,但應該唔算third party document?
巴打你好
有少少問題想請教下
感謝巴打解答

多謝巴打解答

唔使客氣。
巴打你好
有少少問題想請教下
感謝巴打解答

多謝巴打解答

唔使客氣。

有au it degree係咪唔會比acs扣兩年呢?
點樣先證明到有合適既工作經驗?

我之前做過會計
做左約十個月employee就轉左做用ABN做半個月

目前證明文件只有

開始時簽果份合約(一)

轉做contractor 時用既一份合約(話terminate以前份合約(一)轉做新合約)

同以前boss簽果既一份job description

PAYG summary

做contractor時 我用我ABN發出既invoice

目前同前老闆關係好差 佢話唔會幫我簽任何野 我唔知重需要d咩去證明我既經驗 而且出糧冇payslip 只有一份PAYG summary
如果係香港讀左個廚務管理diploma,可以係澳洲可唔可以換到當地認可資格?

可以算係 Equivalent,相同水平。睇你要用黎做咩。

想問下佢個學歷排位對照番香港是咪
Year 12 = Form 6 / 舊制 Form 5 > Foundation Dip = Cert 1,2,3,4 > Dip > High Dip / Adv. Dip / Asso Degree > Degree > Degree with Hons

同埋今日問過mel poly,鎖匠個course 係有package ,Cert 3 (1.5yrs) + Dip (6 months),總學費係A$23250+A$7750=A$31000,另外仲要俾2次COE (Confirmation of Enrolment) 申請student visa 用,費用為A$3875+A$3875=A$7750

加埋student visa $560,所有費用總共A$39310 ~24萬幾港紙

但student visa 唔係5年有效?點解要搞2次COE

因為係兩個學歷所以兩個Coe。

鱟生簽證唔係fixed五年有效期,而係根據總課程長度加兩個月左右。

咁都係搵一個dip / adv. dip 一次過讀2年算,學費都少啲
有無澳洲移民 中文資料網
想睇關於189 同埋想知係通過技術移民評估既成數大唔大
唔該 巴打

無見過繁體字,殘體字可參考:http://ww2.flyabroadvisa.com/skillselect/

呢個我都有搵佢問過
另一個係acic tw,講關於留學,如果想去偏遠地區讀書可以睇下佢啲介紹

啱啱再睇清楚acic個網,佢裡面有講各學會(VET/TRA/EA)嘅評估方法(最低要求之類),可以作為參考

點解你既回覆咁似係ACIC佢地既人

我睇acic 個網咋
Misleading 嘅話請指正
係Perth 讀緊construction management year 2
畢業係咪好難搵intern,同埋有冇機會留係度攞居留權 。
點樣先可以攞居留權,同埋有咩準則 thx

畢業係咪好難搵intern 唔清楚,請睇#1。

同埋有冇機會留係度攞居留權 有。

點樣先可以攞居留權,同埋有咩準則 畢左業攞485留係澳洲草一年Construction Project Manager工作經驗申請職業評估 + 雅思考出4個7 應該就合乎要求申請PR。

其實我睇過澳洲搵工網請construction project management 都要有經驗,低一級應該叫building associate ,但佢係S List 唔係M List
想問下如果交過cpm 做工作評估但fail 咗,可唔可以再用同一堆資料交building associate ,定係申請時唔洗講評估邊個職業,佢決定俾邊個你
巴打你好
有少少問題想請教下
感謝巴打解答

多謝巴打解答

唔使客氣。

有au it degree係咪唔會比acs扣兩年呢?

澳洲本地學位就要最少1年,或者完成PY就可以唔使扣。
點樣先證明到有合適既工作經驗?

我之前做過會計
做左約十個月employee就轉左做用ABN做半個月

目前證明文件只有

開始時簽果份合約(一)

轉做contractor 時用既一份合約(話terminate以前份合約(一)轉做新合約)

同以前boss簽果既一份job description

PAYG summary

做contractor時 我用我ABN發出既invoice

目前同前老闆關係好差 佢話唔會幫我簽任何野 我唔知重需要d咩去證明我既經驗 而且出糧冇payslip 只有一份PAYG summary

足夠了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞