澳洲移民 你問我答 (2)

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
巴打會唔會知有邊啲stsol嘅工短期內冇咁易剔除咗 因為仲未讀完ug,而且知道要讀多個master先,都有一兩個心水科目,但怕遲啲讀讀吓心儀嘅工會唔再喺list度

基本上所有TRA評估既Trade Occupation都唔會咁容易剔除。

其他既應該都不會點郁,不如你話我知你有咩心水科目,我俾番多D specific advice?

PR福利都可能無埋
巴打會唔會知有邊啲stsol嘅工短期內冇咁易剔除咗 因為仲未讀完ug,而且知道要讀多個master先,都有一兩個心水科目,但怕遲啲讀讀吓心儀嘅工會唔再喺list度

基本上所有TRA評估既Trade Occupation都唔會咁容易剔除。

其他既應該都不會點郁,不如你話我知你有咩心水科目,我俾番多D specific advice?

PR福利都可能無埋

老老實實我宜家都無領咩福利... 淨係個女上CC可以慳一半。稅仲要交唔少...

想問巴打,澳洲認唔認可IVE中專個D課程?有冇機會用呢D證書過澳洲讀TAFE?

如果唔認的話係咪要去讀CERT II開始定點?球巴打指點一下

我仲係好後生得19歲,過澳洲TAFE讀水電呢類搞移民可唔可行?

http://www.vtc.edu.hk/admission/tc/programme/s3/diploma-of-vocational-education/
有無SYD JJ想入group
而架個group有5個人
想問巴打,澳洲認唔認可IVE中專個D課程?有冇機會用呢D證書過澳洲讀TAFE?

如果唔認的話係咪要去讀CERT II開始定點?球巴打指點一下

我仲係好後生得19歲,過澳洲TAFE讀水電呢類搞移民可唔可行?

http://www.vtc.edu.hk/admission/tc/programme/s3/diploma-of-vocational-education/

可以承認,仲要加個雅思成績。

過到黎從Cert III開始讀。

你可以過黎考慮讀木工,修車等比較容易入既課程先。水電工課程最近唔開課程俾海外生。
有無SYD JJ想入group
而架個group有5個人

我下年去syd讀書

你可以過黎考慮讀木工,修車等比較容易入既課程先。水電工課程最近唔開課程俾海外生。

唔該晒巴打! 但要問清楚,只要係呢個VTC職專/中專課程(上面網址0任何一個學科畢業都承認? 到時去澳洲只要讀到Diploma就可以申請評估?因為我見TAFE上面仲有advanced diploma,有冇必要讀到ADVANCED?

呢D技工係咪呢5件內都缺移民仲可行?
樓主,係hkg 個邊pm 左你,title 係tas
麻煩哂

唔該晒巴打! 但要問清楚,只要係呢個VTC職專/中專課程(上面網址0任何一個學科畢業都承認? 到時去澳洲只要讀到Diploma就可以申請評估?因為我見TAFE上面仲有advanced diploma,有冇必要讀到ADVANCED?

可以承認。其實就當高中畢業。

Advanced Diploma係移民角度唔係必須,主要要求係要讀滿最少兩年所以要睇埋你既情況。

呢D技工係咪呢5件內都缺移民仲可行?

暫時黎睇係可行,對應移民政策相對比較穩定。
樓主,係hkg 個邊pm 左你,title 係tas
麻煩哂

已覆。
樓主,可以問下你建議ma
下年我degree畢業,土地測量,工作經驗得intern, ielts全6
可以點計劃移民澳洲?
樓主,可以問下你建議ma
下年我degree畢業,土地測量,工作經驗得intern, ielts全6
可以點計劃移民澳洲?

你最少要有一年畢業後工作經驗黎先可以通過職業評估。

然後同時要考出最少4個8,先可以湊夠60分。

年齡25+英語20+學歷15=60分。
請問有冇同澳洲人結婚入籍,定係要先申請左 spouse visa? 多謝樓主賜教

要申請Spouse Visa,先黎澳洲定居一段時間之後,先可以入籍。

唔該哂巴打
我有個澳洲朋友想揾我去澳洲開鋪搞生意,
我想帶埋爸爸去,
佢就提議先用佢名開鋪,
再sponsor我爸爸過去,

我後生就再唸辦法

請問可唔可行?

Uncle 同你既年齡幾大?學歷英語水平如何?
有無人搞過良民證呀?我搞唔到,佢一開始封acknowledge letter 無寫清楚要police check, 之後有個request document letter要28日回應,但係又寫得好general 話要attach documents, send email 又唔無人應,都唔知點搞
樓主..
本身做緊鐵飯碗..但覺得好冇意義..未夠30歲..儲左80萬左右..英文唔錯..諗住一炮過去澳洲讀master of social work..
代價:放棄4萬月薪+超穩定生活+(好可能)失去穩定男友
換取: 見識世界+hopefully技術移民

其實冇長住過外國..我係思想/生活習慣上都係好香港人(比較保守個種..),我估去到都9成9痴係華人堆
但唔鐘意強調物質+競爭,唔怕悶,鐘意大自然同慢活, 就咁睇會否適應唔倒澳洲生活?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞