澳洲移民 你問我答 (2)

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
如果係香港讀左個廚務管理diploma,可以係澳洲可唔可以換到當地認可資格?

可以算係 Equivalent,相同水平。睇你要用黎做咩。
巴打, 我27 歲, 有Mphil
有3年related exp, ielts overall 幾年前考有8
職業係Geologist 234411 STSOL VETASSESS

唯獨是mining 澳洲衣家岩岩先pick up 緊, 搵工好難
巴打有冇咩suggestion

MPhil既major?
Related exp是指邊方面經驗?
雅思三年前考既話無效。
234411 只有tas有機會可以提供擔保。
搵工情況唔清楚。

Mphil都係geology, exp係exploration同mining consulting
我都知衣家個市差,係咪好番既話d州會update番sponsor既職業??
巴打有冇咩suggest我呢幾年可以準備定?
今年2月批左457,但visa得18個月,批之前已經係而家公司做左一年
之後4月時我個職業被移除,

咁係代表用457移民呢條路GG?

本身我係香港會計major,但畢業後無會計工作經驗。黎左澳洲讀左NAATI就搵到呢份工
咁係咪而家得189呢條路行? 要考ielts academic 4個7?
P.S. 女朋友都係會計畢業,移民會唔會加到分?

你既occupation係咩?

你要改走技術移民既話,你可以選擇繼續用你既會計Major做,或者去進修一個Master改一個好移民D既移民專業。

會計既話你要4個7最少黎通過評估。

女友一樣會計major既話,都要雅思4個7同埋你地既同居材料證明de facto relationship先可以幫你加分。
今年2月批左457,但visa得18個月,批之前已經係而家公司做左一年

本身我係香港會計major,但畢業後無會計工作經驗。黎左澳洲讀左NAATI就搵到呢份工
咁係咪而家得189呢條路行? 要考ielts academic 4個7?

你要改走技術移民既話,你可以選擇繼續用你既會計Major做,或者去進修一個Master改一個好移民D既移民專業。

女友一樣會計major既話,都要雅思4個7同埋你地既同居材料證明de facto relationship先可以幫你加分。

occupation 係translator
係咪GG?

ielts 係咪一定要academic?
有無澳洲移民 中文資料網
想睇關於189 同埋想知係通過技術移民評估既成數大唔大
唔該 巴打
讀緊nursing bachelor, 唸住儲3年經驗先申請
不過睇其他網見過有人要讀nursing bridging program先得, 知唔知AHPRA 點判斷你洗唔洗讀?
唔該巴打!

occupation 係translator
係咪GG?

ielts 係咪一定要academic?

唔好意思,Translator已經GG。

IELTS做會計評估必須Academic。
唔該 巴打

無見過繁體字,殘體字可參考:http://ww2.flyabroadvisa.com/skillselect/
我打算報讀兩年MASTER APPLY 以224511/224512既 OCCUPATION 申請移民,但係最近CHECK 個OCCUPATION, 呢兩個職業已經FLAGGED..有可能被REMOVE 係MLTSSL (189visa)
問過AGENT 佢話assigned 1035 quota and only 73 invitations were given out, 同埋佢話如果真係被removed左 MLTSSL,可以申請state nomination..

想問既係 會唔會有機會讀完兩年最後都搞唔到移民? 定係揀過其他科黎讀會好D?
如果報U報邊個省會好D?(係邊個省讀有冇影響?)

另外..
因為AGENT 話佢地要計SKILL ASSESSMENT 所以我都唔知自己可以讀其佢科可以讀乜..
我見到爸打話Construction Project Management 都可以考慮想知道邊間U會搵到相關(過到SKILL ASSESMENT既U 有呢種COURES?)

背景 UK 2015 graduate 讀BUSINESS
IELTS ABOVE6.5 (幾年前入U要求) 之後未考過
AGE 25-32 (30分)

你Agent建議你去邊間U讀Master走2245/11/12?
宜家情況好難講,我無辦法未卜先知。
最容易放州擔保俾當地畢業生既有Tasmania,Northern Territories,South Australia。
你可以考慮 Bond University 既 Construction Practice。
Skills Assessment方面,邊個課程唔係重點(當然最基本要相關),重點係有無完成Master後既相關工作經驗。

多謝巴打回答

佢冇建議邊間u..因為間中介要收錢幫我搵u(包括睇下邊間既master係可以pass到個skill assessment)..我都想問埋其實224511/12要讀邊d master先得..我自己上過網search南澳有呢形既master 搵過過Adelaide property management 搵完agent話唔岩 ..

另外屋企人意願係讀返比較有名氣少少..望過bond uni應該未必會揀...

想睇下爸打點睇..加上最近一大推bs即科都插晒𣄃..連acct都插埋..請問巴打意見?
讀緊nursing bachelor, 唸住儲3年經驗先申請
不過睇其他網見過有人要讀nursing bridging program先得, 知唔知AHPRA 點判斷你洗唔洗讀?
唔該巴打!

澳洲機構係按個別情況審核既,所以一般係要遞交左先知自己既學歷需唔需要Bridging Program,以我係ANMAC見到既情況,香港學歷一般唔需要Bridging,具體要同番機構確定。

http://www.nursingmidwiferyboard.gov.au/Registration-and-Endorsement/International/Accreditation-requirements-of-the-qualification-assessment-model.aspx

Qualifications that are likely to meet the accreditation requirements
我打算報讀兩年MASTER APPLY 以224511/224512既 OCCUPATION 申請移民,但係最近CHECK 個OCCUPATION, 呢兩個職業已經FLAGGED..有可能被REMOVE 係MLTSSL (189visa)
問過AGENT 佢話assigned 1035 quota and only 73 invitations were given out, 同埋佢話如果真係被removed左 MLTSSL,可以申請state nomination..

想問既係 會唔會有機會讀完兩年最後都搞唔到移民? 定係揀過其他科黎讀會好D?

另外..
因為AGENT 話佢地要計SKILL ASSESSMENT 所以我都唔知自己可以讀其佢科可以讀乜..
我見到爸打話Construction Project Management 都可以考慮想知道邊間U會搵到相關(過到SKILL ASSESMENT既U 有呢種COURES?)

IELTS ABOVE6.5 (幾年前入U要求) 之後未考過

你Agent建議你去邊間U讀Master走2245/11/12?
最容易放州擔保俾當地畢業生既有Tasmania,Northern Territories,South Australia。
你可以考慮 Bond University 既 Construction Practice。
Skills Assessment方面,邊個課程唔係重點(當然最基本要相關),重點係有無完成Master後既相關工作經驗。

多謝巴打回答

佢冇建議邊間u..因為間中介要收錢幫我搵u(包括睇下邊間既master係可以pass到個skill assessment)..我都想問埋其實224511/12要讀邊d master先得..我自己上過網search南澳有呢形既master 搵過過Adelaide property management 搵完agent話唔岩 ..

另外屋企人意願係讀返比較有名氣少少..望過bond uni應該未必會揀...

想睇下爸打點睇..加上最近一大推bs即科都插晒𣄃..連acct都插埋..請問巴打意見?

Bond Uni 可能名氣無八大咁響,但係Bond Uni既課程係少有AIQS(行業機構)認可既Master課程,如果你之後打算留係澳洲發展既話會係一個唔錯既選擇。

Anyway,Land Economist同Valuer都無一個直接可以對得上既。一般都係選跟property/environment有關既都可以,例如http://www.adelaide.edu.au/degree-finder/mprop_mproperty.html
感謝巴打解答
多謝巴打解答
巴打, 我27 歲, 有Mphil
有3年related exp, ielts overall 幾年前考有8
職業係Geologist 234411 STSOL VETASSESS

唯獨是mining 澳洲衣家岩岩先pick up 緊, 搵工好難
巴打有冇咩suggestion

MPhil既major?
Related exp是指邊方面經驗?
雅思三年前考既話無效。
234411 只有tas有機會可以提供擔保。
搵工情況唔清楚。

Mphil都係geology, exp係exploration同mining consulting
我都知衣家個市差,係咪好番既話d州會update番sponsor既職業??
巴打有冇咩suggest我呢幾年可以準備定?

唔好意思岩岩先發覺原來skip左。

Mining市道短時間內好難好番好似以前咁,主要係大客-中國-落少左好多訂單。

我都唔知你可以準備D咩,如果真係有決心移民澳洲既話,我會建議你認真考慮過黎讀多個master之類。

另外..

多謝巴打回答

Bond Uni 可能名氣無八大咁響,但係Bond Uni既課程係少有AIQS(行業機構)認可既Master課程,如果你之後打算留係澳洲發展既話會係一個唔錯既選擇。

Anyway,Land Economist同Valuer都無一個直接可以對得上既。一般都係選跟property/environment有關既都可以,例如http://www.adelaide.edu.au/degree-finder/mprop_mproperty.html

請問係咪姐係無論我讀咩科(當然有D相關,好似你講既PROPERTY/ENVIRONMENT)既話都可以走到224511/12申請189條路? 因為我見冇一個真正既MASTER DEGREE 係正莊224511/12…咁用咩DEGREE(BUSINESS類,例如ECON/STATISTIC類ETC)申請224511/12其實係睇1年既SKILL ASSESMENT而唔係睇你讀咩科?

因為我AGENET同我講Adelaide property management 唔係ON LIST 既OCUPPATION ..但係我自己STUDY過下結論同爸打比既資料相似…所以我有少少唔係幾信個AGNET…
當然佢話唔ON LIST可能係佢想收我SERACHING 既費用…但係變相佢之後都唔會SUGGEST Adelaide 既property management 比我免得佢自打咀巴…咁我選擇就少左個…

之前講過我屋企人既意願..如果叫左個AGNET SERCH完(5000HKD 2個省)佢比D冇咁好既U..最後我都唔會揀..咁就浪費左5000HKD..

爸打有冇其他比較好既AGENT介紹? 而家既情況好似有D比人昆咁

Btw 感謝爸打介紹左BOND UNI 既資料..其實除左8大, 有冇邊D
如果我想讀civil engineering design diploma + advanced diploma 而唔係degree過唔過到職業評估同埋易唔易拎pr

同埋如果我係珀斯果度讀可唔可以搵其他州擔保

Diploma水平既話,Occupation會係312211: CIVIL ENGINEERING DRAFTSPERSON。

Perth宜家既情況無記錯係大部分職位都唔擔保呢。http://www.migration.wa.gov.au/services/skilled-migration-western-australia/occupations-in-demand

唔係喎
我指上面呢個職業去其他州擔保,係珀斯讀

哦,睇錯添。

312211可以新州,維州,南澳同塔州有提供擔保。

詳細要求你要上番佢地各自既州政府網站睇番。

巴打我再問多少少
civil engineering draftsperson 呢份工佢寫就寫話ANZSCO Skill Level 2 如果得個civil engineering design diploma+advanced diploma 會唔會蝕底好多如果同degree比既話

樓主會唔會知邊間學校好d (civil engineering)
依家比較緊Perth 既south metropolitan TAFE, TAFE NSW同埋RMIT

因為都想知道學校既影響大唔大
唔該 巴打

無見過繁體字,殘體字可參考:http://ww2.flyabroadvisa.com/skillselect/

呢個我都有搵佢問過
另一個係acic tw,講關於留學,如果想去偏遠地區讀書可以睇下佢啲介紹
如果係香港讀左個廚務管理diploma,可以係澳洲可唔可以換到當地認可資格?

可以算係 Equivalent,相同水平。睇你要用黎做咩。

想問下佢個學歷排位對照番香港是咪
Year 12 = Form 6 / 舊制 Form 5 > Foundation Dip = Cert 1,2,3,4 > Dip > High Dip / Adv. Dip / Asso Degree > Degree > Degree with Hons

同埋今日問過mel poly,鎖匠個course 係有package ,Cert 3 (1.5yrs) + Dip (6 months),總學費係A$23250+A$7750=A$31000,另外仲要俾2次COE (Confirmation of Enrolment) 申請student visa 用,費用為A$3875+A$3875=A$7750

加埋student visa $560,所有費用總共A$39310 ~24萬幾港紙

但student visa 唔係5年有效?點解要搞2次COE
如果我想讀civil engineering design diploma + advanced diploma 而唔係degree過唔過到職業評估同埋易唔易拎pr

同埋如果我係珀斯果度讀可唔可以搵其他州擔保

Diploma水平既話,Occupation會係312211: CIVIL ENGINEERING DRAFTSPERSON。

Perth宜家既情況無記錯係大部分職位都唔擔保呢。http://www.migration.wa.gov.au/services/skilled-migration-western-australia/occupations-in-demand

唔係喎

哦,睇錯添。

巴打我再問多少少
civil engineering draftsperson 呢份工佢寫就寫話ANZSCO Skill Level 2 如果得個civil engineering design diploma+advanced diploma 會唔會蝕底好多如果同degree比既話

樓主會唔會知邊間學校好d (civil engineering)
依家比較緊Perth 既south metropolitan TAFE, TAFE NSW同埋RMIT

4. 澳洲是全世界,唯一一 個為『保障國際學生』留學,而設立一個聯邦法令『ESOS海外學生教育法』的國家。而『高等教育品質與標準署TEQSA』負責監督澳洲高等教育的評鑑及水 準。澳洲的『專業公會』~如:醫師公會、工程師公會...扮演著澳洲職場監督者的關鍵角色;專業人士所需的技能及知識,全由公會控管及設計。各級院校只是 『課程提供者 Course Provider』授課地點的角色,所以澳洲的大學院校,沒有『優缺之分』,只有上課地點的『遠近之分』。

Quote from acic.com.tw

唔該 巴打

呢個我都有搵佢問過
另一個係acic tw,講關於留學,如果想去偏遠地區讀書可以睇下佢啲介紹

啱啱再睇清楚acic個網,佢裡面有講各學會(VET/TRA/EA)嘅評估方法(最低要求之類),可以作為參考
EA 個 relevant skill assessment 要交呢啲野

係咪要交足咁多年?
稅單冇公司名係咪唔得?

唔係喎

哦,睇錯添。

巴打我再問多少少

4. 澳洲是全世界,唯一一 個為『保障國際學生』留學,而設立一個聯邦法令『ESOS海外學生教育法』的國家。而『高等教育品質與標準署TEQSA』負責監督澳洲高等教育的評鑑及水 準。澳洲的『專業公會』~如:醫師公會、工程師公會...扮演著澳洲職場監督者的關鍵角色;專業人士所需的技能及知識,全由公會控管及設計。各級院校只是 『課程提供者 Course Provider』授課地點的角色,所以澳洲的大學院校,沒有『優缺之分』,只有上課地點的『遠近之分』。

Quote from http://acic.com.tw

Thx
巴打你好
小弟打算下年去adelaide讀IT bachelor(已收到offer,ielts 7分但唔係細卷全7,最低都有6)
都追左少少post見到IT行業競爭好大,要65分先比較大機會申請到
有少少問題想請教下
1.小弟下年入學時滿29歲,讀完3年後剛好32,想問申請時會唔會當作過左25-32歲呢個年齡?
2.小弟手上其實仲有1,2個 master offer,但我決定揀bachelor讀,呢個決定會唔會太不智 (因為本身business底,冇IT background,覺得由bachelor讀起會容易d上手)
而呢幾個offer都係ACS認可,會唔會因為有master同bachelor既分別而有影響?
感謝巴打解答
係Perth 讀緊construction management year 2
畢業係咪好難搵intern,同埋有冇機會留係度攞居留權 。
點樣先可以攞居留權,同埋有咩準則 thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞