澳洲移民 你問我答 (2)

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
有無澳洲移民 中文資料網
想睇關於189 同埋想知係通過技術移民評估既成數大唔大
唔該 巴打

無見過繁體字,殘體字可參考:http://ww2.flyabroadvisa.com/skillselect/

呢個我都有搵佢問過
另一個係acic tw,講關於留學,如果想去偏遠地區讀書可以睇下佢啲介紹

啱啱再睇清楚acic個網,佢裡面有講各學會(VET/TRA/EA)嘅評估方法(最低要求之類),可以作為參考

點解你既回覆咁似係ACIC佢地既人

我睇acic 個網咋
Misleading 嘅話請指正

咁又無
係Perth 讀緊construction management year 2
畢業係咪好難搵intern,同埋有冇機會留係度攞居留權 。
點樣先可以攞居留權,同埋有咩準則 thx

畢業係咪好難搵intern 唔清楚,請睇#1。

同埋有冇機會留係度攞居留權 有。

點樣先可以攞居留權,同埋有咩準則 畢左業攞485留係澳洲草一年Construction Project Manager工作經驗申請職業評估 + 雅思考出4個7 應該就合乎要求申請PR。

其實我睇過澳洲搵工網請construction project management 都要有經驗,低一級應該叫building associate ,但佢係S List 唔係M List
想問下如果交過cpm 做工作評估但fail 咗,可唔可以再用同一堆資料交building associate ,定係申請時唔洗講評估邊個職業,佢決定俾邊個你

要重新交一次BA個申請,但係好似你話齋,BA係S List無咩大用,除非有州願意擔保。
點樣先證明到有合適既工作經驗?

我之前做過會計
做左約十個月employee就轉左做用ABN做半個月

目前證明文件只有

開始時簽果份合約(一)

轉做contractor 時用既一份合約(話terminate以前份合約(一)轉做新合約)

同以前boss簽果既一份job description

PAYG summary

做contractor時 我用我ABN發出既invoice

目前同前老闆關係好差 佢話唔會幫我簽任何野 我唔知重需要d咩去證明我既經驗 而且出糧冇payslip 只有一份PAYG summary

足夠了。

多謝巴打解答
點樣先證明到有合適既工作經驗?

我之前做過會計
做左約十個月employee就轉左做用ABN做半個月

目前證明文件只有

開始時簽果份合約(一)

轉做contractor 時用既一份合約(話terminate以前份合約(一)轉做新合約)

同以前boss簽果既一份job description

PAYG summary

做contractor時 我用我ABN發出既invoice

目前同前老闆關係好差 佢話唔會幫我簽任何野 我唔知重需要d咩去證明我既經驗 而且出糧冇payslip 只有一份PAYG summary

足夠了。

多謝巴打解答

You are welcome.
小學英文老師,半年經驗
23歲,Ielts全8
地點想偏遠少人
直接移有無機?

如果唔可以直接移搵顧主會唔會好難搵?
因為小學教師好似係半緊缺list
For those who are interested, 2017-2018技術移民配額:

http://www.border.gov.au/Trav/Work/Skil#tab-content-3

1 會計多左幾乎一倍
2 Civil Engineering多左一千個名額
3 Group 2335 Industrial, Mechanical and Production Engineers 多左600左右名額
4 IT類配額同上一年差唔多
5 非技工類/會計/IT既話,護士配額最多,中學教師其次,然後就係律師同Construction Manager了。
小學英文老師,半年經驗
23歲,Ielts全8
地點想偏遠少人
直接移有無機?

小學教師無法獨立技術移民,只有維州同塔州可以擔保,維州要求最少兩年工作經驗,雅思 7 7 8 8 同必須教過以下語言:
Chinese/Indonesian/Japanese/Korean/French/German/Italian/Greek/Spanish/Turkish/Arabic/Vietnamese。

塔州就要有job offer/畢業生先可以擔保你。
小學英文老師,半年經驗
23歲,Ielts全8
地點想偏遠少人
直接移有無機?

小學教師無法獨立技術移民,只有維州同塔州可以擔保,維州要求最少兩年工作經驗,雅思 7 7 8 8 同必須教過以下語言:
Chinese/Indonesian/Japanese/Korean/French/German/Italian/Greek/Spanish/Turkish/Arabic/Vietnamese。

係咪姐係只可以行顧主擔保呢條路
同埋係咪有人請就可以行457
我今年25歲, 有香港國際物流航運GE BACHELOR DEGREE, 而家向香港讀緊同一科MASTER,做左2-3年SHIP MANAGEMENT公司,請問如果想移民澳洲最好GE方法都係要過澳洲讀專科? LOGISTIC SHIPPING呢個澳洲唔包括向技術移民GE職業LIST?

謝謝樓主
如果拎到 唔介意做左tr先(457)
請問呢個簽證係咪都可以同老婆一齊去?
如果拎到 唔介意做左tr先(457)
請問呢個簽證係咪都可以同老婆一齊去?

可以帶上配偶。
我今年25歲, 有香港國際物流航運GE BACHELOR DEGREE, 而家向香港讀緊同一科MASTER,做左2-3年SHIP MANAGEMENT公司,請問如果想移民澳洲最好GE方法都係要過澳洲讀專科? LOGISTIC SHIPPING呢個澳洲唔包括向技術移民GE職業LIST?

謝謝樓主

Logistics已經完全從技術移民清單上移除,你要移民只能黎澳洲讀另一個移民專業。
小學英文老師,半年經驗
23歲,Ielts全8
地點想偏遠少人
直接移有無機?

同埋係咪有人請就可以行457

是的。
For those who are interested, 2017-2018技術移民配額:

http://www.border.gov.au/Trav/Work/Skil#tab-content-3

1 會計多左幾乎一倍
3 Group 2335 Industrial, Mechanical and Production Engineers 多左600左右名額
5 非技工類/會計/IT既話,護士配額最多,中學教師其次,然後就係律師同Construction Manager了。

3411 Electricians 9354
差唔多成萬配額
睇完佢個VET CPM requirement, 其實讀完都真係未必過到職業評估
最少一定唔會一讀完就做到PM, 無番十幾廿年點會升到

求解答
塔州就要有job offer/畢業生先可以擔保你。[/quote]

同埋係咪有人請就可以行457[/quote]

是的。[/quote]

謝樓主

想問下資格審查同搵工可唔可以全部係香港搞?
定係有啲程序係要過到去先可以搞?

求解答

1 會計多左幾乎一倍

差唔多成萬配額
睇完佢個VET CPM requirement, 其實讀完都真係未必過到職業評估

你指既CPM係Construction Project Manager?一定要Tertiary Level而唔係Vocational Level呢。

Electrician我估係俾英國移民用多,香港可以考呢個職業移民既好少好少。

同埋係咪有人請就可以行457[/quote]

是的。[/quote]

謝樓主

想問下資格審查同搵工可唔可以全部係香港搞?
定係有啲程序係要過到去先可以搞?[/quote]

大部分都可以係香港搞。除左Interview,真人見會著數D。

求解答

wa, 真係唔問都唔知可以咁做,唔該

大部分都可以係香港搞。除左Interview,真人見會著數D。

其實小學學校做顧主擔保個機會高唔高?

如果肯擔保457,係咪住夠2年就可以轉pr

其實小學學校做顧主擔保個機會高唔高?

如果肯擔保457,係咪住夠2年就可以轉pr

小學教師暫時仲係457工作2年轉PR,明年三月後係咩情況就唔知住。

1 會計多左幾乎一倍

差唔多成萬配額

你指既CPM係Construction Project Manager?一定要Tertiary Level而唔係Vocational Level呢。

Electrician我估係俾英國移民用多,香港可以考呢個職業移民既好少好少。

英文差,tertiary 同 vocational level 點解?
Electrician 唔係電工
不過澳洲啲電工課程唔收海外生
啱啱打咗封job description 出嚟,將electrical engineering draftsperson, electrical engineer 同 construction project manager 啲duties 都寫哂落去,但發現同而家份工最接近嘅係draftsperson
唔知老細肯唔肯簽
Hello 您好我想問,36歲做system admin,十五年經驗有相關英國大學學位(bachelor of business information system,香港i 大讀拎英國大學學位)。準備讀itles(希望全6或以上,應該唔係問題)。係咪可以申請457塔洲洲政府擔保去到先搵工?

利申:已婚有細路想搵適合讀書環境畀細路讀書。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞