澳洲移民 你問我答 (2)

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
下年去uq讀 Master of business/commerce
畢咗業喺嗰度做嘢難唔難?
係唔係對移民黎講都係冇用?

麻煩解答
想問係咪係MLTSSL既 工種會穩陣d唔會咁易俾剔出SOL
多唔多香港人成功技術移民?

咩年紀 同 職業多?

知唔知佢地揾工方面又如何?

咩年紀 同 職業多?

澳洲 HR 普遍黎講唔睇oversea working experience
揀得移民澳洲就要有心理準備做唔返自己專業
好多人要轉行甚至要做低技術既工
但低技術唔代表揾唔到錢
照樣買得車供得起樓
unsw civil engineering grad
25歲
Ielts 7
聽講係咪要讀埋翻譯先穩陣?

會穩陣好多。
已經移左民 專業人士 想問有關RRV既問題
如果想申請RRV但5年住唔夠兩年
用咩理由解釋點解住唔夠 移民局先傾向會接受?

你住唔夠兩年就肯定唔會再俾你一個新既5年RRV簽證。

你可以提供材料證明你係澳洲有“Tie”,例如太太/孩子係澳洲居住/返學/工作等,或者有固定資產/運作緊既公司生意係澳洲,移民局都會俾個1年既RRV你。

如果淨係得固定資產夠唔夠證明?

一年既RRV之後要每一年續一次?

唔該巴打

夠。

如果你每年都要黎澳洲,就每年續一次。
係Adelaide 讀緊med year 1
畢業係咪好難搵intern,同埋有冇機會留係度攞居留權 。
點樣先可以攞居留權,同埋有咩準則

覆埋你。

你指既Med係Medicine以後做醫生?

簡單黎講,你攞到unrestricted full registration就可以攞PR了。我無記錯Fresh Grad Medical Practitioner要一年supervision,你要準備走485/457留係澳洲工作一年。

係,乜野係485同457 有冇乜嘢要求,同埋會唔會好難拎PR

485 - 畢業生簽證。

457 - 僱主擔保簽證。

難係難在Full Registration。攞到就唔難。
Accounting major
畢業讀多個master of taxation易唔易搵工?
對tax accountant需求大唔大?

聽聞Master of Taxation好難讀。

不過讀完出黎會好吃香。好既Tax Accountant/Adviser會好賺錢,專幫有錢人做Tax Planning。

好,唔該晒巴打你咁用心答我哋

唔客氣,希望幫到忙。
Nursing graduate, ielts all 7, why still 55 points?
其實我係未research, 但係記得 permanent residency 係要 60分

同埋另外問問
如果女朋友係香港人
而我係pr, 我係要點先俾到佢都有pr?
佢下年過黎working holiday

你係咪25歲以下?25歲以下係25分,25-32歲係30分。

年齡 <25 25 + Bachelor 15 + 2-year Study 5 + 雅思4個7 10 = 55

Nurse宜家既邀請分數係60分。

如果你地已經結婚或者最近同居最少一年,你申請PR時可以帶上佢。

如果你先攞左PR,你地要結婚或者同居最少一年先符合你擔保佢既要求做配偶擔保移民。
下年去uq讀 Master of business/commerce
畢咗業喺嗰度做嘢難唔難?
係唔係對移民黎講都係冇用?

麻煩解答

Major係咩?

除了精算同會計之外其他專業都要僱主擔保。

會計既話獨立技術移民競爭激烈。

精算既話要讀完後工作一年先可以合基本資格走獨立技術移民。

工作機會我唔清楚,請重讀#1.
想問係咪係MLTSSL既 工種會穩陣d唔會咁易俾剔出SOL

護理/教師/測量/社工,同埋所有技工類。

咩年紀 同 職業多?

無統計過。
Hi,小弟係 nsw 讀醫護科目(on MLTSSL)last year
請問想攞 PR 嘅話,跟住嘅路應該點行?
Thanks heaps
Hi,小弟係 nsw 讀醫護科目(on MLTSSL)last year
請問想攞 PR 嘅話,跟住嘅路應該點行?
Thanks heaps

你指讀醫?

你可以參考我上面一個回答。

簡單黎講,你攞到unrestricted full registration就可以攞PR了。我無記錯Fresh Grad Medical Practitioner要一年supervision,你要準備走485/457留係澳洲工作一年。
想問工作簽證點拎?
我未夠分拎PR既話可唔可以用工作簽證黎儲分?

同埋依家拎左PR後係咪5年內住滿兩年就可以入藉?

覆埋你。

係,乜野係485同457 有冇乜嘢要求,同埋會唔會好難拎PR

咁我想問吓讀medicine 其實難唔難申請移民
點樣可以攞到full registration
讀nursing,出年畢業,洗唔洗儲幾年經驗先移到民?同埋資產要有幾多?
移民紐西蘭嘅requirements 又係點?
想問工作簽證點拎?

你指邊種工作簽?

457 - 需要僱主擔保
476 - 需要係Engineering Degree畢業
485 - 需要係澳洲讀書最少兩年並且畢業

同埋依家拎左PR後係咪5年內住滿兩年就可以入藉?需要拎左PR後四年並且其中住滿3三年先可以入籍(仲未落實)。

覆埋你。

咁我想問吓讀medicine 其實難唔難申請移民
點樣可以攞到full registration

你想問D咩其實?

我上面都講左,你畢到業,攞到Full Registration就唔難。困難在於你點樣搵到工草一年工作經驗。

你係讀緊戈個,你應該都要了解下你畢業之後點樣先可以係澳洲執業 right?
移民紐西蘭嘅requirements 又係點?

無研究紐西蘭。
想問工作簽證點拎?

你指邊種工作簽?

同埋依家拎左PR後係咪5年內住滿兩年就可以入藉?需要拎左PR後四年並且其中住滿3三年先可以入籍(仲未落實)。

457 唔該哂巴打
即係到呢一秒為止仲係住滿兩年就ok?
讀nursing,出年畢業,洗唔洗儲幾年經驗先移到民?同埋資產要有幾多?

你係香港定澳洲?

係澳洲既話,考到四個七或者OET四個B,同埋25歲以上,應該就可以湊夠分移民。

對資產無要求。
想問工作簽證點拎?

你指邊種工作簽?

457 唔該哂巴打
即係到呢一秒為止仲係住滿兩年就ok?

如果通過法規就會apply 2017年4月後既申請。宜家所有Citizenship application on hold。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞