澳洲移民 你問我答 (2)

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
Btw 先前問過

如果189/190 拎左pr後

可以唔洗stay 澳洲住
(只要5年內番過去澳洲就唔可以收番個pr)

請問:5年內番澳洲既意思係?
1) 假設18年1月 拎到pr 2023 年1月前要番去澳洲坐「移民監」

還是

2)18年1 月拎pr 2023 年1 月前要入境澳洲
如果係咁既話 要stay 幾耐先算數?

PR只係一個5年簽證,同永久居留身份。你5年內可以隨意出入澳洲,並且長住澳洲。5年之後你要出入境澳洲就要申請一個叫做Resident Return Visa,具體要求就係最近5年內住滿2年既話就再俾一個5年簽證,無住滿就俾1年(assuming 有 Australian tie)。

所以你既問題應該係考慮幾時可以攞到PR,攞到之後要唔要黎定居,同埋幾時黎定居,而唔係要 stay 幾耐先算數。

咁如果冇 Australian tie又冇住夠兩年就冇左個居留權?

有冇辦法係攞倒一個永遠可以居留嘅身份?

Nono.

首先要分返開簽證居留權
簽證係比你出入境澳洲。
居留權係比你居留既身份。

你無係澳洲住夠兩年失去既最多係出入境既簽證,但係唔會失去居留權。你唔離開澳洲亦可以繼續居留係澳洲。

就算你到時候人係境外想要番黎,都可以創造一D tie(例如開個澳洲銀行賬戶轉D錢過黎,搵人比一個Job Offer/租約等),都可以比一年既簽證你番黎定居。

讀完Tafe, 搵工,搵人簽457
係咪咁行?

第三步可以係搵人簽擔保做457或者獨立技術移民。

唔該巴打
現時457難定獨立技術移民難?

都唔容易,不過可以自己獨立技術移民就唔好靠雇主擔保啦。

感謝巴打

夠唔夠60分?

未夠
巴打有冇咩建議?
聽多啲冇壞

我都想知

想知咩?
Nursing graduate, ielts all 7, why still 55 points?
其實我係未research, 但係記得 permanent residency 係要 60分

同埋另外問問
如果女朋友係香港人
而我係pr, 我係要點先俾到佢都有pr?
佢下年過黎working holiday

你係咪25歲以下?25歲以下係25分,25-32歲係30分。

年齡 <25 25 + Bachelor 15 + 2-year Study 5 + 雅思4個7 10 = 55

Nurse宜家既邀請分數係60分。

如果你地已經結婚或者最近同居最少一年,你申請PR時可以帶上佢。

如果你先攞左PR,你地要結婚或者同居最少一年先符合你擔保佢既要求做配偶擔保移民。

我25+ 30-
佢會同我同居一年,咁佢有咩需要做,使唔使考ielts?

同埋我如果考oet 令到 全b 係咪 equivalent to ielts all 7?
Thanks!

配偶加5分要滿足以下:
通過職業評估;
英語水平最少雅思4個6;
同居一年/結婚。

護士要通過職業評估最少要4個7/OET 4個B,所以點都要考。
Btw 先前問過

1) 假設18年1月 拎到pr 2023 年1月前要番去澳洲坐「移民監」

還是

PR只係一個5年簽證,同永久居留身份。你5年內可以隨意出入澳洲,並且長住澳洲。5年之後你要出入境澳洲就要申請一個叫做Resident Return Visa,具體要求就係最近5年內住滿2年既話就再俾一個5年簽證,無住滿就俾1年(assuming 有 Australian tie)。

所以你既問題應該係考慮幾時可以攞到PR,攞到之後要唔要黎定居,同埋幾時黎定居,而唔係要 stay 幾耐先算數。

咁如果冇 Australian tie又冇住夠兩年就冇左個居留權?

Nono.

首先要分返開簽證居留權
簽證係比你出入境澳洲。

你無係澳洲住夠兩年失去既最多係出入境既簽證,但係唔會失去居留權。你唔離開澳洲亦可以繼續居留係澳洲。

就算你到時候人係境外想要番黎,都可以創造一D tie(例如開個澳洲銀行賬戶轉D錢過黎,搵人比一個Job Offer/租約等),都可以比一年既簽證你番黎定居。

即係個簽證有居留權就好易攞? 咁國籍點攞? pr好似冇國籍咁有用?
Btw 先前問過

還是

Nono.

首先要分返開簽證居留權
簽證係比你出入境澳洲。

即係個簽證有居留權就好易攞? 咁國籍點攞? pr好似冇國籍咁有用?

PR易唔易攞就睇個人及能力同質素。

澳洲籍就要攞PR最少4年,並且其中有最少3年係澳洲,要有工作。

PR同澳籍既大概分別有:澳籍有投票權,有讀書貸款,可以申請政府工,有澳洲護照。
Btw 先前問過

還是

Nono.

首先要分返開簽證居留權
簽證係比你出入境澳洲。

PR易唔易攞就睇個人及能力同質素。

澳洲籍就要攞PR最少4年,並且其中有最少3年係澳洲,要有工作。

PR同澳籍既大概分別有:澳籍有投票權,有讀書貸款,可以申請政府工,有澳洲護照。

[/quote]

搭單幫朋友問下個, 佢

2012 PR granted
2012 First land
2014 開始係澳洲長住 (移民監)

The permanent residency status starts from the day the permanent visa is granted (if inside Australia), or from the day visa holder first enters Australia on a permanent visa (if granted from outside Australia).

即係 permanent residency status 2012年 First land 開始計, 我朋友今年7月頭已經住夠3年.
但佢上網申請 citizenship, system話佢 not eligible to apply.

求解!! 佢係咪應該轉paper apply左先??

搭單幫朋友問下個, 佢

The permanent residency status starts from the day the permanent visa is granted (if inside Australia), or from the day visa holder first enters Australia on a permanent visa (if granted from outside Australia).

即係 permanent residency status 2012年 First land 開始計, 我朋友今年7月頭已經住夠3年.
但佢上網申請 citizenship, system話佢 not eligible to apply.

求解!! 佢係咪應該轉paper apply左先??[/quote]

點解都係幫朋友問?

系統話唔夠就係唔夠,電腦計算肯定無錯。同係唔係paper lodgement無關係。

你上面話你朋友14年先開始長住,會唔會係差左幾日至幾個月?

搭單幫朋友問下個, 佢

求解!! 佢係咪應該轉paper apply左先??

點解都係幫朋友問?

系統話唔夠就係唔夠,電腦計算肯定無錯。同係唔係paper lodgement無關係。

你上面話你朋友14年先開始長住,會唔會係差左幾日至幾個月?[/quote]

因為朋友無 LIHKG account....

佢年頭打電話問過DIBP 幾時入紙申請得 citizenship, 覆話7月頭...

宜家隔左成個月都未整到...
識人係墨爾本開汽車維修舖頭 願意擔保我

本人28歲 冇相關學歷同相關工作經驗
如果以移民為目標 係咪儲夠3年工作經驗再考好個IELTS
再申請186黎移民OK?
27,28歲先去讀degree 係咪太大個
響澳洲讀完cookery cert4 如果去偏遠地區仲有冇機會

有,搵偏遠地區雇主擔保你做187。

3年Full time經驗仲需的嗎?thanks

187唔需要3年FT工作經驗(for now)。

其實3年經驗係點計算?學生時期做兼職計唔計
想問189, 190 EOI 落左之後申請Visa到批出Visa大概要幾耐?有無得催移民局?
想問189, 190 EOI 落左之後申請Visa到批出Visa大概要幾耐?有無得催移民局?

官方說法係8個月,我手上幾個cases 3月交既都仲未批。

無得催,有得催就個個都會催,變相等於無用。
響澳洲讀完cookery cert4 如果去偏遠地區仲有冇機會

有,搵偏遠地區雇主擔保你做187。

3年Full time經驗仲需的嗎?thanks

187唔需要3年FT工作經驗(for now)。

其實3年經驗係點計算?學生時期做兼職計唔計

學生時期兼職唔計,必須完成相關學歷後開始既工作先可以計。

個別情況可以唔使相關學歷,只要工作滿3年全職就可以。
27,28歲先去讀degree 係咪太大個

唔會,我見過3字頭既先開始讀degree。
識人係墨爾本開汽車維修舖頭 願意擔保我

本人28歲 冇相關學歷同相關工作經驗
如果以移民為目標 係咪儲夠3年工作經驗再考好個IELTS
再申請186黎移民OK?

建議同時係香港或者考慮過黎澳洲完成一個相關既certificate,咁樣對你既簽證申請會好有幫助。

原因係有一個相關學歷/證書係移民官眼中會比單單靠工作經驗黎滿足簽證要求要有說服力得多。
因為朋友無 LIHKG account....

佢年頭打電話問過DIBP 幾時入紙申請得 citizenship, 覆話7月頭...

宜家隔左成個月都未整到...

移民局個電話戈邊既接線生既水平都偏低,簡單黎講你分三次打過去,三個唔同既接線生同你講既野可能都會有唔一樣。

入籍要求係4月底公佈改革,但係改革詳細情況都宜家都仲未落實,所以所有入籍申請都 on hold,所以年初既信息都已經outdated。

我估計你朋友應該係差幾日戈種,我建議搵個代理幫佢pro D計一計佢既出入境日子。
讀完Social work 後,係咪一定要夠4條7先移到民?定仲有其他方法?

基本上係,因為4個7係獨立技術移民加非常主要既10分。

另外4個7亦係職業評估既要求,不過評估機構係有4個7豁免條件既,就係所有中學同大學都係英語國家完成(即係例如美國,英國,加拿大等,香港唔算)。

基本上如果考唔到4條7,就做唔到註冊社工,就算返到香港都唔認可?

雅思4個7係 評估要求

同註冊/香港認可一D關係都無。我亦都唔知註冊/認可既要求係咩。

已在高登pm,同名的,收唔收到pm?
樓主巴打,高登m已p.跪求解答,感激不盡

覆左。
讀完Social work 後,係咪一定要夠4條7先移到民?定仲有其他方法?

基本上係,因為4個7係獨立技術移民加非常主要既10分。

另外4個7亦係職業評估既要求,不過評估機構係有4個7豁免條件既,就係所有中學同大學都係英語國家完成(即係例如美國,英國,加拿大等,香港唔算)。

基本上如果考唔到4條7,就做唔到註冊社工,就算返到香港都唔認可?

雅思4個7係 評估要求

同註冊/香港認可一D關係都無。我亦都唔知註冊/認可既要求係咩。

已在高登pm,同名的,收唔收到pm?

覆左。

覆左。

又再問多左你小小野,如果阻到你真係唔好意思

覆左。

覆左。唔使怕阻左反正都係回post而已。

覆左。

覆左。唔使怕阻左反正都係回post而已。

如果過到去讀master,照計學生visa會有廿個鐘per week可以做野搵錢,咁又可以做d咩呢到時?見親都係黑工中餐waiter多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞