澳洲移民 你問我答 (2)

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
請問 有hkis membership但未有牌,做左qs 兩年 有無用?

留名

木工可以海外生讀,但係水管工暫時無俾海外生讀既課程。

TasTAFE最近無開CIII以上既汽車修理課程,只有CI同CII(對移民無用)。

我係高登pm左你,可唔可以pm再問其他詳情?thanks

已覆。
個條件達到後一定搵把打搞移民

多謝支持

agger, 要搞移民果時一定會記得巴打呢個post

多謝支持。
請問 有hkis membership但未有牌,做左qs 兩年 有無用?

牌本身無用,QS移民澳洲睇你可唔可以通過到職業評估。

你英文程度如何?考唔考到雅思4個7水平?

自己參考下以下信息睇下自己去看可唔可以通過到職業評估先。
http://www.aiqs.com.au/imis/AIQS_Website/Migration/AIQS_Website/Public/Skilled_Migration_Assessment/Skilled_Migration.aspx?hkey=cb5d8c7c-82fd-4395-9bd2-e1ecf01c08fc

http://www.aiqs.com.au/imis/AIQS_Website/Migration/AIQS_Website/Public/Skilled_Migration_Assessment/Skilled_Migration.aspx?hkey=cb5d8c7c-82fd-4395-9bd2-e1ecf01c08fc

Thanks

再才想問無用係因為Hkis唔認可?
咁如果考rics?

ielts 未考 因為得兩年 所以ready好先考
4個7都有信心

其實講真會唔會讀個cook course apply 機會大過surveyor?
https://www.hkgoodjobs.com/job/job/35047
巴打 如果我入左上述既工作,果兩年既工作(在政府接受訓練),對移民澳洲黎講算唔算係工作經驗?

可以計.... 但係未必足夠。

唔足夠?年份唔足夠定點?
巴打好有心打左好多有用嘅資料
但爬文爬到傻

講返正題先
假設2年後EN nursing畢業 打算去perth升學
Q1: 有冇咩相關好學校介紹 想升返上去uni?? 最好2/3年個啲。

因為男朋友宜家係perth升學,假設兩三年後佢會跟佢家人身份拎到tr/pr,因為我地仲未有結婚打算,但係遲早嘅事,加上唔想long d,所以想用spouse visa等我EN畢業後申請我過去WA
Q2: 咁我係咪一定要等我男朋友拎到pr先可以申請到我,定tr都得?

Q3: 但我擔心每個州嘅policy唔同,WA有冇伴侶visa呢個做法?

Thank you

1 Murdoch University (3 years)
http://www.murdoch.edu.au/study/courses/course-details/Nursing-(BNurs)#

Edith Cowan University (3 years) http://www.ecu.edu.au/degrees/courses/bachelor-of-science-nursing

Curtin University (3.5 years)
http://courses.curtin.edu.au/course_overview/undergraduate/nursing?residentType=INT

2 要等佢拎左PR先可以擔保你申請配偶簽證。

3 唔會,呢個簽證係全國一樣。

Thank q

仲有嘢想問~

Q1: 有冇UWA嘅degree會都岩我讀?

Q2: 想知呢四間uni,邊間排名高d?同邊間嘅nursing好d?分別各有咩特色?點解curtin要讀多半年?會5會貴左

因為要大約讀三年,international student學費都唔平

Q3: 所以如果想用local學費,要攞左tr/pr/citizen先?

十分感謝

同埋> <

因爲之前上網做research 個陣,有幾個網話除左perth同某一個州,其他州都可以做spouse visa,個陣睇完之後,灰左好耐

Q4: 所以,今次聽到巴打話全國一樣,真係好感動
但又好驚太大希望,之後又要灰返 btw,我真心覺得巴打好專業同有心
但都想問知唔知點解會有若干個網咁講?係咪因爲d policy改過?
麻煩哂巴打! 想求個安心

1 我岩岩好快search左一下,UWS無提供nursing degree,只有一個master of nursing,並且要求要有相關degree既entry requirement。

2 老實講唔熟西澳既大學,三間對我或者依舊出黎做RN分別應該都不大,或者你可以叫你男友去睇下問下。

3 大學既話要攞到PR/citizen先可以當domestic student收費。

4 我估你睇既係registration relationship,我無記錯只有Victoria/NSW/Queensland有呢種法律,俾兩個同居最少三個月既情侶登記關係,登記好就可以直接申請配偶簽證。登記關係唔同結婚(marriage),結婚係全世界承認,但係registration relationship只係澳洲內有用。你同你男友如果既唔結婚亦無登記關係既話,必須同居最少12個月係滿足基本要求黎申請配偶簽證。

thankq! 巴打

之後我想知,
Q1: 同居12個月個啲證明,係要搵呢12個月內同居發生個啲?例如一齊旅行嘅相,對話內容?如果未同居之前同男友屋企一齊去旅行d相都計(但唔係12個月同居個陣)?同男友同居前一齊去旅行買嘅機票證明都計?

Q2: 如果住嘅地方唔係我地名,用聯名户口代替,證明算唔算有力?

Q3: 係咪要搵擔保人,如果男友嘅step father得唔得?佢係citizen.

Thank you so so much
wh 轉讀書visa ,學費會差幾多,如果讀2年

有MHKIS仲叫無牌?
巴打想問下,要去搵工既話澳洲有冇咩工係比較易請人?
利申:489 VISA (NORTHERN INLAND), 要做一年FULL TIME。

有MHKIS仲叫無牌?

Sor 講錯 係probationer 未考到
巴打你好,想問問一些關於visa的資料。我喺網上搵倒有partner/spouse visa ,temporary spouse visa。想問問佢哋係有咩分別?如果太太喺澳洲人又剛有左BB,係咪有另一種 visa 可以申請?等既時間,價錢係咪都唔同?有資料可以參考嗎?
今年27,呢緊18年年頭會去澳洲讀3年既master of landscape architecture,本身冇移民嘅mindset,但宜家想多個條出路。
想請問如果我呢個背景,選擇移民嘅方式係點?係用485定189驗證呢?
thank you bro
今年27,呢緊18年年頭會去澳洲讀3年既master of landscape architecture,本身冇移民嘅mindset,但宜家想多個條出路。
想請問如果我呢個背景,選擇移民嘅方式係點?係用485定189驗證呢?

簽證
hi 澳洲蝗蟲
係澳洲出世 但無citizen
有無方法拎到pr/citizen?

Thanks

再才想問無用係因為Hkis唔認可?
咁如果考rics?

ielts 未考 因為得兩年 所以ready好先考
4個7都有信心

其實講真會唔會讀個cook course apply 機會大過surveyor?

牌同職業評估唔係共通,所以有牌唔代表實可以通過評估。

儘快考一次雅思先,睇下係咩情況咩水平。

能夠走QS當然唔需要考慮Cook。
https://www.hkgoodjobs.com/job/job/35047
巴打 如果我入左上述既工作,果兩年既工作(在政府接受訓練),對移民澳洲黎講算唔算係工作經驗?

可以計.... 但係未必足夠。

唔足夠?年份唔足夠定點?

年份唔足夠說服移民官你有相關skillset黎benefit澳洲。一般要求4-6年。
但爬文爬到傻

講返正題先
Q1: 有冇咩相關好學校介紹 想升返上去uni?? 最好2/3年個啲。

因為男朋友宜家係perth升學,假設兩三年後佢會跟佢家人身份拎到tr/pr,因為我地仲未有結婚打算,但係遲早嘅事,加上唔想long d,所以想用spouse visa等我EN畢業後申請我過去WA
Q2: 咁我係咪一定要等我男朋友拎到pr先可以申請到我,定tr都得?

Q3: 但我擔心每個州嘅policy唔同,WA有冇伴侶visa呢個做法?

Thank you

1 Murdoch University (3 years)
http://www.murdoch.edu.au/study/courses/course-details/Nursing-(BNurs)#

Edith Cowan University (3 years) http://www.ecu.edu.au/degrees/courses/bachelor-of-science-nursing

http://courses.curtin.edu.au/course_overview/undergraduate/nursing?residentType=INT

Thank q

仲有嘢想問~

Q2: 想知呢四間uni,邊間排名高d?同邊間嘅nursing好d?分別各有咩特色?點解curtin要讀多半年?會5會貴左

因為要大約讀三年,international student學費都唔平

Q3: 所以如果想用local學費,要攞左tr/pr/citizen先?

十分感謝

同埋> <

因爲之前上網做research 個陣,有幾個網話除左perth同某一個州,其他州都可以做spouse visa,個陣睇完之後,灰左好耐

但又好驚太大希望,之後又要灰返 btw,我真心覺得巴打好專業同有心
但都想問知唔知點解會有若干個網咁講?係咪因爲d policy改過?

1 我岩岩好快search左一下,UWS無提供nursing degree,只有一個master of nursing,並且要求要有相關degree既entry requirement。

2 老實講唔熟西澳既大學,三間對我或者依舊出黎做RN分別應該都不大,或者你可以叫你男友去睇下問下。

3 大學既話要攞到PR/citizen先可以當domestic student收費。

4 我估你睇既係registration relationship,我無記錯只有Victoria/NSW/Queensland有呢種法律,俾兩個同居最少三個月既情侶登記關係,登記好就可以直接申請配偶簽證。登記關係唔同結婚(marriage),結婚係全世界承認,但係registration relationship只係澳洲內有用。你同你男友如果既唔結婚亦無登記關係既話,必須同居最少12個月係滿足基本要求黎申請配偶簽證。

thankq! 巴打

之後我想知,
Q1: 同居12個月個啲證明,係要搵呢12個月內同居發生個啲?例如一齊旅行嘅相,對話內容?如果未同居之前同男友屋企一齊去旅行d相都計(但唔係12個月同居個陣)?同男友同居前一齊去旅行買嘅機票證明都計?

Q2: 如果住嘅地方唔係我地名,用聯名户口代替,證明算唔算有力?

Q3: 係咪要搵擔保人,如果男友嘅step father得唔得?佢係citizen.

1 主要係你地住埋一齊既證明,例如租約,水電煤費單,寄到同一個地址既兩位既信,之後先係你地一齊旅遊既相/機票等。

2 就咁睇唔多夠,要睇埋總體其他材料既力度。

3 你男友就係擔保人。配偶簽證當然係配偶做擔保啦。
wh 轉讀書visa ,學費會差幾多,如果讀2年

咩叫學費差幾多?咪又係當海外學生。
巴打想問下,要去搵工既話澳洲有冇咩工係比較易請人?
利申:489 VISA (NORTHERN INLAND), 要做一年FULL TIME。

我都話唔清楚勞動市場既情況咯。
巴打你好,想問問一些關於visa的資料。我喺網上搵倒有partner/spouse visa ,temporary spouse visa。想問問佢哋係有咩分別?如果太太喺澳洲人又剛有左BB,係咪有另一種 visa 可以申請?等既時間,價錢係咪都唔同?有資料可以參考嗎?

你同你太太結婚兩年加一個你地兩個既小朋友就可以俾你直接攞PR。

等既時間大概12-18個月左右啦。簽證申請費用應該係澳幣7000。

其他既簽證好難解釋,不過等待時間會更長,申請費用一樣。

你係海外申請就係申請309/100簽證,係澳洲境內申請就係820/801簽證。

你可以直接google 820/801 visa au border,同埋309/100 visa au border。

讀完要先做一個485既職業評估,攞左呢個評估同申請485簽證落黎之後,在係澳洲做一年相關工作之後申請189既職業評估,同草夠分黎申請189PR簽證。
係澳洲出世 但無citizen
有無方法拎到pr/citizen?

以前話有如果係澳洲出生,然後之後10年因為各種原因無法TR轉到PR既話,移民官係有權比個國籍你。
但爬文爬到傻

講返正題先

Thank you

Thank q

仲有嘢想問~

十分感謝

同埋> <

thankq! 巴打

之後我想知,

1 主要係你地住埋一齊既證明,例如租約,水電煤費單,寄到同一個地址既兩位既信,之後先係你地一齊旅遊既相/機票等。

2 就咁睇唔多夠,要睇埋總體其他材料既力度。

3 你男友就係擔保人。配偶簽證當然係配偶做擔保啦。

Thank q 巴打

但一齊去旅行個d係指定要同居個陣去個d?因為之前都有同男友同佢屋企去旅行,呢啲計唔計?

另外,因為佢媽媽都等緊pr(嫁左比澳洲人,已係個度住同埋同居超過4年,有如多證據可以證明,真結婚),但移民官幾次都話唔批比佢,搞到要上法庭個d,本身又話就攞到,之後又比澳洲移民局個邊上訴左,宜家仲等緊,想問移民局個d係咪會有上訴嘅限額?我男友媽媽如果再打嬴左係咪就會批到? 如似搞左好耐,正常幾時批?以巴打嘅經驗來睇,點解會有呢d情況?

感謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞