澳洲移民 你問我答 (2)

1001 回覆
32 Like 5 Dislike

thx巴打
巴打你好, 我同女友呢排都研究緊澳洲技術移民.
希望拎倒少少意見, 比較多問題, 喺高登 pm 咗你. 感激!

覆左。

thx巴打

巴打你好 我廿六歲 asso grad
想下年去au 讀tafe
學樣專業技能 189
唔知skill assessment 個度難唔難pass?
巴打你好 我同女朋友都plan緊移民 大家都岩岩出黎做野 可唔可以指點下
我3大Engine grad (IT嗰邊) 依家喺間ibank度做product control, 考緊CPA Australia, 我唔係account grad 依個background有冇得用account移民過去 過到去又有冇機會做番相關嘅野
女朋友就喺HA做緊護士 plan緊遲啲讀nursing master
請問有咩方法可以兩個都移到 唔該曬巴打
多謝大家既踴躍發問,咁快爆第一個Post。

有咩關於澳洲留學/技術/投資/僱主移民問題可以係度討論/發問,我盡力用專業小小既角度回答。

http://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=SC&message=6437503
基本Q&A自高登搬過黎(不過有D要更新,例如入籍要求):
http://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=CA&message=6614739

英文未考到雅思6分水平基本上可以免問,英文唔好可以練,但係如果連練好英文既心態都無既話,你都係留番係香港罷啦。

利申 澳洲註冊移民代理
再利申 唔好問我工作機會,我做移民唔係獵頭。我只可以話你知香港的任何牌(工程,會計,水電技工等)對移民都係零用途,主要係你既學歷同工作經驗。兼且大部分全職(白)工都要求有PR,所以我都係建議先以移民為目標,黎到再搵工。

下......澳洲大把蝗讀會計係為移民
想問下如果有香港律師牌,移民容唔容易?
想問下如果讀master of it 難唔難移?
巴打你好 我廿六歲 asso grad
想下年去au 讀tafe
學樣專業技能 189
唔知skill assessment 個度難唔難pass?

搵到工就唔難通過。
巴打你好 我同女朋友都plan緊移民 大家都岩岩出黎做野 可唔可以指點下
我3大Engine grad (IT嗰邊) 依家喺間ibank度做product control, 考緊CPA Australia, 我唔係account grad 依個background有冇得用account移民過去 過到去又有冇機會做番相關嘅野
女朋友就喺HA做緊護士 plan緊遲啲讀nursing master

你女友以護士身份會容易D。你既情況比較難。CPA同你既IT degree無得加工作分同通過職業評估。

你女友要考到4個7/OET 4個B,同時要申請將香港既RN執照轉黎澳洲然後通過職業評估。Master對移民無加分。
多謝大家既踴躍發問,咁快爆第一個Post。

有咩關於澳洲留學/技術/投資/僱主移民問題可以係度討論/發問,我盡力用專業小小既角度回答。

http://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=SC&message=6437503
基本Q&A自高登搬過黎(不過有D要更新,例如入籍要求):
http://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=CA&message=6614739

英文未考到雅思6分水平基本上可以免問,英文唔好可以練,但係如果連練好英文既心態都無既話,你都係留番係香港罷啦。

利申 澳洲註冊移民代理
再利申 唔好問我工作機會,我做移民唔係獵頭。我只可以話你知香港的任何牌(工程,會計,水電技工等)對移民都係零用途,主要係你既學歷同工作經驗。兼且大部分全職(白)工都要求有PR,所以我都係建議先以移民為目標,黎到再搵工。

下......澳洲大把蝗讀會計係為移民

睇清楚,我指香港既會計牌。

唔容易。因為要過黎補澳洲法律課程,具體補咩要睇番你既transcripts同問州既law committee。
想問下如果讀master of it 難唔難移?

IT都要湊高分。可唔可以specific D。

唔容易。因為要過黎補澳洲法律課程,具體補咩要睇番你既transcripts同問州既law committee。

但華人係澳洲做大狀/solicitor係咪好難撈?

但華人係澳洲做大狀/solicitor係咪好難撈?

主要睇英文好不好,我指既英文好唔係單止雅思4個8/9。主要要求係法律條文既解讀,寫律師信,同客戶溝通。
如果係澳洲讀完一個cert, 幾年後先再接住讀返diploma可以嗎?大部份講法都係話讀完個cert 唔申請任何簽證, 一段日子後個cert就作廢
係澳洲/香港讀Civil Eng(Bachelor) 既程度係咪差唔多定香港難D?
THANKS!

你女友以護士身份會容易D。你既情況比較難。CPA同你既IT degree無得加工作分同通過職業評估。

你女友要考到4個7/OET 4個B,同時要申請將香港既RN執照轉黎澳洲然後通過職業評估。Master對移民無加分。

唔該曬巴打 姐姐係就算我做緊會計野有埋會計師牌 都冇得用會計移民? 如果讀番個account diploma or master 再考CPA 咁有冇得用會計移民過去
如果我女朋友過到去 咁我又可以點一齊去埋 假設我有方法過埋去 我又可唔可以做番本行
如果係澳洲讀完一個cert, 幾年後先再接住讀返diploma可以嗎?大部份講法都係話讀完個cert 唔申請任何簽證, 一段日子後個cert就作廢

唔係好明你既問題。個證書係一世既,係教育局有登記,所以係永遠認可唔會失效。同簽證過期無關係。
係澳洲/香港讀Civil Eng(Bachelor) 既程度係咪差唔多定香港難D?
THANKS!

唔知,無讀過亦無研究過。

唔該曬巴打 姐姐係就算我做緊會計野有埋會計師牌 都冇得用會計移民? 如果讀番個account diploma or master 再考CPA 咁有冇得用會計移民過去
如果我女朋友過到去 咁我又可以點一齊去埋 假設我有方法過埋去 我又可唔可以做番本行

除非你可以讀個會計master,咁你既會計background先可以對移民有用。

不過唔知點解你要移民仲要走會計呢條路,澳洲市場已經飽和工又唔好搵。

你地同居一年或者結左婚,你女友申請簽證是你就可以作為家庭成員一起申請簽證。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞