澳洲移民 你問我答 (2)

1001 回覆
32 Like 5 Dislike

女朋友係citizenship by decent
想問咁我同佢係澳洲同居一年係咪可以申請pr

btw 樓主要問下 mechanical, civil, electrical engineering 邊種易D移民
因為我見Civil需求好大, 但係又有人話供過於求
因為想去謮個master唔知邊個好

同居一年後可以申請配偶擔保簽證,你女友擔保你。正確程序係TR同PR一齊packaged申請,先批既係TR(Subclass 820),之後再補材料批PR(Subclass 801)。宜家整個流程要大概4年先從遞交申請到攞到PR。
女朋友係citizenship by decent
想問咁我同佢係澳洲同居一年係咪可以申請pr

btw 樓主要問下 mechanical, civil, electrical engineering 邊種易D移民
因為我見Civil需求好大, 但係又有人話供過於求
因為想去謮個master唔知邊個好

三個都差唔多,係移民方面。Civil需求一直都比較穩定係因為澳洲一直都會有基建同起樓,我估你指既供過於求係指唔需要/唔想要太多海外既Engineers。
其實等緊IELTS 或者SKILL ASSESSMENT 出RESULT 嗰時,可否入EOI 排定隊

EOI要你考到最少4個6同埋Skills Assessment完成之後先可以遞交。無搞掂呢兩件事唔可以交EOI。

之後考出4個7可以update你既EOI。
澳洲人有幾racist?

傳統老一輩既鬼佬會唔太鐘意華人,不過後生一輩既都已經接受左。我聽好多話歧視歧視,其實我感覺有好多都係自己先入為主。

樓主,可以問下你建議ma
下年我degree畢業,土地測量,工作經驗得intern, ielts全6
可以點計劃移民澳洲?

你最少要有一年畢業後工作經驗黎先可以通過職業評估。

然後同時要考出最少4個8,先可以湊夠60分。

年齡25+英語20+學歷15=60分。

如果畢業係香港儲下工作經驗,可以降低ielts要求ma?
定apply澳洲working holiday儲工作經驗 好d
又要幾多年經驗

Ielts全8 太難la

唔可以,因為年齡比較細(我估你應該25樓下?)。

就算計你25-32歲,年齡分30都彌補唔到雅思7分(加10分)同8分(加20分)既差距。

一係就係香港工作4年先加5分(其中一年會扣出黎職業評估唔比加分)。

咁就年齡30+工作經驗5+英語10+學歷15=60分。

但係4年後仲點樣移民無人知啦。

WHV過黎要搵番你個行既Full-time好難,你又唔係PR隨時要走既邊個願意offer你full-time?況且你呢行香港背景同澳洲標準唔同(好似係)。

FYI係澳洲1年工作經驗加5分。

我又可以點申請PR?
或者,我degree畢業後,過去讀master可行ma?

你既major整定你一定要有一年相關工作經驗先可以通過職業評估黎申請PR。

你係有心要移民既話,可以考慮黎讀個master,學生簽證身份可以open up多D機會係澳洲搵工同以後既移民選擇。

係澳洲讀緊IT
IELTS操7可能得既 但係佢d工作經驗點搵番黎
番香港做野草左經驗 定係直接畢左業係度搵工做
不過係澳洲好難搵工
係咪收得皮

護照從舊護照轉到新護照好簡單,申請好新護照之後搭飛機時兩本護照都帶上,經澳洲海關經人手戈邊,Officer會幫你更新。

但係如果你要換名既話就麻煩好多(加英文名亦算換名一種)。你要download Form929,帶上新舊護照同改名證明(應該係你係香港改名換新護照戈份),親自到移民局遞交,或者寄過去移民局既GPO Box(不過會慢好多)。

護照從舊護照轉到新護照好簡單,申請好新護照之後搭飛機時兩本護照都帶上,經澳洲海關經人手戈邊,Officer會幫你更新。

但係如果你要換名既話就麻煩好多(加英文名亦算換名一種)。你要download Form929,帶上新舊護照同改名證明(應該係你係香港改名換新護照戈份),親自到移民局遞交,或者寄過去移民局既GPO Box(不過會慢好多)。

唔記得Member唔好意思。
係澳洲讀緊IT
IELTS操7可能得既 但係佢d工作經驗點搵番黎
番香港做野草左經驗 定係直接畢左業係度搵工做
不過係澳洲好難搵工
係咪收得皮

工作經驗咪好似搵工咁搵。香港澳洲都可以。搵唔到就盡快讀Professional Year。讀完最少可以通過職業評估,分數可以其他地方湊。

certified copy去搵律師/JP做

而家20歲係澳洲讀緊IT 我應該以咩為目標可以大機會啲拎PR?

而家20歲係澳洲讀緊IT 我應該以咩為目標可以大機會啲拎PR?

1. 練好英文,基本4個7,最好4個8雅思水平。

2. 搵定相關工作,準備以後相關工作經驗加分。

3. 草錢過黎讀Master。
巴打你好, 我同女友呢排都研究緊澳洲技術移民.
希望拎倒少少意見, 比較多問題, 喺高登 pm 咗你. 感激!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞