澳洲移民 你問我答 (2)

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
[member]想問會計
under 25-32,30
degree 15
working exp 5yrs 10 (其實做多過8年野,保守計5年先)
7777 10
老婆同行+5 (Q2佢係唔係要考7777>)

Q1其實啲工作經驗點計得準?
Q3.70分經會計拎189一般會等幾耐?
Q4. 其實技術移民自己搞同經AGENT搞,搵AGENT既好處係咩?

Q5已經經CPAA做ASSESSMENT開左FILE,差IELTS就齊文件,考埋7777之後下一步點做?距離拎PR預計要等幾耐?

Q6.如果18年1月底就33歲,12月考到IELTS交齊野,佢係幾時CUT我年齡果個分?[member]

1 段日計,睇你既employment contract既start date。

2 你太太咩occupation?

3 70分會計我估最少大半年,甚至都未必邀到,最近一直都係邀75分。

4 幫你確定所有材料無問題,代表同當局同政府溝通。

5 遞EOI等受邀。

6 你過生日就扣你5分,系統自動扣。你18年1月生日前無受邀就會少5分。

謝解答!
即係今日齊野去搞,等到1月過左生日都自動扣5分,望已絕

2.佢都係會計

你可以衝4個8 或者 翻譯。

你太太要雅思A類4個7,先可以幫你加5分。
70分機會大唔大

咩Occupation?
degree 15
working exp 5yrs 10 (其實做多過8年野,保守計5年先)
7777 10

Q4. 其實技術移民自己搞同經AGENT搞,搵AGENT既好處係咩?

Q5已經經CPAA做ASSESSMENT開左FILE,差IELTS就齊文件,考埋7777之後下一步點做?距離拎PR預計要等幾耐?

Q6.如果18年1月底就33歲,12月考到IELTS交齊野,佢係幾時CUT我年齡果個分?[member]

1 段日計,睇你既employment contract既start date。

3 70分會計我估最少大半年,甚至都未必邀到,最近一直都係邀75分。

5 遞EOI等受邀。

6 你過生日就扣你5分,系統自動扣。你18年1月生日前無受邀就會少5分。

謝解答!

2.佢都係會計

親戚加5分是否不適合於189?
degree 15
7777 10

5 遞EOI等受邀。

謝解答!

2.佢都係會計

今個financial year會計應該都會停晌75分,好多大半年前70分submit嘅EOI仲等緊⋯
如果stuck晌IELTS, 你試下考PTE-A 衝79分up, 等於IELTS 8分,Superior English 計20分。
70分機會大唔大

咩Occupation?

Physiotherapist

可以馬上受邀。
degree 15
7777 10

5 遞EOI等受邀。

謝解答!

2.佢都係會計

親戚加5分是否不適合於189?

189 +5分 既只有配偶 (Partner Skills)。

有澳洲身份既親戚加分既係489,+10分。
degree 15
7777 10

5 遞EOI等受邀。

謝解答!

2.佢都係會計

今個financial year會計應該都會停晌75分,好多大半年前70分submit嘅EOI仲等緊⋯
如果stuck晌IELTS, 你試下考PTE-A 衝79分up, 等於IELTS 8分,Superior English 計20分。

恭喜移民成功
有冇人攞緊187visa

你想問咩?

佢之後改到同186冇咩分別,但係要求返三年經驗,果三年經驗有冇分海外或者澳洲?因為睇返189會要求既係三年海外或一年澳洲經驗

你想問咩?

佢之後改到同186冇咩分別,但係要求返三年經驗,果三年經驗有冇分海外或者澳洲?因為睇返189會要求既係三年海外或一年澳洲經驗

無分。

你想問咩?

無分。

咁就好,就黎讀完,可以開始儲經驗了,但係我相信兩三年後都係會改例
想問189 visa 讀IT, work experience evidence 俾 ACS 同俾移民局有冇分別要求,會唔會ACS check得hea啲?

Let say Skill Assessment by ACS requires 1 year working experience / finishing Pro. Year;

It says it could be experience oversea; Can i somehow work outside AU for a year and meet the skill requirement?

& Must i be outside AU when i work oversea for a year?

sorry for 1999
請問測量 quantity survey 仲係唔係移民既major

請問測量 quantity survey 仲係唔係移民既major

Yes。
想問189 visa 讀IT, work experience evidence 俾 ACS 同俾移民局有冇分別要求,會唔會ACS check得hea啲?

Let say Skill Assessment by ACS requires 1 year working experience / finishing Pro. Year;

It says it could be experience oversea; Can i somehow work outside AU for a year and meet the skill requirement?

& Must i be outside AU when i work oversea for a year?

sorry for 1999

Documents requirement for work experience of ACS and DIBP is quite different.

Simply speaking, ACS only requires work reference, whereas DIBP requires a wide range of documents, including work reference, employment contract, tax evidence, payslips etc.

The 1-year post-qualification work experience requirement can be either Australian or overseas work experience.

me2
想問下技工課程係咪只要IELTS 5.5就可以報(TAFE).冇任何學歷既就CERT III開始再到DIPLOMA?再搵野做走189,190?
想問下技工課程係咪只要IELTS 5.5就可以報(TAFE).冇任何學歷既就CERT III開始再到DIPLOMA?再搵野做走189,190?

可以的。
樓主我依家係brisbane讀緊書 嚟緊sem break想搵份part time 但係感覺上又好似好難搵咁 你有無咩好介紹呀
樓主我依家係brisbane讀緊書 嚟緊sem break想搵份part time 但係感覺上又好似好難搵咁 你有無咩好介紹呀

第一份工唔好挑三揀四,做一排等自己CV豐富D就會越黎越容易搵到工。
190 交左錢,交曬文件, 要等幾耐 thx

州政府擔保要有咩條件?

IETLS 既分數條入學條件定係申請移民時都會睇?
一般需要幾多分?

thx.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞