澳洲移民 你問我答 (2)

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
巴打
想問下, AUTOMOTIVE 個PATHWAY 係點??
我見TAS TAFE 得CERT 1,2
係咪要讀到DIPLOMA??如果係, 咁即係要揾一間有DIPLOMA 讀既TAFE??

另外, 我見到TAFE 有DIPLOMA OF NURSING, 呢個係咪應該都OK呢??
我係香港讀完 mech engineering 嘅degree. 宜家打算下年去unsw讀mech engineering master. 我想問下讀完其實係咪好難揾工?同埋我見到有professional year 請問讀咗係咪真係有用?
巴打
我現家係Syd 讀緊Information System 。如果讀齊Business Analyst要求既課,就有BA資格by SAS
我之前都係Melb 讀過兩年書,到我畢業就有居住左係澳洲接近五年時間,但畢業果陣最多先23歲(or maybe 22歲)。我當ielts 考到全7, 我仲有咩方法可以加分?
同埋其實我呢一課有冇係移民清單上?人哋同我講IT係移民專業,都唔知我自己呢科算唔算。
我仲有咩方法可以大啲機會拎到PR? Thanks 🙏🏻
樓主巴打,高登m已p.跪求解答,感激不盡

覆左。

又再問多左你小小野,如果阻到你真係唔好意思

覆左。唔使怕阻左反正都係回post而已。

如果過到去讀master,照計學生visa會有廿個鐘per week可以做野搵錢,咁又可以做d咩呢到時?見親都係黑工中餐waiter多

Tasmania有農場工啊,收銀啊之類架嘛。睇你到時點搵既啫。
巴打
我現家係Syd 讀緊Information System 。如果讀齊Business Analyst要求既課,就有BA資格by SAS
我之前都係Melb 讀過兩年書,到我畢業就有居住左係澳洲接近五年時間,但畢業果陣最多先23歲(or maybe 22歲)。我當ielts 考到全7, 我仲有咩方法可以加分?
同埋其實我呢一課有冇係移民清單上?人哋同我講IT係移民專業,都唔知我自己呢科算唔算。

Acs評估有出現is/mis/bis等字眼
巴打
想問下, AUTOMOTIVE 個PATHWAY 係點??
我見TAS TAFE 得CERT 1,2
係咪要讀到DIPLOMA??如果係, 咁即係要揾一間有DIPLOMA 讀既TAFE??

另外, 我見到TAFE 有DIPLOMA OF NURSING, 呢個係咪應該都OK呢??

Cert I, II 對移民都係無用。所以無錯你要搵一間有Dip既TAFE讀。

Dip of Nursing唔可以做RN,只能做Enrolled Nurse,低左一級。
我係香港讀完 mech engineering 嘅degree. 宜家打算下年去unsw讀mech engineering master. 我想問下讀完其實係咪好難揾工?同埋我見到有professional year 請問讀咗係咪真係有用?

唔知Engineering搵工咩情況唔好問我。

PY有人覺得有用有人覺得一般。移民加到分就乜都得啦。
巴打

有咩方法加分?讀 Professional Year 加5分,考 NAATI 加5分,配偶都係IT或者其他MLTSSL上既職業既話完成職業評估+雅思4個6 加5分。甚至去其他偏遠地區既州讀2年Master再加5-10分。

你應該算係 ICT Business Analyst。

你做齊上面所有野就夠大機會拎PR啦。
巴打好有心打左好多有用嘅資料
但爬文爬到傻

講返正題先
假設2年後EN nursing畢業 打算去perth升學
Q1: 有冇咩相關好學校介紹 想升返上去uni?? 最好2/3年個啲。

因為男朋友宜家係perth升學,假設兩三年後佢會跟佢家人身份拎到tr/pr,因為我地仲未有結婚打算,但係遲早嘅事,加上唔想long d,所以想用spouse visa等我EN畢業後申請我過去WA
Q2: 咁我係咪一定要等我男朋友拎到pr先可以申請到我,定tr都得?

Q3: 但我擔心每個州嘅policy唔同,WA有冇伴侶visa呢個做法?

Thank you

留名

但爬文爬到傻

講返正題先
Q1: 有冇咩相關好學校介紹 想升返上去uni?? 最好2/3年個啲。

因為男朋友宜家係perth升學,假設兩三年後佢會跟佢家人身份拎到tr/pr,因為我地仲未有結婚打算,但係遲早嘅事,加上唔想long d,所以想用spouse visa等我EN畢業後申請我過去WA
Q2: 咁我係咪一定要等我男朋友拎到pr先可以申請到我,定tr都得?

Q3: 但我擔心每個州嘅policy唔同,WA有冇伴侶visa呢個做法?

Thank you

1 Murdoch University (3 years)
http://www.murdoch.edu.au/study/courses/course-details/Nursing-(BNurs)#

Edith Cowan University (3 years) http://www.ecu.edu.au/degrees/courses/bachelor-of-science-nursing

Curtin University (3.5 years)
http://courses.curtin.edu.au/course_overview/undergraduate/nursing?residentType=INT

2 要等佢拎左PR先可以擔保你申請配偶簽證。

3 唔會,呢個簽證係全國一樣。

留名

木工可以海外生讀,但係水管工暫時無俾海外生讀既課程。

TasTAFE最近無開CIII以上既汽車修理課程,只有CI同CII(對移民無用)。
係澳洲讀緊accounting,second year,想移民宜架應該要點plan 唔該巴打
但爬文爬到傻

講返正題先

Thank you

1 Murdoch University (3 years)
http://www.murdoch.edu.au/study/courses/course-details/Nursing-(BNurs)#

Edith Cowan University (3 years) http://www.ecu.edu.au/degrees/courses/bachelor-of-science-nursing

http://courses.curtin.edu.au/course_overview/undergraduate/nursing?residentType=INT

Thank q

仲有嘢想問~

Q1: 有冇UWA嘅degree會都岩我讀?

Q2: 想知呢四間uni,邊間排名高d?同邊間嘅nursing好d?分別各有咩特色?點解curtin要讀多半年?會5會貴左

因為要大約讀三年,international student學費都唔平

Q3: 所以如果想用local學費,要攞左tr/pr/citizen先?

十分感謝
但爬文爬到傻

講返正題先

Thank you

Thank q

仲有嘢想問~

Q2: 想知呢四間uni,邊間排名高d?同邊間嘅nursing好d?分別各有咩特色?點解curtin要讀多半年?會5會貴左

因為要大約讀三年,international student學費都唔平

Q3: 所以如果想用local學費,要攞左tr/pr/citizen先?

十分感謝

同埋> <

因爲之前上網做research 個陣,有幾個網話除左perth同某一個州,其他州都可以做spouse visa,個陣睇完之後,灰左好耐

Q4: 所以,今次聽到巴打話全國一樣,真係好感動
但又好驚太大希望,之後又要灰返 btw,我真心覺得巴打好專業同有心
但都想問知唔知點解會有若干個網咁講?係咪因爲d policy改過?
麻煩哂巴打! 想求個安心
https://www.hkgoodjobs.com/job/job/35047
巴打 如果我入左上述既工作,果兩年既工作(在政府接受訓練),對移民澳洲黎講算唔算係工作經驗?
個條件達到後一定搵把打搞移民
係澳洲讀緊accounting,second year,想移民宜架應該要點plan 唔該巴打

會計專業既話幾個建議:

1 練好英文,爭取上雅思4個8。
2 爭取搵份會計相關既parttime。
3 搵個可以一起加分既女女。

如果覺得以上太難既話,我會建議你轉專業黎達到移民目的。
巴打 sorry又有嘢想問
如果申請咗移民,未坐夠移民監嗰陣生小朋友,個小朋友有冇澳藉同埋福利eg報學校嗰啲?
thank you

我假設你指既移民監是指攞左PR未轉citizen。

到時候係澳洲出生既小朋友自動攞澳洲籍,享受所有福利。

如果小朋友出世時父母未係PR,就會自動符合要求同父母一樣既簽證。
但爬文爬到傻

講返正題先

Thank you

Thank q

仲有嘢想問~

十分感謝

同埋> <

因爲之前上網做research 個陣,有幾個網話除左perth同某一個州,其他州都可以做spouse visa,個陣睇完之後,灰左好耐

Q4: 所以,今次聽到巴打話全國一樣,真係好感動
但又好驚太大希望,之後又要灰返 btw,我真心覺得巴打好專業同有心
但都想問知唔知點解會有若干個網咁講?係咪因爲d policy改過?
麻煩哂巴打! 想求個安心

1 我岩岩好快search左一下,UWS無提供nursing degree,只有一個master of nursing,並且要求要有相關degree既entry requirement。

2 老實講唔熟西澳既大學,三間對我或者依舊出黎做RN分別應該都不大,或者你可以叫你男友去睇下問下。

3 大學既話要攞到PR/citizen先可以當domestic student收費。

4 我估你睇既係registration relationship,我無記錯只有Victoria/NSW/Queensland有呢種法律,俾兩個同居最少三個月既情侶登記關係,登記好就可以直接申請配偶簽證。登記關係唔同結婚(marriage),結婚係全世界承認,但係registration relationship只係澳洲內有用。你同你男友如果既唔結婚亦無登記關係既話,必須同居最少12個月係滿足基本要求黎申請配偶簽證。
https://www.hkgoodjobs.com/job/job/35047
巴打 如果我入左上述既工作,果兩年既工作(在政府接受訓練),對移民澳洲黎講算唔算係工作經驗?

可以計.... 但係未必足夠。

多謝支持

留名

木工可以海外生讀,但係水管工暫時無俾海外生讀既課程。

TasTAFE最近無開CIII以上既汽車修理課程,只有CI同CII(對移民無用)。

我係高登pm左你,可唔可以pm再問其他詳情?thanks

多謝支持

agger, 要搞移民果時一定會記得巴打呢個post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞