澳洲移民 你問我答 (2)

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
多謝大家既踴躍發問,咁快爆第一個Post。

有咩關於澳洲留學/技術/投資/僱主移民問題可以係度討論/發問,我盡力用專業小小既角度回答。

http://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=SC&message=6437503
基本Q&A自高登搬過黎(不過有D要更新,例如入籍要求):
http://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=CA&message=6614739

英文未考到雅思6分水平基本上可以免問,英文唔好可以練,但係如果連練好英文既心態都無既話,你都係留番係香港罷啦。

利申 澳洲註冊移民代理
再利申 唔好問我工作機會,我做移民唔係獵頭。我只可以話你知香港的任何牌(工程,會計,水電技工等)對移民都係零用途,主要係你既學歷同工作經驗。兼且大部分全職(白)工都要求有PR,所以我都係建議先以移民為目標,黎到再搵工。
Hku civil eng degree 想諗民可以有咩計?

加油考四個七 加 湊三年工作經驗。

我見有個subclass 476 , 可以有18個月去澳洲返工或者improve下英文.對於之後申請移民有幫助?

可以考慮申請個476過黎搵工同練習英文,最主要重有了解澳洲文化是否適合自己。

當然搵到工同提高英文對以後移民選擇好有幫助。
industrial engineer 畢業後
做左6-7年野,
頭3年係engineer工 之後去左澳洲1年WHV
返香港3年做revenue management 相關既工

應該點行

真係要移民既話,先做一個engineers australia既職業評估(跟牌照無關)。如果評估通過同認可你有三年工作經驗可以加分既話,再考個雅思四個七就可以湊夠60分。

其實所謂評估係要考試/面試?
定係就咁交哂啲證明就ok?

EA既評估係Paper-based,交材料文件證明就得。有時候會有電話調查。

唔需要考試/面試。
已經移左民 專業人士 想問有關RRV既問題
如果想申請RRV但5年住唔夠兩年
用咩理由解釋點解住唔夠 移民局先傾向會接受?
翻譯大學畢業,做左野年幾,大學Admin,零教書經驗

Master of Teaching 2年都要成7萬幾AUD,即40幾萬HKD,生活費我預20萬HKD,我係香港搵得萬零蚊一個月,個Degree又唔專業,高不成低不就,無本事搵兩皮以上,係咪人生已完?有無Schlorship?

但教既科係咪要同大學Major有關?我prefer Master of Teaching (Secondary). 除左英文勁D,本人無其他專長,普通話勁廢

我可唔可以教一科數理科+Humanities? 中學理科底,CE同AL都full cert。但黃皮膚係澳洲教英文好似無咩可能?我仲有咩選擇?

仲有,如果Teacher (Secondary)將來係list度移除左,但我係澳洲仲讀緊,咁點算?我仲要儲好耐錢,怕過到去時已為時已晚。。。

有部分情況有獎學金,具體要問番學校。

係澳洲,英文勁係工作上會有用過普通話勁。俾D信心自己啦。

如果你擔心財政上面既困難,我見好多人都係淨係帶一半學費同頭半年生活費,之後就邊讀書邊打工。

好多學校prefer Asian交數理化,放心你係有料既實會有學校請你,我見近幾年無論公校私校都越黎越多Asian教師,而且由於移民多學校肯定越開越多,所以Teacher會係一段長時間有需求。所以配額先會一直咁多。我認為Secondary Teacher一段時間內都唔會移除。

希望以上可以啟發到你啦。
前面內容太車quote唔到,朋友叫我感謝巴打

唔駛客氣,希望幫到你朋友。
香港freshgrad 社工有冇機會?
Ielts 應該有6

補充:Bachelor Degree 讀商科 係澳洲讀
Master 再係香港讀社工之後註冊左兼做緊(未夠一年)

要先通過職業評估,AASW評估要求要四個七。

你有澳洲社工master應該係讀兩年既課程?只要考到四個七通過評估就應該夠60分。

我個社工master 係香港嘅大學讀 讀左2年半part time
商科bacherlor就係澳洲嘅大學讀

計分法有冇唔同? 4個7係academic 定 general?

謝謝解答

唔好意思,我應該之前回覆時誤會左你既意思。

你既社工由於唔係係澳洲讀,所以評估會麻煩好多,你先參考一下AASW對於海外學歷要求,評估自己能否通過評估先。
https://www.aasw.asn.au/careers-study/migration-skills-assessment

評估要求係雅思A類四個七。
https://www.aasw.asn.au/careers-study/english-language-requirements

咁易就攞到PR咩?加油提早準備考到4個7罷啦。

Civil 60分無咁穩陣,真係考唔出要考慮Professional Year/澳洲工作經驗1年,各加5分。

巴打熟唔熟whv? 如果我讀完書有construction project management degree 可唔可以用whv 去搵呢類工儲一年澳洲工作經驗?如果可行再搵顧主擔保轉working visa 拎pr?

有理論上既可能性。實際操作唔易。

起碼叫多條路行

咁我做左呢行咁多年係見過有成功案例既,兩個咁多........

但whv 係唔係有限制?可以連續受僱於同一僱主一年?

WHV係有限制唔可以係同一個雇主下工作超過六個月,但係呢個唔影響雇主願意擔保WHV既意願同居申請。

記得唔好違反簽證條款就可以,所以我咪話實際操作唔易囉。

2 年 whv 夾甲既話, 總共可以係同一僱主下做一年
即係頭一年做左半年之後, 去集二簽, 之後返去同一僱主到做另外果半年; 又或者先集二簽, 之後連續一年係同一僱主到做足一年都ok

可以,只要係 同一個簽證 之下(一簽/二簽/過橋簽 都算唔同既簽證),無係同一個僱主下工作超過六個月就可以。

巴打熟唔熟whv? 如果我讀完書有construction project management degree 可唔可以用whv 去搵呢類工儲一年澳洲工作經驗?如果可行再搵顧主擔保轉working visa 拎pr?

有理論上既可能性。實際操作唔易。

起碼叫多條路行

咁我做左呢行咁多年係見過有成功案例既,兩個咁多........

但whv 係唔係有限制?可以連續受僱於同一僱主一年?

WHV係有限制唔可以係同一個雇主下工作超過六個月,但係呢個唔影響雇主願意擔保WHV既意願同居申請。

記得唔好違反簽證條款就可以,所以我咪話實際操作唔易囉。

2 年 whv 夾甲既話, 總共可以係同一僱主下做一年
即係頭一年做左半年之後, 去集二簽, 之後返去同一僱主到做另外果半年; 又或者先集二簽, 之後連續一年係同一僱主到做足一年都ok

一簽期間於偏遠地區做第一級產業工作(農、林、漁、牧、礦、建築)滿三個月以上
即係過到去搵間公司做三至六個月,拎到二簽,再轉公司做半年,二簽,再係果度做半年,咁樣?

可以。
上面講internal audit都得
internal audit要幾多分先得?

可以,最少70分啦。70分都要等一段時間。
Sydney讀會計
Under 24
Ielts 7
Grad之後應該留係一年係澳洲搵工/讀naati/PY/master
定係番香港做野拎經驗?

呢個問題其實同 番香港發展 定係 爭取移民澳洲。

咁多年經驗,畢業番去既無一個可以成功移民番黎。

好多人當初就好似你咁諗,口口聲聲話番香港草經驗,草下草下就無左要移民既心了。

其實移民需要衝勁同動力,番香港就兩個都唔會有。

留係澳洲就會專心D攞PR,但係就會有可能失去香港既好工作機會。

係要取捨既。

你住唔夠兩年就肯定唔會再俾你一個新既5年RRV簽證。

你可以提供材料證明你係澳洲有“Tie”,例如太太/孩子係澳洲居住/返學/工作等,或者有固定資產/運作緊既公司生意係澳洲,移民局都會俾個1年既RRV你。
係Adelaide 讀緊med year 1
畢業係咪好難搵intern,同埋有冇機會留係度攞居留權 。
點樣先可以攞居留權,同埋有咩準則
覆住咁多先,要出街Dinner。

夜D繼續覆。大家繼續推Post發問。

覆埋你。

你指既Med係Medicine以後做醫生?

簡單黎講,你攞到unrestricted full registration就可以攞PR了。我無記錯Fresh Grad Medical Practitioner要一年supervision,你要準備走485/457留係澳洲工作一年。
unsw civil engineering grad
25歲
Ielts 7
聽講係咪要讀埋翻譯先穩陣?

你住唔夠兩年就肯定唔會再俾你一個新既5年RRV簽證。

你可以提供材料證明你係澳洲有“Tie”,例如太太/孩子係澳洲居住/返學/工作等,或者有固定資產/運作緊既公司生意係澳洲,移民局都會俾個1年既RRV你。

如果淨係得固定資產夠唔夠證明?

一年既RRV之後要每一年續一次?

唔該巴打

覆埋你。

你指既Med係Medicine以後做醫生?

簡單黎講,你攞到unrestricted full registration就可以攞PR了。我無記錯Fresh Grad Medical Practitioner要一年supervision,你要準備走485/457留係澳洲工作一年。

係,乜野係485同457 有冇乜嘢要求,同埋會唔會好難拎PR
Accounting major
畢業讀多個master of taxation易唔易搵工?
對tax accountant需求大唔大?

好,唔該晒巴打你咁用心答我哋
Nursing graduate, ielts all 7, why still 55 points?
其實我係未research, 但係記得 permanent residency 係要 60分

同埋另外問問
如果女朋友係香港人
而我係pr, 我係要點先俾到佢都有pr?
佢下年過黎working holiday
Nursing graduate, ielts all 7, why still 55 points?
其實我係未research, 但係記得 permanent residency 係要 60分

同埋另外問問
如果女朋友係香港人
而我係pr, 我係要點先俾到佢都有pr?
佢下年過黎working holiday

麻煩曬~
下年去uq讀 Master of business/commerce
畢咗業喺嗰度做嘢難唔難?
係唔係對移民黎講都係冇用?
下年去uq讀 Master of business/commerce
畢咗業喺嗰度做嘢難唔難?
係唔係對移民黎講都係冇用?

麻煩解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞