澳洲移民 你問我答 (2)

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
樓主,可以問下你建議ma
下年我degree畢業,土地測量,工作經驗得intern, ielts全6
可以點計劃移民澳洲?

你最少要有一年畢業後工作經驗黎先可以通過職業評估。

然後同時要考出最少4個8,先可以湊夠60分。

年齡25+英語20+學歷15=60分。

如果畢業係香港儲下工作經驗,可以降低ielts要求ma?
定apply澳洲working holiday儲工作經驗 好d
又要幾多年經驗

Ielts全8 太難la
我有個澳洲朋友想揾我去澳洲開鋪搞生意,
我想帶埋爸爸去,
佢就提議先用佢名開鋪,
再sponsor我爸爸過去,

我後生就再唸辦法

請問可唔可行?

Uncle 同你既年齡幾大?學歷英語水平如何?

佢55, 我33
佢hk自已搞生意, 20 幾年
佢有中醫牌, 推拿牌, 針灸牌
澳洲朋友就想開中藥鋪sponsor佢過去
但佢英文基本上係零

Uncle英文零係無可能sponsor到過黎架啦。你朋友既提議應該無咨詢專業人士。

考慮下開個同你背景相關既生意再規劃點樣擔保你會比較實際D。
有無人搞過良民證呀?我搞唔到,佢一開始封acknowledge letter 無寫清楚要police check, 之後有個request document letter要28日回應,但係又寫得好general 話要attach documents, send email 又唔無人應,都唔知點搞

Acknowledgment Letter只係confirm收到你既申請當然唔會寫清楚要Police Check。

你應該係用有寫明要求香港無犯罪記錄既Request Checkilst去申請先岩。至於具體點辦理就depends on你人係澳洲定香港。
http://www.police.gov.hk/ppp_tc/11_useful_info/cert_no_crime.html

你發email問移民局點辦香港無犯罪記錄當然無人應你啦。
樓主..
本身做緊鐵飯碗..但覺得好冇意義..未夠30歲..儲左80萬左右..英文唔錯..諗住一炮過去澳洲讀master of social work..
代價:放棄4萬月薪+超穩定生活+(好可能)失去穩定男友
換取: 見識世界+hopefully技術移民

其實冇長住過外國..我係思想/生活習慣上都係好香港人(比較保守個種..),我估去到都9成9痴係華人堆
但唔鐘意強調物質+競爭,唔怕悶,鐘意大自然同慢活, 就咁睇會否適應唔倒澳洲生活?

拿我唔識你本人所以就只係針對你既問題回答我既睇法。你既“代價” 同 “換取” 既野對於每個人既價值都唔一樣。

有人覺得見識世界比起穩定生活甚至男友都更加重要呢。

痴華人堆呢個唔係重點,重點係你可否同其他人種相處,例如鄰居/同事/同學,因為你肯定會接觸到,但係你可以選擇接觸多少,以我既Local朋友經驗其實佢地都好welcome華人,前提當然係你唔好先入為主怕左佢地先,即係要open-minded。

另外你提到既”唔鐘意強調物質+競爭,唔怕悶,鐘意大自然同慢活“就一定係澳洲更注重,澳洲工作態度一定都唔快,住既只要黎City遠小小都可以算大自然,唔係apartment幾話都會有後院仔比你種下花花草草。

你有無黎過澳洲,我就咁聽覺得你黎過應該會幾鐘意澳洲。未既話可以抽時間黎旅遊自己感受一下,唔好去Sydney因為太似香港,係去就黎Melbourne/Tasmania/Adelaide感受下。
下年我degree畢業,土地測量,工作經驗得intern, ielts全6
可以點計劃移民澳洲?

定apply澳洲working holiday儲工作經驗 好d
又要幾多年經驗

唔可以,因為年齡比較細(我估你應該25樓下?)。

就算計你25-32歲,年齡分30都彌補唔到雅思7分(加10分)同8分(加20分)既差距。

一係就係香港工作4年先加5分(其中一年會扣出黎職業評估唔比加分)。

咁就年齡30+工作經驗5+英語10+學歷15=60分。

但係4年後仲點樣移民無人知啦。

WHV過黎要搵番你個行既Full-time好難,你又唔係PR隨時要走既邊個願意offer你full-time?況且你呢行香港背景同澳洲標準唔同(好似係)。

FYI係澳洲1年工作經驗加5分。
可以點計劃移民澳洲?

又要幾多年經驗

就算計你25-32歲,年齡分30都彌補唔到雅思7分(加10分)同8分(加20分)既差距。

一係就係香港工作4年先加5分(其中一年會扣出黎職業評估唔比加分)。

WHV過黎要搵番你個行既Full-time好難,你又唔係PR隨時要走既邊個願意offer你full-time?況且你呢行香港背景同澳洲標準唔同(好似係)。

工程EA 會不會扣一年經驗?
今年queensland畢業 讀business management
點先可以移到
可以點計劃移民澳洲?

又要幾多年經驗

工程EA 會不會扣一年經驗?

唔會。
今年queensland畢業 讀business management
點先可以移到

Business Management?咁General。

你要考慮讀個係List上面既Master。你要建議既話請自行爬行。
我有個澳洲朋友想揾我去澳洲開鋪搞生意,
我想帶埋爸爸去,
佢就提議先用佢名開鋪,
再sponsor我爸爸過去,

我後生就再唸辦法

請問可唔可行?

Uncle 同你既年齡幾大?學歷英語水平如何?

佢55, 我33
佢hk自已搞生意, 20 幾年
佢有中醫牌, 推拿牌, 針灸牌
澳洲朋友就想開中藥鋪sponsor佢過去
但佢英文基本上係零

Uncle英文零係無可能sponsor到過黎架啦。你朋友既提議應該無咨詢專業人士。

考慮下開個同你背景相關既生意再規劃點樣擔保你會比較實際D。

其實我嘅工作係on佢個employment list,
我唔擔心自已
但我唔想扔低father

假如我做左citizen,
有辦法我可以申請father ?
大約需要幾耐?
thanks!

你拎左PR之後就可以擔保你爸爸。幾耐既話就Depend On當時既情況。依家係要等3年左右,會越黎越耐。
我想問下fresh gra土木工程,做2年野就可以試下申請移民?
樓主你好呀 我26 歲我下年計劃去au TAFE kingcliff campus讀2 年carpentry
之後做一年野 做skill assessment
再比心機溫個全7 出黎

咁就應該夠60分

不過我擔心緊au 個邊carpentry 會唔會請外地人
唔知樓主有冇澳洲 木工carpentry 既行情?
有無人搞過良民證呀?我搞唔到,佢一開始封acknowledge letter 無寫清楚要police check, 之後有個request document letter要28日回應,但係又寫得好general 話要attach documents, send email 又唔無人應,都唔知點搞

Acknowledgment Letter只係confirm收到你既申請當然唔會寫清楚要Police Check。

你應該係用有寫明要求香港無犯罪記錄既Request Checkilst去申請先岩。至於具體點辦理就depends on你人係澳洲定香港。
http://www.police.gov.hk/ppp_tc/11_useful_info/cert_no_crime.html

澳洲移民局會俾正本request letter 俾申請人嗎

洗鬼咩正本 request letter 咩, 你要 character check 有 PDF, 印出黎放埋落去有 case ID. 香港果邊會幫你搞架啦.

重有你唔夠時間可以 request extension. 就算你真係拎唔到但係你 show 到你做晒可以做既野佢可以 waive.

我想問下fresh gra土木工程,做2年野就可以試下申請移民?

你應該試下考英文先,而唔係試下申請移民。
樓主你好呀 我26 歲我下年計劃去au TAFE kingcliff campus讀2 年carpentry
之後做一年野 做skill assessment
再比心機溫個全7 出黎

咁就應該夠60分

不過我擔心緊au 個邊carpentry 會唔會請外地人
唔知樓主有冇澳洲 木工carpentry 既行情?

關於工作機會既問題可否先睇post #1?
點先可以移到

Business Management?咁General。

你要考慮讀個係List上面既Master。你要建議既話請自行爬行。

如果申請485畢業visa係咪唔做list入面既工都得?剩係要僱主擔保同埋夠60分?thx

個Email既attachment就可以。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞