澳洲移民 你問我答 (2)

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
190 交左錢,交曬文件, 要等幾耐 thx

我估你指申請簽證,依家情況大概2-3個月。

州政府擔保要有咩條件?

IETLS 既分數條入學條件定係申請移民時都會睇?
一般需要幾多分?

thx.

條件既話depends on你既職位同州,每個州都有D唔一樣。

IELTS係入學同申請移民都要。入學既話最少5.5-6分,移民既話最少6-7分。
如果485 visa入面返唔夠1年工 唔夠時間職業評估係咪冇得再移民?485 visa好似冇得續WO
想問下 用黎申請485visa既職業係MLTSSL上面咁簽證個期限會唔會長d
如果485 visa入面返唔夠1年工 唔夠時間職業評估係咪冇得再移民?485 visa好似冇得續WO

無辦法係澳洲累積夠一年工作經驗既話,只能係海外累積三年工作經驗先可以合資格通過職業評估。

485過期前可以問雇主能夠擔保做457/TSS。
想問下 用黎申請485visa既職業係MLTSSL上面咁簽證個期限會唔會長d

唔會,一係就兩年有效期,一係就年半。唔會有第三個可能。

無辦法係澳洲累積夠一年工作經驗既話,只能係海外累積三年工作經驗先可以合資格通過職業評估。

冇457基本上唔洗移 一係就結婚

冇457基本上唔洗移 一係就結婚

我本身citizen,女朋友得BNO特衰
想問第時萬一結婚
想申請埋女朋友老母過黎要點搞?(單親60歲,有一細佬)

首先辦你太太既配偶移民簽證攞PR。然後你地一起翻黎澳洲定居明年滿足父母移民擔保人既要求。

滿足擔保人既居住要求之後就可以申請父母移民擔保母親過黎。細佬可否包係母親既申請一齊就要睇到時細佬既年齡(批准PR簽證時唔超過23歲)。
雖然SA移民政策穩定,但係真係好落後。要去嘅諗清楚

你要移民定係落後既地方住幾年?
會計師
9 年經驗
30 歲

有冇得搞? 點算好...
會計師
9 年經驗
30 歲

睇埋學歷同IELTS,夠咪入飛囉
會計師
9 年經驗
30 歲

加油考到雅思四個八就有機。

我依家去讀緊書,會唔會移民都唔知。不過客觀評價就係比香港落後好多,無論交通,娛樂定食野都係

兩個城市,兩種完全唔同既生活模式。

我有好多大學既香港朋友都係習慣唔到澳洲既生活返左去香港,都無後悔。所以真係睇個人鍾意既生活。
會計師
9 年經驗
30 歲

四個8
冇咩可能了....
四個七都可以諗諗

我仲以為有齊英美澳港CPA 會有用timm

我依家去讀緊書,會唔會移民都唔知。不過客觀評價就係比香港落後好多,無論交通,娛樂定食野都係

我有好多大學既香港朋友都係習慣唔到澳洲既生活返左去香港,都無後悔。所以真係睇個人鍾意既生活。

香港有既係方便,工作選擇多,朋友多,最緊要有錢
以上既野澳洲都未必有,不過對冇咩錢既人黎講澳洲真係天堂

香港有既係方便,工作選擇多,朋友多,最緊要有錢
以上既野澳洲都未必有,不過對冇咩錢既人黎講澳洲真係天堂

如果你既生活只係方便/有錢/工作/朋友既話,咁我諗澳洲的確唔適合你。
會計師
9 年經驗
30 歲

四個8
冇咩可能了....
四個七都可以諗諗

你既情況4個7同唔夠分收到邀請,有齊CPA都無用,移民澳洲亦唔係話草齊八國CPA就實移到。
有冇見過華人同鬼妹結婚+攞埋PR?
有冇見過華人同鬼妹結婚+攞埋PR?

當然有。
會計師
9 年經驗
30 歲

四個8
冇咩可能了....
四個七都可以諗諗

你既情況4個7同唔夠分收到邀請,有齊CPA都無用,移民澳洲亦唔係話草齊八國CPA就實移到。

咁經驗分定年齡分對我來講重要d?
會計師
9 年經驗
30 歲

四個8
冇咩可能了....
四個七都可以諗諗

咁經驗分定年齡分對我來講重要d?

再答下⋯
經驗果度offshore的話你有9年其實已經爆分15分,計近10年內。
年齡33歲以下都計30分,計到你33歲生日前。
你係咪澳洲畢業?讀夠兩年有5分加。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞