澳洲移民 你問我答 (2)

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
依家喺Brisbane讀緊bachelor of psychology,計劃好一畢業就直接讀master of clinical psychology,想問下最快同最直接既方法移民同入藉澳洲

好好讀書(Psychologist最少要讀六年),畢業前考到雅思四個七。然後馬上做職業評估(https://www.psychology.org.au/membership/qualifications/migration/),評估一搞掂應該就夠分申請PR啦。
翻譯大學畢業,做左野年幾,大學Admin,零教書經驗

Master of Teaching 2年都要成7萬幾AUD,即40幾萬HKD,生活費我預20萬HKD,我係香港搵得萬零蚊一個月,個Degree又唔專業,高不成低不就,無本事搵兩皮以上,係咪人生已完?有無Schlorship?

但教既科係咪要同大學Major有關?我prefer Master of Teaching (Secondary). 除左英文勁D,本人無其他專長,普通話勁廢

我可唔可以教一科數理科+Humanities? 中學理科底,CE同AL都full cert。但黃皮膚係澳洲教英文好似無咩可能?我仲有咩選擇?

仲有,如果Teacher (Secondary)將來係list度移除左,但我係澳洲仲讀緊,咁點算?我仲要儲好耐錢,怕過到去時已為時已晚。。。

有部分情況有獎學金,具體要問番學校。

係澳洲,英文勁係工作上會有用過普通話勁。俾D信心自己啦。

如果你擔心財政上面既困難,我見好多人都係淨係帶一半學費同頭半年生活費,之後就邊讀書邊打工。

好多學校prefer Asian交數理化,放心你係有料既實會有學校請你,我見近幾年無論公校私校都越黎越多Asian教師,而且由於移民多學校肯定越開越多,所以Teacher會係一段長時間有需求。所以配額先會一直咁多。我認為Secondary Teacher一段時間內都唔會移除。

希望以上可以啟發到你啦。

https://www.aitsl.edu.au/deliver-ite-programs/apl
好似有一年嘅Dip
等樓主解答

BTW根本冇咩人想教中學
尤其偏遠地區
肯定有排都唔會除名

非英語區人仕做老師ielts 要7788
如果你ielts有8888
可加20分
如果你英文好
大把出路

另外有冇諗過去歐洲讀master?
好多國家免學費

係有一年級Grad Diploma of Teaching。但係呢個課程係提供俾已經係澳洲讀過一個Bachelor既有興趣轉做教師既一個快捷課程。

而且如果你係香港讀完Bachelor就過黎讀呢個Grad Diploma有個最大問題係讀完攞無到畢業生簽證485(無讀Bachelor/Master,同無係澳洲讀超過兩年書)。對你之後既移民規劃非常不利。

就係無咩人想教中學所以先短缺。
想問社科撚唯一途徑係咪當地讀個degree 洗底?

可以咁講。
已經移左民 專業人士 想問有關RRV既問題
如果想申請RRV但5年住唔夠兩年
用咩理由解釋點解住唔夠 移民局先傾向會接受?

你住唔夠兩年就肯定唔會再俾你一個新既5年RRV簽證。

你可以提供材料證明你係澳洲有“Tie”,例如太太/孩子係澳洲居住/返學/工作等,或者有固定資產/運作緊既公司生意係澳洲,移民局都會俾個1年既RRV你。

如果淨係得固定資產夠唔夠證明?

一年既RRV之後要每一年續一次?

唔該巴打

夠。

如果你每年都要黎澳洲,就每年續一次。

唔該晒巴打既解答

Good Luck。

原本諗住之後申請457而家改咗我都唔知點

你既情況的確被影響幾大。

你本來想做457既職位係咩?
廿歲仔,設計相關degree,如果考好ielts,有冇方法移民?

thanks!

先畢業然後係香港草兩年工作經驗,之後攞WHV過黎試下搵緊公司擔保你。

通常公司擔保,係咪佢地睇重你既value、對公司有極大好處先會咁做? 例如中上管理層,普通員工唔會肯吧?
廿歲仔,設計相關degree,如果考好ielts,有冇方法移民?

thanks!

先畢業然後係香港草兩年工作經驗,之後攞WHV過黎試下搵緊公司擔保你。

通常公司擔保,係咪佢地睇重你既value、對公司有極大好處先會咁做? 例如中上管理層,普通員工唔會肯吧?

咁又唔會咁Serious。公司覺得你有價值就會考慮願意擔保你,好多技工類既都可以,Designer我都有做過。

thanks!

咁又唔會咁Serious。公司覺得你有價值就會考慮願意擔保你,好多技工類既都可以,Designer我都有做過。

講起技工,前排見有巴打話,澳洲對藍領技工有需求,報讀澳洲技工學校,讀兩年,就有工轉介,再申請移民,當真?

Master of Teaching 2年都要成7萬幾AUD,即40幾萬HKD,生活費我預20萬HKD,我係香港搵得萬零蚊一個月,個Degree又唔專業,高不成低不就,無本事搵兩皮以上,係咪人生已完?有無Schlorship?

但教既科係咪要同大學Major有關?我prefer Master of Teaching (Secondary). 除左英文勁D,本人無其他專長,普通話勁廢

我可唔可以教一科數理科+Humanities? 中學理科底,CE同AL都full cert。但黃皮膚係澳洲教英文好似無咩可能?我仲有咩選擇?

仲有,如果Teacher (Secondary)將來係list度移除左,但我係澳洲仲讀緊,咁點算?我仲要儲好耐錢,怕過到去時已為時已晚。。。

如果你擔心財政上面既困難,我見好多人都係淨係帶一半學費同頭半年生活費,之後就邊讀書邊打工。

好多學校prefer Asian交數理化,放心你係有料既實會有學校請你,我見近幾年無論公校私校都越黎越多Asian教師,而且由於移民多學校肯定越開越多,所以Teacher會係一段長時間有需求。所以配額先會一直咁多。我認為Secondary Teacher一段時間內都唔會移除。

https://www.aitsl.edu.au/deliver-ite-programs/apl
好似有一年嘅Dip
等樓主解答

尤其偏遠地區
肯定有排都唔會除名

可加20分
如果你英文好
大把出路

好多國家免學費

係有一年級Grad Diploma of Teaching。但係呢個課程係提供俾已經係澳洲讀過一個Bachelor既有興趣轉做教師既一個快捷課程。

而且如果你係香港讀完Bachelor就過黎讀呢個Grad Diploma有個最大問題係讀完攞無到畢業生簽證485(無讀Bachelor/Master,同無係澳洲讀超過兩年書)。對你之後既移民規劃非常不利。

多謝樓主既意見!教中學數理科的確係唔錯既選擇!外國Master都有唸,淨係知德國免費,以前係德國學過德文,一直想返去讀Master, 但無奈香港某大學既BA Translation 係果邊無作為,唔比讀Master of Science. 佢地shortage occupations 都係Doctor / Engineering / IT / Scientists. 所以我已經死心,想係香港讀多個Degree洗底。不過Australia Master of Teaching重新燃點返我移民既希望。

不過,點解當地無咩人想教中學?人工問題?教育制度問題?

IELTS / 英文方面我就唔擔心,有信心狂操就考到8,好彩而家工作環境都係英文。
Monash同RMIT既master難唔難入?
香港考既ilets 係咪都認可?
研究左好耐...
master of social work 唔受 bba degree玩
所以而家研究緊master of nursing science
(任何field既degree都可以)

聽日見升學agent,希望佢可以幫到下我

另外爸打仲有無咩科推薦🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️

你先問下升學中心先,問完番黎如果你唔介意既話,話我知佢地點俾意見你?等我都學習一下

我目的地必需係melbourne,agent就話會幫我apply哂咁多間u既social worker同nursing science睇下有幾多間會開offer俾我再揀/再諗其他科
agent就話佢個requirement無咁死,同埋得其中兩間要俾100數澳紙application fee,駁下無壞,可以試哂其他果幾間先

咁大約黎緊呢個佢會幫我報哂,兩至三星期收到result咁,希望有學校收啦

同埋呢間agent建議我可以考慮讀返nursing degree(if master唔收)佢話移民黎講個分係一樣既,但係就要讀多一年(姐係貴十幾萬
industrial engineer 畢業後
做左6-7年野,
頭3年係engineer工 之後去左澳洲1年WHV
返香港3年做revenue management 相關既工

應該點行

真係要移民既話,先做一個engineers australia既職業評估(跟牌照無關)。如果評估通過同認可你有三年工作經驗可以加分既話,再考個雅思四個七就可以湊夠60分。

其實所謂評估係要考試/面試?
定係就咁交哂啲證明就ok?

EA既評估係Paper-based,交材料文件證明就得。有時候會有電話調查。

唔需要考試/面試。

咁VETASSES呢?
unsw civil engineering grad
25歲
Ielts 7
聽講係咪要讀埋翻譯先穩陣?

會穩陣好多。

翻譯又係點讀?香港有得讀?是咪好似有廣東話考?

thanks!

講起技工,前排見有巴打話,澳洲對藍領技工有需求,報讀澳洲技工學校,讀兩年,就有工轉介,再申請移民,當真?

有幾個誤區:
1 唔係讀完就肯定可以移民。
2 技工學校唔係工作轉介中心,最多安排實習俾學生,能否留低或者guarantee一個工作就靠你自己。
3 畢業之後要FT工作一年先可以滿足職業評估要求,你需要完成職業評估先可以移民。

好似有一年嘅Dip
等樓主解答

尤其偏遠地區
肯定有排都唔會除名

可加20分
如果你英文好
大把出路

好多國家免學費

多謝樓主既意見!教中學數理科的確係唔錯既選擇!外國Master都有唸,淨係知德國免費,以前係德國學過德文,一直想返去讀Master, 但無奈香港某大學既BA Translation 係果邊無作為,唔比讀Master of Science. 佢地shortage occupations 都係Doctor / Engineering / IT / Scientists. 所以我已經死心,想係香港讀多個Degree洗底。不過Australia Master of Teaching重新燃點返我移民既希望。

不過,點解當地無咩人想教中學?人工問題?教育制度問題?

IELTS / 英文方面我就唔擔心,有信心狂操就考到8,好彩而家工作環境都係英文。

因為辛苦,其他的其實問題不大。

澳洲教育制度算幾完善。最多可以話同香港好唔一樣,我指既唔係制度而係成個教育風氣同習慣。

至少我希望我小朋友係係澳洲讀書而唔係香港。

加油。
Monash同RMIT既master難唔難入?

Monash 易入難出。

RMIT 易入易出。
想問下做intern唔夠一年係咪無分加?
intern可唔可以問僱主幫申請PR?
4年內參加澳洲提名職業年课程至少1年係咪計申請PR個時前個4件?

無Pay就無分加。

4年內參加澳洲提名職業年课程至少1年係咪計申請PR個時前個4件 唔明呢句你想問咩。
香港考既ilets 係咪都認可?

認可。
研究左好耐...
master of social work 唔受 bba degree玩
所以而家研究緊master of nursing science
(任何field既degree都可以)

聽日見升學agent,希望佢可以幫到下我

另外爸打仲有無咩科推薦🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️

你先問下升學中心先,問完番黎如果你唔介意既話,話我知佢地點俾意見你?等我都學習一下

我目的地必需係melbourne,agent就話會幫我apply哂咁多間u既social worker同nursing science睇下有幾多間會開offer俾我再揀/再諗其他科
agent就話佢個requirement無咁死,同埋得其中兩間要俾100數澳紙application fee,駁下無壞,可以試哂其他果幾間先

咁大約黎緊呢個佢會幫我報哂,兩至三星期收到result咁,希望有學校收啦

同埋呢間agent建議我可以考慮讀返nursing degree(if master唔收)佢話移民黎講個分係一樣既,但係就要讀多一年(姐係貴十幾萬

agent就話佢個requirement無咁死,同埋得其中兩間要俾100數澳紙application fee,駁下無壞,可以試哂其他果幾間先 無錯,試下無壞。

Agent既建議其實都差唔多,因為始終唔係我地唔想俾你讀書,係學校願唔願意出Offer。

不過你肯讀Nursing就已經係一個好開始了。
industrial engineer 畢業後
做左6-7年野,
頭3年係engineer工 之後去左澳洲1年WHV
返香港3年做revenue management 相關既工

應該點行

真係要移民既話,先做一個engineers australia既職業評估(跟牌照無關)。如果評估通過同認可你有三年工作經驗可以加分既話,再考個雅思四個七就可以湊夠60分。

其實所謂評估係要考試/面試?
定係就咁交哂啲證明就ok?

EA既評估係Paper-based,交材料文件證明就得。有時候會有電話調查。

唔需要考試/面試。

咁VETASSES呢?

一樣。
想問係咪係MLTSSL既 工種會穩陣d唔會咁易俾剔出SOL

護理/教師/測量/社工,同埋所有技工類。

想問社工系咪都唔會咁易比踢出移民list?
同埋澳洲社工工作機會同搵錢多嘛?
黎緊可能有機會會去澳洲讀
btw Brisbane 係咪全年都好熱
unsw civil engineering grad
25歲
Ielts 7
聽講係咪要讀埋翻譯先穩陣?

會穩陣好多。

翻譯又係點讀?香港有得讀?是咪好似有廣東話考?

有Cantonese既Paraprofessional Interpreter考,具體係香港有無face-to-face課程我唔清楚。至少我未聽過。
想問係咪係MLTSSL既 工種會穩陣d唔會咁易俾剔出SOL

護理/教師/測量/社工,同埋所有技工類。

想問社工系咪都唔會咁易比踢出移民list?
同埋澳洲社工工作機會同搵錢多嘛?
黎緊可能有機會會去澳洲讀
btw Brisbane 係咪全年都好熱

我覺得Social Worker無咁容易踢出list,可以放心。

工作機會唔清楚,你可以參考以下:
http://www.payscale.com/research/AU/Job=Social_Worker/Salary

起薪一般四萬五。

Brisbane又唔係一直都咁熱既,而且你黎墨爾本就會知道咩叫一日四季 ,更加難頂。
https://en.wikipedia.org/wiki/Brisbane#Climate
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞