澳洲移民 你問我答 (2)

1001 回覆
32 Like 5 Dislike

我估你應該22/23左右?

老老實實如果係移民既話我會建議你多花兩年時間讀一個對移民有利既Master,例如Network Security,中間亦加油搵份同IT有關既PT練下英文,咁到時候讀完24/25年齡分又最大,英文又有進步之後又有更大既機會有FT工。
Btw 樓主
我點樣check 我個profession 最少要幾多年exp (overseas) 先可以申請189/190

唔係好明你既問題係咩?

你指既最少幾多年工作經驗黎個要求係for評估/註冊/簽證既point test?

原本諗住之後申請457而家改咗我都唔知點

你既情況的確被影響幾大。

你本來想做457既職位係咩?

transport company manager
佢而家喺shortage list 到

係Short-List只能攞2年457/TSS。試下攞左485畢業生簽證之後盡快存工作經驗做457/以後既TSS簽證。然後在等政策既變化再講。

另一個出路係試下申請Tasmania既Transport Company Manager工作,有job offer以後申請Tas州擔保走489/887路線。

Thanks 巴打先
岩岩發現Urban and Regional Planner 樓下嘅traffic and transport planner 正正係我讀緊嘅嘢
用呢個apply 成數or選擇嘅州份係咪大D

Urban & Regional Planner呢個Occupation只有TAS同NSW既Murray Region呢兩個地區可以擔保你。
之前stay過2年

請問低學歷
但ielts可以4個7
有咩計?

低學歷是指?
工作經驗如何?

Foundation diploma
請問工作經驗係點定義?
收顧於同一顧主超過一定年期咁樣?

哦,呢個學歷連Diploma都唔到,我建議你要考慮黎澳洲讀個TAFE,即係Diploma水平,然後再考慮點樣移民啦。宜家比較好移民既TAFE有木工,修車等。
我今年24歲,讀非八大bba畢業
除flinders u 和 Sydney nursing school外
有其他在perth 的選擇嗎?

另外requirement 只係有bachelor 就可以?
沒有其他要求嗎?

謝謝解答。

你要讀咩科,護理?

Perth無一個Nursing degree係可以for irrelevant background讀。

Bachelor就要讀三年:http://www.murdoch.edu.au/study/courses/course-details/Nursing-(BNurs)#entry-requirements

謝謝回覆。
我想讀護理,之前問過中介,介紹curtin,讀3年半
但我沒有bio底,有機會要diploma,讀多一年。
追po先知,有nursing (graduate entry),所以想問入學requirement ,有bachelor 就ok?
因為有親戚在Perth ,盡可能想在perth讀。
想問下你意見。

As I said,WA既master課程都要relevant degree,Victoria既有Monash可以任何Bachelor就可以上master:
https://www.study.monash/courses/find-a-course/2018/nursing-practice-m6016?international=true

請問可以有什麼方法聯繫你?

可以係高登PM我Coupet,請見post #1。

想問下graduate entry既 nursing 2年制同平時讀4年制出黎係申請RN 同埋搵工方面會唔會有分別?
謝謝。

無分別,一樣承認。
有MIEAust 3大civil eng bachelor+msc 英國CEng牌

有冇機?去working holiday又點睇

你可以考慮攞WHV或者476簽證過黎試下搵工。

留名

幫朋友問
佢ive hd 岩岩去完whv 好鐘意果到
想過返去讀書再移民 話唔係好介意讀咩 最緊要機會大
你建議佢點做?讀咩?tafe/bachelor/master
讀tafe係咪最平? 社工有無得諗?佢係香港都係做相關工作
Thx!!
之前stay過2年

請問低學歷
但ielts可以4個7
有咩計?

低學歷是指?
工作經驗如何?

請問工作經驗係點定義?

哦,呢個學歷連Diploma都唔到,我建議你要考慮黎澳洲讀個TAFE,即係Diploma水平,然後再考慮點樣移民啦。宜家比較好移民既TAFE有木工,修車等。

讀完Tafe, 搵工,搵人簽457
係咪咁行?
計咗分75分,本身做programmer, web developer
apply機會大唔大?係咪it都係要等好耐?
如果直接搵工又有公司肯請會唔會容易啲?

另外想問下係咪搵樓主你咁樣agent搞會成功機會大啲

問咗好多,thank you

可唔可以講下你點樣有75分
75分唔洗搵agent都過硬啦
幫朋友問
佢ive hd 岩岩去完whv 好鐘意果到
想過返去讀書再移民 話唔係好介意讀咩 最緊要機會大
你建議佢點做?讀咩?tafe/bachelor/master
讀tafe係咪最平? 社工有無得諗?佢係香港都係做相關工作
Thx!!

最平就係讀個兩年TAFE課程,例如修車木工水管工等,一般工作都比較好搵,畢業後先攞畢業生簽證留係澳洲草夠一年fulltime經驗完成職業評估後申請獨立技術移民。

要走番社工就必須讀master了,我唔清楚香港社工degree澳洲認不認,你可以研究下aasw(評估機構)對海外學位既評估要求。
計咗分75分,本身做programmer, web developer

通常搵agent既理由不外乎需要協助準備文件,規劃,規避風險。

獨立技術移民會好過澳洲公司雇主擔保移民。

你打分既breakdown介不介意share下?
申請skilled嗰啲有冇話好似加拿大咁每年幾個月開始,一滿額就close application?

澳洲既系統係每一年為每一個skilled occupation準備一定數量既配額,當用完就當年唔會再俾該專業申請,直到新一年配額重計。
之前stay過2年

請問低學歷
但ielts可以4個7
有咩計?

低學歷是指?
工作經驗如何?

請問工作經驗係點定義?

係咪咁行?

第三步可以係搵人簽擔保做457或者獨立技術移民。

可唔可以講下你點樣有75分
75分唔洗搵agent都過硬啦

年紀+>8年工作經驗+澳洲u grad+7分ielts

你要9年工作經驗先可以claim15工作經驗分。

ACS評估會扣起一年工作經驗唔俾加分用,除非你讀完PY。
之前stay過2年

請問低學歷
但ielts可以4個7
有咩計?

低學歷是指?
工作經驗如何?

請問工作經驗係點定義?

係咪咁行?

唔該巴打
現時457難定獨立技術移民難?
之前stay過2年

請問低學歷
但ielts可以4個7
有咩計?

低學歷是指?
工作經驗如何?

請問工作經驗係點定義?

係咪咁行?

唔該巴打
現時457難定獨立技術移民難?

都唔容易,不過可以自己獨立技術移民就唔好靠雇主擔保啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞