澳洲移民 你問我答 (2)

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
巴打可否add tg傾,有移民問題同想揾你幫手
Tg : nickson330

Thanks!
想問
有bachelor degree
做左兩年QS
係咪考埋ielts 可以apply EOI先?
計過下都係岩岩好60分

仲有咩可以增大機會?

感謝!

Bachelor既Major?

一定要考雅思最少4個6加完成職業評估先可以上EOI。

其他加分項例如工作經驗,雅思4個7/8,NAATI,配偶skills等。

Major 係Property Management

自己睇下可唔可以通過評估先。
http://www.aiqs.com.au/imis/AIQS_Website/Migration/AIQS_Website/Public/Skilled_Migration_Assessment/Skilled_Migration.aspx?hkey=cb5d8c7c-82fd-4395-9bd2-e1ecf01c08fc
請問 22歳過去讀tafe(carpenter)
應該點樣做到60分?
Age 25+ielts 10+2 years 5+Certificate 10
仲有d咩可以加分?

其他加分項例如工作經驗,雅思4個8,NAATI,配偶skills等。

Thanks!

唔用TG/V7/Whatsapp等 instant messenger。

如果你可以既話請提供Email Address,或者係高登PM我,username Coupet。

Thanks!

唔用TG/V7/Whatsapp等 instant messenger。

如果你可以既話請提供Email Address,或者係高登PM我,username Coupet。

email: mingwong30@gmail.com
Hi巴打
加下NSW讀緊aviation management degree
21歲 second year
IELTS兩三年前考過有6.5 再考應該有7
有乜辦法做到移民?因為SOL應該無aviation呢個範疇
係咪得顧主擔保同州擔保?
唔介意去其他state
去其他state讀master會唔會有用?
Thanks a lot

可否從management轉到engineering?

flying同management幾乎都移唔到民。

應該轉唔到
Flying 都唔得咩?我之前見sol定csol有pilot/flight instructor

Pilot / Flight Instructor 只能擔保,而據我所知,好少airline/flying school願意提供擔保。

咁州擔保又得唔得?澳洲有咁多細機場 management都無辦法移到?

邊個話多細機場就一定可以移民?

你如果有對過MLTSSL/STSOL,你有無搵到有airport/aviation manager之類既職業?
https://www.legislation.gov.au/Details/F2017L00850

149413 TRANSPORT COMPANY MANAGER

Organises and controls the operations of an enterprise that operates a fleet of vehicles to transport goods and passengers. Registration or licensing may be required.

Target拎65+5 SS或者以上做190去NSW囉
Hi巴打
加下NSW讀緊aviation management degree
唔介意去其他state

應該轉唔到
Flying 都唔得咩?我之前見sol定csol有pilot/flight instructor

Pilot / Flight Instructor 只能擔保,而據我所知,好少airline/flying school願意提供擔保。

咁州擔保又得唔得?澳洲有咁多細機場 management都無辦法移到?

你如果有對過MLTSSL/STSOL,你有無搵到有airport/aviation manager之類既職業?
https://www.legislation.gov.au/Details/F2017L00850

149413 TRANSPORT COMPANY MANAGER

Organises and controls the operations of an enterprise that operates a fleet of vehicles to transport goods and passengers. Registration or licensing may be required.

Btw, 難到仆街, 當你做得manager果陣你都未必諗移民啦
Hi巴打
唔介意去其他state

應該轉唔到

你邊到查到NSW可以俾州擔保你做TCM?
http://www.industry.nsw.gov.au/live-and-work-in-nsw/visas-and-immigration/nsw-skilled-occupations-list

Thanks!

email: mingwong30@gmail.com

請查收。
唔關pr 事,想問下巴打點睇新個條citizenship 法案?
大唔大機會過到?
想問下而家仲係咪可以就咁考NAATI,就已經可以拎到個5分?
到2018就要上網堂先有個5分?
唔關pr 事,想問下巴打點睇新個條citizenship 法案?
大唔大機會過到?

我估兩黨角力既結果會係會有妥協讓步既地方,我認為可以讓步既地方有英語要求唔需要Competent,工作/Community Involvement唔需要太嚴。

不過我認為攞PR最少4年,同住滿最少3年呢兩個條件係非常合理既。
想問下而家仲係咪可以就咁考NAATI,就已經可以拎到個5分?
到2018就要上網堂先有個5分?

唔係,暫時知道既改革係上完堂後並唔係完成校內試同畢業就可以馬上加5分,而是同其他人一樣要參加公開考試通過先可以claim 5分。

但係仲未落實(好似係)。
應該點樣做到60分?
Age 25+ielts 10+2 years 5+Certificate 10
仲有d咩可以加分?

其他加分項例如工作經驗,雅思4個8,NAATI,配偶skills等。

定係走489?係咪最快?
爬完一堆文好似仲混亂左
想請教巴打你 尤其係職業評估真係頭都大埋

應該點樣做到60分?
仲有d咩可以加分?

定係走489?係咪最快?

其實差唔到幾多。你點都要一年澳洲工作經驗黎完成職業評估黎滿足489/190/189既基本要求。
爬完一堆文好似仲混亂左
想請教巴打你 尤其係職業評估真係頭都大埋

係澳洲出世 但無citizen
有無方法拎到pr/citizen?

以前話有如果係澳洲出生,然後之後10年因為各種原因無法TR轉到PR既話,移民官係有權比個國籍你。

唔該巴打。
以前有個阿姨同我講9x年後就無左係澳洲出生就攞得居留權既policy.
我係96年,有無機會?
請問stsol係咪都可以走186僱主擔保或者州擔保?上網睇咗資料但越睇越亂,想confirm吓,唔該巴打
同爸打報個喜
social work master 收了
下年出發

希望風平浪靜政策果d無咩點變既話就係畢業做189
25~32 =30
讀兩年 =5
ielts 7 =10
master =15
剛剛好60,我思路正確嗎?

我下年都去讀master 你去邊呀
[member] 有埋case officer, send 左兩次email request 一封no criminal record request letter 俾police, 都無反應,但又要28日俾到良民證佢,係唔係應該直接去大使館俾420佢拎封letter? [member/]
係澳洲出世 但無citizen
有無方法拎到pr/citizen?

以前話有如果係澳洲出生,然後之後10年因為各種原因無法TR轉到PR既話,移民官係有權比個國籍你。

唔該巴打。
以前有個阿姨同我講9x年後就無左係澳洲出生就攞得居留權既policy.
我係96年,有無機會?

你要係澳洲出生并且一直以有效身份(TR)居留係澳洲先有機會比澳洲國籍比你。

我諗你指既係1986年既國籍法改革。20/08/1986以後係澳洲出生既新生兒必須父母其中一方為PR/Citizen先可以直接取得澳洲籍。https://en.wikipedia.org/wiki/Australian_nationality_law#Nationality_law_changes
請問stsol係咪都可以走186僱主擔保或者州擔保?上網睇咗資料但越睇越亂,想confirm吓,唔該巴打

STSOL既可以職業都可以走186一步到位既僱主擔保,但未必全部州都可以擔保。

邊度既資料你睇得越黎越亂?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞