澳洲移民 你問我答 (2)

1001 回覆
32 Like 5 Dislike

有無人搞過良民證呀?我搞唔到,佢一開始封acknowledge letter 無寫清楚要police check, 之後有個request document letter要28日回應,但係又寫得好general 話要attach documents, send email 又唔無人應,都唔知點搞

Acknowledgment Letter只係confirm收到你既申請當然唔會寫清楚要Police Check。

你應該係用有寫明要求香港無犯罪記錄既Request Checkilst去申請先岩。至於具體點辦理就depends on你人係澳洲定香港。
http://www.police.gov.hk/ppp_tc/11_useful_info/cert_no_crime.html

你發email問移民局點辦香港無犯罪記錄當然無人應你啦。

澳洲移民局會俾正本request letter 俾申請人嗎

洗鬼咩正本 request letter 咩, 你要 character check 有 PDF, 印出黎放埋落去有 case ID. 香港果邊會幫你搞架啦.

重有你唔夠時間可以 request extension. 就算你真係拎唔到但係你 show 到你做晒可以做既野佢可以 waive.

正解
今年queensland畢業 讀business management
點先可以移到

Business Management?咁General。

你要考慮讀個係List上面既Master。你要建議既話請自行爬行。

如果申請485畢業visa係咪唔做list入面既工都得?剩係要僱主擔保同埋夠60分?thx

你講緊咩?唔好搞亂485同其他簽證。

485post study work stream只需要係11年11月之後取得第一次學生簽證黎澳洲讀書最少兩年就可以申請,regardless你既major。

唔需要雇主既擔保,亦同打60分無關係。

巴打你好,我係借幫大佬問的
佢係中學教師,都教咗足足十年
最近下定決心研究移民
聽講以佢學歷同工作穩定性,應該係有機會移到的
但個問題係佢係教中文的 (不過佢英文唔太差,IELTS 好似全7)
佢唔介意人工少一截,但都唔想過去乞食
有無少少可能性可以過去教中文as foreign language?
定係要疊埋心水轉行/轉型?
多謝回答~

巴打你好,我係借幫大佬問的
佢係中學教師,都教咗足足十年
最近下定決心研究移民
但個問題係佢係教中文的 (不過佢英文唔太差,IELTS 好似全7)
佢唔介意人工少一截,但都唔想過去乞食
有無少少可能性可以過去教中文as foreign language?
定係要疊埋心水轉行/轉型?
多謝回答~

聽邊個講?Secondary Teacher既英文要求要 7 7 8 8,其中Speaking同Listening 8。

大概講埋年齡同學歷?語言類既中學教師係有機會得到維州州擔保。

今年queensland畢業 讀business management
點先可以移到

你要考慮讀個係List上面既Master。你要建議既話請自行爬行。

如果申請485畢業visa係咪唔做list入面既工都得?剩係要僱主擔保同埋夠60分?thx

485post study work stream只需要係11年11月之後取得第一次學生簽證黎澳洲讀書最少兩年就可以申請,regardless你既major。

sorry, 應該係咁講
如果我用post study work stream過黎做兩年野既時候係咪可以搵定僱主擔保我
然後轉做457 再等兩年轉186拎pr?
點先可以移到

sorry, 應該係咁講
如果我用post study work stream過黎做兩年野既時候係咪可以搵定僱主擔保我
然後轉做457 再等兩年轉186拎pr?

可以咁講。

但根據最近既情況,你既背景做雇主擔保唔容易批因為學歷太general,同埋之後轉PR你既職業必須係MLTSSL上同埋要工作三年。最後係明年三月份之後就唔會有457,而係叫TSA,你既info有D outdated。
巴打.想問UNSW Civil Grad完 如果有IELTS 全7 係咪再即刻可以申請PR?洗唔洗工作經驗?
如果有PR之後就返香港唔等埋果幾年攞citizen會唔會好不智?
如果有歐盟護照對申請移民有無幫助?
感激不盡

巴打.想問UNSW Civil Grad完 如果有IELTS 全7 係咪再即刻可以申請PR?洗唔洗工作經驗?
如果有PR之後就返香港唔等埋果幾年攞citizen會唔會好不智?
如果有歐盟護照對申請移民有無幫助?
感激不盡

你自己計過夠60分就可以即刻申請評估同遞交EOI。不過Civil 60分好似要等比較耐,因為65分既申請人比較多。你加油係其他方面加分會比較穩陣,例如1年相關工作經驗,翻譯NAATI,PY等。

女朋友係citizenship by decent
想問咁我同佢係澳洲同居一年係咪可以申請pr
女朋友係citizenship by decent
想問咁我同佢係澳洲同居一年係咪可以申請pr

btw 樓主要問下 mechanical, civil, electrical engineering 邊種易D移民
因為我見Civil需求好大, 但係又有人話供過於求
因為想去謮個master唔知邊個好
其實等緊IELTS 或者SKILL ASSESSMENT 出RESULT 嗰時,可否入EOI 排定隊
澳洲人有幾racist?
樓主,可以問下你建議ma
下年我degree畢業,土地測量,工作經驗得intern, ielts全6
可以點計劃移民澳洲?

你最少要有一年畢業後工作經驗黎先可以通過職業評估。

然後同時要考出最少4個8,先可以湊夠60分。

年齡25+英語20+學歷15=60分。

如果畢業係香港儲下工作經驗,可以降低ielts要求ma?
定apply澳洲working holiday儲工作經驗 好d
又要幾多年經驗

Ielts全8 太難la

唔可以,因為年齡比較細(我估你應該25樓下?)。

就算計你25-32歲,年齡分30都彌補唔到雅思7分(加10分)同8分(加20分)既差距。

一係就係香港工作4年先加5分(其中一年會扣出黎職業評估唔比加分)。

咁就年齡30+工作經驗5+英語10+學歷15=60分。

但係4年後仲點樣移民無人知啦。

WHV過黎要搵番你個行既Full-time好難,你又唔係PR隨時要走既邊個願意offer你full-time?況且你呢行香港背景同澳洲標準唔同(好似係)。

FYI係澳洲1年工作經驗加5分。

我又可以點申請PR?
或者,我degree畢業後,過去讀master可行ma?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞