澳洲移民 你問我答 (2)

1001 回覆
32 Like 5 Dislike

唔該曬巴打

我估你應該22/23左右?

老老實實如果係移民既話我會建議你多花兩年時間讀一個對移民有利既Master,例如Network Security,中間亦加油搵份同IT有關既PT練下英文,咁到時候讀完24/25年齡分又最大,英文又有進步之後又有更大既機會有FT工。

巴打可唔可以講下有咩it 類master係移民有利?
計咗分75分,本身做programmer, web developer
apply機會大唔大?係咪it都係要等好耐?
如果直接搵工又有公司肯請會唔會容易啲?

另外想問下係咪搵樓主你咁樣agent搞會成功機會大啲

問咗好多,thank you

可唔可以講下你點樣有75分
75分唔洗搵agent都過硬啦

年紀+>8年工作經驗+澳洲u grad+7分ielts

你要9年工作經驗先可以claim15工作經驗分。

ACS評估會扣起一年工作經驗唔俾加分用,除非你讀完PY。

今年計埋就9年喇~ 多謝你提醒
應該今年年尾左右apply

如果真係決定好建議盡快開始,最好先搞掂ACS職業評估先。

Good Luck.
申請skilled嗰啲有冇話好似加拿大咁每年幾個月開始,一滿額就close application?

澳洲既系統係每一年為每一個skilled occupation準備一定數量既配額,當用完就當年唔會再俾該專業申請,直到新一年配額重計。

thank you
我睇到7月嗰個short term skilled occupational list有埋嗰個職業,即係可以申請呢種?應該會快啲?

Short Term List 唔可以做獨立技術移民,最多只能走州政府擔保。

你既問題太General了,可以再specific多D你既個人情況。

唔該曬巴打

You are welcome. Good Luck.

我估你應該22/23左右?

老老實實如果係移民既話我會建議你多花兩年時間讀一個對移民有利既Master,例如Network Security,中間亦加油搵份同IT有關既PT練下英文,咁到時候讀完24/25年齡分又最大,英文又有進步之後又有更大既機會有FT工。

巴打可唔可以講下有咩it 類master係移民有利?

以現時既情況,無論係Programmer/Business Analyst/Network既競爭都比較大。

睇番政府對於ICT既配額,Software Engineer/Programmer既配額係最多(但係都係用得最快),之後就係Network Security,或者你都可以考慮呢兩個方向。

無論如何,你都要有心理準備要草70分。

低學歷是指?
工作經驗如何?

Foundation diploma
請問工作經驗係點定義?
收顧於同一顧主超過一定年期咁樣?

哦,呢個學歷連Diploma都唔到,我建議你要考慮黎澳洲讀個TAFE,即係Diploma水平,然後再考慮點樣移民啦。宜家比較好移民既TAFE有木工,修車等。

讀完Tafe, 搵工,搵人簽457
係咪咁行?

第三步可以係搵人簽擔保做457或者獨立技術移民。

唔該巴打
現時457難定獨立技術移民難?

都唔容易,不過可以自己獨立技術移民就唔好靠雇主擔保啦。

感謝巴打

Foundation diploma
請問工作經驗係點定義?
收顧於同一顧主超過一定年期咁樣?

哦,呢個學歷連Diploma都唔到,我建議你要考慮黎澳洲讀個TAFE,即係Diploma水平,然後再考慮點樣移民啦。宜家比較好移民既TAFE有木工,修車等。

係咪咁行?

唔該巴打

感謝巴打

夠唔夠60分?
有MIEAust 3大civil eng bachelor+msc 英國CEng牌

有冇機?去working holiday又點睇

你可以考慮攞WHV或者476簽證過黎試下搵工。

wh 做1年嘢可唔可以加working in australia 個分
即是唔係果科例如農場果啲都得
讀完Social work 後,係咪一定要夠4條7先移到民?定仲有其他方法?
讀完Social work 後,係咪一定要夠4條7先移到民?定仲有其他方法?

基本上係,因為4個7係獨立技術移民加非常主要既10分。

另外4個7亦係職業評估既要求,不過評估機構係有4個7豁免條件既,就係所有中學同大學都係英語國家完成(即係例如美國,英國,加拿大等,香港唔算)。
有MIEAust 3大civil eng bachelor+msc 英國CEng牌

wh 做1年嘢可唔可以加working in australia 個分

可以,但係工作要係同你既background相關,即係civil就要做番civil野先可以算加分用。

可以,但係工作要係同你既background相關,即係civil就要做番civil野先可以算加分用。

者係我都要搵工先?唔可以直接報技術移民?
Btw 先前問過

如果189/190 拎左pr後

可以唔洗stay 澳洲住
(只要5年內番過去澳洲就唔可以收番個pr)

請問:5年內番澳洲既意思係?
1) 假設18年1月 拎到pr 2023 年1月前要番去澳洲坐「移民監」

還是

2)18年1 月拎pr 2023 年1 月前要入境澳洲
如果係咁既話 要stay 幾耐先算數?

另外4個7亦係職業評估既要求,不過評估機構係有4個7豁免條件既,就係所有中學同大學都係英語國家完成(即係例如美國,英國,加拿大等,香港唔算)。

基本上如果考唔到4條7,就做唔到註冊社工,就算返到香港都唔認可?

係咪咁行?

唔該巴打

感謝巴打

夠唔夠60分?

未夠
巴打有冇咩建議?
聽多啲冇壞

者係我都要搵工先?唔可以直接報技術移民?

No.

搞清楚,搵工同直接申請技術移民無直接關係。

你自己滿足獨立技術移民(189)既基本要求,同打分達到最少60分,遞交Express of Interest後得到澳洲移民局邀請,就可以直接申請Permanent Residency。

打分項入面無job offer呢一項,有既係澳洲工作經驗或者海外工作經驗。

假如你攞WHV/476黎澳洲搵到有關Civil既工,打工一年就可以額外加5分,對你申請189有幫助。
Btw 先前問過

1) 假設18年1月 拎到pr 2023 年1月前要番去澳洲坐「移民監」

還是

PR只係一個5年簽證,同永久居留身份。你5年內可以隨意出入澳洲,並且長住澳洲。5年之後你要出入境澳洲就要申請一個叫做Resident Return Visa,具體要求就係最近5年內住滿2年既話就再俾一個5年簽證,無住滿就俾1年(assuming 有 Australian tie)。

所以你既問題應該係考慮幾時可以攞到PR,攞到之後要唔要黎定居,同埋幾時黎定居,而唔係要 stay 幾耐先算數。

基本上如果考唔到4條7,就做唔到註冊社工,就算返到香港都唔認可?

雅思4個7係 評估要求

同註冊/香港認可一D關係都無。我亦都唔知註冊/認可既要求係咩。
Nursing graduate, ielts all 7, why still 55 points?
其實我係未research, 但係記得 permanent residency 係要 60分

同埋另外問問
如果女朋友係香港人
而我係pr, 我係要點先俾到佢都有pr?
佢下年過黎working holiday

你係咪25歲以下?25歲以下係25分,25-32歲係30分。

年齡 <25 25 + Bachelor 15 + 2-year Study 5 + 雅思4個7 10 = 55

Nurse宜家既邀請分數係60分。

如果你地已經結婚或者最近同居最少一年,你申請PR時可以帶上佢。

如果你先攞左PR,你地要結婚或者同居最少一年先符合你擔保佢既要求做配偶擔保移民。

我25+ 30-
佢會同我同居一年,咁佢有咩需要做,使唔使考ielts?

同埋我如果考oet 令到 全b 係咪 equivalent to ielts all 7?
Thanks!

係咪咁行?

唔該巴打

感謝巴打

夠唔夠60分?

未夠
巴打有冇咩建議?
聽多啲冇壞

我都想知

雅思4個7係 評估要求

同註冊/香港認可一D關係都無。我亦都唔知註冊/認可既要求係咩。

Btw 先前問過

還是

PR只係一個5年簽證,同永久居留身份。你5年內可以隨意出入澳洲,並且長住澳洲。5年之後你要出入境澳洲就要申請一個叫做Resident Return Visa,具體要求就係最近5年內住滿2年既話就再俾一個5年簽證,無住滿就俾1年(assuming 有 Australian tie)。

所以你既問題應該係考慮幾時可以攞到PR,攞到之後要唔要黎定居,同埋幾時黎定居,而唔係要 stay 幾耐先算數。

咁如果冇 Australian tie又冇住夠兩年就冇左個居留權?

有冇辦法係攞倒一個永遠可以居留嘅身份?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞