澳洲移民 你問我答 (2)

1001 回覆
32 Like 5 Dislike

請問stsol係咪都可以走186僱主擔保或者州擔保?上網睇咗資料但越睇越亂,想confirm吓,唔該巴打

STSOL既可以職業都可以走186一步到位既僱主擔保,但未必全部州都可以擔保。

邊度既資料你睇得越黎越亂?

之前唔記得邊度睇到份關於stsol既pdf,但係186visa嗰格全部打咗交叉,所以我以為唔可以用186拎pr

唔該巴打
請問stsol係咪都可以走186僱主擔保或者州擔保?上網睇咗資料但越睇越亂,想confirm吓,唔該巴打

STSOL既可以職業都可以走186一步到位既僱主擔保,但未必全部州都可以擔保。

邊度既資料你睇得越黎越亂?

之前唔記得邊度睇到份關於stsol既pdf,但係186visa嗰格全部打咗交叉,所以我以為唔可以用186拎pr

唔該巴打

工作不在pro rata list既過行489係咪勝算大d?

工作不在pro rata list既過行489係咪勝算大d?

主要睇番邊個州可以快俾擔保你,有州既擔保就唔使排隊啦。

我見到教書要 IELTS 4 條 8 先得....
Speaking 都要拎到 8 真係幾難下....
我見到教書要 IELTS 4 條 8 先得....
Speaking 都要拎到 8 真係幾難下....

咁係因為你無expose係英語環境之下。香港既環境基本上上7.5已經差唔多極限了。除非係國際學校或者本身家庭係講英文既。
巴打,我正考慮攪489 South Australia洲擔保, 有幾個問題想問一問, 謝謝你!

1)我同一間公司工作經驗超過20年, 但打算apply既職位的經驗就只有3年,會唔會因為咁樣而claim唔晒工作經驗加分?(不過我做supervisor grade都過1x年)

2)公司HR出果封信通常無咁詳細有job duties, 我係咪可以另外再自己攪一封, 寫到好近似apply 果個job, 只後搵我老細簽名, 再搵個會計師之類cert左佢係ture copy就得?

3)我打算申請既職位唔在mltssl, 所以先打算申請190 or 489, 但現時only SA肯擔保呢個職位,但又限制"Offshore applicants Provisional 489 visa only", 所以我只有489呢個option, 我有理解錯嗎?

4)我想拎埋老婆果5分, 佢既職業唔在SA既主list但在 "Supplementary Skilled List"上面, 請問佢假設考埋IELTS會加到5分嗎?

5)假設真係批左, under 489我要住滿2年再加1年full time工作,咁呢1年既full time 工作係我自己開既公司得嗎?( or 我老婆名義開, 我做員工)

勁多問題, 真係麻煩晒你,希望有空能回覆,感激感激!!
巴打,我正考慮攪489 South Australia洲擔保, 有幾個問題想問一問, 謝謝你!

1)我同一間公司工作經驗超過20年, 但打算apply既職位的經驗就只有3年,會唔會因為咁樣而claim唔晒工作經驗加分?(不過我做supervisor grade都過1x年)

2)公司HR出果封信通常無咁詳細有job duties, 我係咪可以另外再自己攪一封, 寫到好近似apply 果個job, 只後搵我老細簽名, 再搵個會計師之類cert左佢係ture copy就得?

3)我打算申請既職位唔在mltssl, 所以先打算申請190 or 489, 但現時only SA肯擔保呢個職位,但又限制"Offshore applicants Provisional 489 visa only", 所以我只有489呢個option, 我有理解錯嗎?

4)我想拎埋老婆果5分, 佢既職業唔在SA既主list但在 "Supplementary Skilled List"上面, 請問佢假設考埋IELTS會加到5分嗎?

5)假設真係批左, under 489我要住滿2年再加1年full time工作,咁呢1年既full time 工作係我自己開既公司得嗎?( or 我老婆名義開, 我做員工)

勁多問題, 真係麻煩晒你,希望有空能回覆,感激感激!!

1 如果工作內容係同你既提名專業相關既話就可以加分,supervisor/manager都可以。

2 可以。

3 可以咁樣理解。不如你話埋係咩專業?

4 你申請489/190既話,你太太就可以幫你加5分。除左雅思4個6你太太仲要完成職業評估。

5 可以。
巴打, 感謝你回覆!

介唔介意email同你傾,waynechilam@gmail.com, tks a lot!!
巴打會唔會知有邊啲stsol嘅工短期內冇咁易剔除咗 因為仲未讀完ug,而且知道要讀多個master先,都有一兩個心水科目,但怕遲啲讀讀吓心儀嘅工會唔再喺list度
巴打, 感謝你回覆!

介唔介意email同你傾,waynechilam@gmail.com, tks a lot!!

Send左個email俾你。
巴打會唔會知有邊啲stsol嘅工短期內冇咁易剔除咗 因為仲未讀完ug,而且知道要讀多個master先,都有一兩個心水科目,但怕遲啲讀讀吓心儀嘅工會唔再喺list度

基本上所有TRA評估既Trade Occupation都唔會咁容易剔除。

其他既應該都不會點郁,不如你話我知你有咩心水科目,我俾番多D specific advice?

基本上所有TRA評估既Trade Occupation都唔會咁容易剔除。

其他既應該都不會點郁,不如你話我知你有咩心水科目,我俾番多D specific advice?

想問下 係香港讀完bachelor
再去澳洲讀個Master
之後做一年野
係咪大機會D
利申想讀Electrical Engineering
Btw女朋友有pr係咪同居一年有得加分

想問下 係香港讀完bachelor
再去澳洲讀個Master
之後做一年野
係咪大機會D
利申想讀Electrical Engineering
Btw女朋友有pr係咪同居一年有得加分

可以咁講,咁會大機會。

你女友係PR就唔可以幫你加分,不過佢可以直接擔保你申請配偶擔保移民,基本要求就係你地要同居一年或者結婚。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞