澳洲移民 你問我答 (2)

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
終於考到4 個 7了
skill assessment 又搞掂了
終於可以入EOI

點考4個7? 求教學

listening, reading 次次過7
次次都衰writing, speaking

轉考 pte, 雖然整體難度高左
但 W 同 S 俾分會鬆手啲
而且 L 同 R 會低分左

pte 又點備試?
終於考到4 個 7了
終於可以入EOI

點考4個7? 求教學

pte 又點備試?

淘寶有好多課程
建議你真係睇下先去考同ietls 完全唔同
我考過兩次都低分過ietls 成積
L 我有8分但考pte 出黎得5~6分
終於考到4 個 7了
終於可以入EOI

點考4個7? 求教學

pte 又點備試?

淘寶有好多課程

最尾考成功未?
終於考到4 個 7了
終於可以入EOI

點考4個7? 求教學

pte 又點備試?

淘寶有好多課程

最尾考成功未?

考返ietls 4 條7
pte 好辛苦 好似無得抖下咁
d 卷連住做,得15mins optional break
但pte 既好處係可以取巧咁屈到高分同埋好快有成積
澳洲好多班考你學下d 技巧
例如講野要勁大聲 一講完就即刻禁停制
我考過兩次都低分過ietls 最後都係考返ietls 算

點考4個7? 求教學

pte 又點備試?

淘寶有好多課程

最尾考成功未?

我上年考ielts

R8 W6 L6.5 S5.5

唔知點操先全7
Sorry for the confusion
我女友係讀nurse 我係讀radiography 大家都係年尾畢業
OET 考咗 等緊result

請問佢可否直接申請189 而唔經 grad work visa?
(想慳番千幾蚊,不過immigration 個網話 75% application avg要 7個月process, 唔知佢做嘢前趕唔趕得切批到)

另開你提到 skill assessment
我係 http://www.asmirt.org/accreditation.php 見到

International Australian Graduates
Graduates will apply for their skills assessment letter. Upon successful acceptance, a Statement of Qualification and skills assessment letter will be issued.
If you have completed an approved Australian Degree, please complete the skills assessment application form

有份咁嘅document http://www.air.asn.au/cms_files/00_Homepage/03_DocumentIndex/skills%20assessment%20application%202017_formready.zip

請問是咪講緊依樣嘢?

麻煩晒你

首先你同你女友最好已經同居超過一年或者準備結婚,咁就一個主一個副申請可以一齊PR。

一般我都建議申請定個485過渡,因為好多申請PR前既準備工作,包括註冊/職業評估/EOI等待受邀都要時間,你話年底畢業應該就最遲明年三月學生簽證到期?無論係你定係你女友做主申請都最好留係澳洲搞曬所有文件同申請,所以我會建議你地點都申請485,just in case,要有好D準備既話有D錢唔慳得。

無錯我就係講緊呢個。

巴打回覆得好詳細 唔該晒

唔好意思 仲想問下 visa 485 graduate work stream 同 post-study work stream 有咩唔同? 如果兩個都合資格 咁係咪應該申請 post-study? (2yrs instead of 1.5)
同埋是咪要等考晒試 放埋成績先可以去申請?
(依家冇working visa 搵唔到自己個行嘅工, in都無得in, 好撚sad )

麻煩晒

pte 又點備試?

淘寶有好多課程

最尾考成功未?

我上年考ielts

唔知點操先全7

我都係靠youtube 啲例題黎操 pte , 同埋睇expatforum 啲阿差教啲trick
依巴打 ielts 成績睇,轉考pte 未必有著數
樓主你好
我26歲
Local 既Building Services 工程degree畢業
做左野兩年幾
轉過一次工
都係做返relevant既工
讀緊part time master預計仲要讀多年先完
未考ielts 但目標拎全7

https://www.border.gov.au/Trav/Visa-1/190-?modal=/visas/supporting/Pages/190/points-table.aspx

我見上面個網寫qualifications 個度
An award or qualification recognised by the relevant assessing authority for your nominated skilled occupation.
可以加10分
請問係咪姐係比左EA assess之後就可以再拎呢10分?
同埋大唔大機會成功?

樓主你好
我26歲
Local 既Building Services 工程degree畢業
做左野兩年幾
轉過一次工
都係做返relevant既工
讀緊part time master預計仲要讀多年先完
未考ielts 但目標拎全7

https://www.border.gov.au/Trav/Visa-1/190-?modal=/visas/supporting/Pages/190/points-table.aspx

我見上面個網寫qualifications 個度
An award or qualification recognised by the relevant assessing authority for your nominated skilled occupation.
可以加10分
請問係咪姐係比左EA assess之後就可以再拎呢10分?
同埋大唔大機會成功?

你係香港是但一間U既Degree畢業,攞到既係Bachelor學歷,就可以加15分。

Qualification分只能加一次,唔可以加完15分再加10分。
Sorry for the confusion
我女友係讀nurse 我係讀radiography 大家都係年尾畢業
OET 考咗 等緊result

請問佢可否直接申請189 而唔經 grad work visa?
(想慳番千幾蚊,不過immigration 個網話 75% application avg要 7個月process, 唔知佢做嘢前趕唔趕得切批到)

另開你提到 skill assessment
我係 http://www.asmirt.org/accreditation.php 見到

International Australian Graduates
Graduates will apply for their skills assessment letter. Upon successful acceptance, a Statement of Qualification and skills assessment letter will be issued.
If you have completed an approved Australian Degree, please complete the skills assessment application form

有份咁嘅document http://www.air.asn.au/cms_files/00_Homepage/03_DocumentIndex/skills%20assessment%20application%202017_formready.zip

請問是咪講緊依樣嘢?

麻煩晒你

首先你同你女友最好已經同居超過一年或者準備結婚,咁就一個主一個副申請可以一齊PR。

一般我都建議申請定個485過渡,因為好多申請PR前既準備工作,包括註冊/職業評估/EOI等待受邀都要時間,你話年底畢業應該就最遲明年三月學生簽證到期?無論係你定係你女友做主申請都最好留係澳洲搞曬所有文件同申請,所以我會建議你地點都申請485,just in case,要有好D準備既話有D錢唔慳得。

無錯我就係講緊呢個。

巴打回覆得好詳細 唔該晒

唔好意思 仲想問下 visa 485 graduate work stream 同 post-study work stream 有咩唔同? 如果兩個都合資格 咁係咪應該申請 post-study? (2yrs instead of 1.5)
同埋是咪要等考晒試 放埋成績先可以去申請?
(依家冇working visa 搵唔到自己個行嘅工, in都無得in, 好撚sad )

麻煩晒

合資格既話當然係PSW,有兩年簽證。

最少要有completion letter,就可以申請,其他可以後補。

今年三大教育系畢業
有做中文老師嘅資格
移民嘅話會今年申請有利啲定過幾年?
同埋老師係澳洲移民既需求黎講仲算唔算大?
網上冇乜講老師行業 求指教

多謝你呀樓主
三大Bachelor+Master
銀行做Corporate Finance

有冇機?行邊條路移民?

多謝你呀樓主

好好讀書,考好英文,PhD要移民唔難。
今年三大教育系畢業
有做中文老師嘅資格

以宜家既policy黎講,我會建議你盡快開始教書草最少3年工作經驗,同時練好英文考出雅思7 7 8 8 (Teacher既評估AITSL英語要求)。

教師會一直有需求既。
三大Bachelor+Master
銀行做Corporate Finance

有冇機?行邊條路移民?

Finance最難移民。

如果你可以考慮黎澳洲讀個移民專業兩年master或者會容易D。
今年三大教育系畢業
有做中文老師嘅資格

以宜家既policy黎講,我會建議你盡快開始教書草最少3年工作經驗,同時練好英文考出雅思7 7 8 8 (Teacher既評估AITSL英語要求)。

教師會一直有需求既。

咁係香港做幼教定華語老師(普通話或者中文)會比較易移民?(我兩樣都可以係香港做到)
已正評

pte 又點備試?

淘寶有好多課程

最尾考成功未?

我上年考ielts

唔知點操先全7

我都係靠youtube 啲例題黎操 pte , 同埋睇expatforum 啲阿差教啲trick

有無咩youtube 片睇下?俾條link黎ok?

pte 又點備試?

淘寶有好多課程

最尾考成功未?

我上年考ielts

唔知點操先全7

唔敢話教人ielts
不過listening我既心得係睇多D美劇,有無字幕都無問題
speaking簡單SVO就可以,離題都無問題,最重要係keep住講,當個examiner係朋友吹水就可以
writing我自己考之前兩日上網睇左幾段片教你點寫,跟佢地個format,用字簡單直接但盡可能唔好重用
利申 : R7.5 W7 L9 S7.5
今年三大教育系畢業
有做中文老師嘅資格

教師會一直有需求既。

咁係香港做幼教定華語老師(普通話或者中文)會比較易移民?(我兩樣都可以係香港做到)
已正評

幼教 Early Childhood。

淘寶有好多課程

最尾考成功未?

我上年考ielts

唔知點操先全7

唔敢話教人ielts
不過listening我既心得係睇多D美劇,有無字幕都無問題
speaking簡單SVO就可以,離題都無問題,最重要係keep住講,當個examiner係朋友吹水就可以
writing我自己考之前兩日上網睇左幾段片教你點寫,跟佢地個format,用字簡單直接但盡可能唔好重用
利申 : R7.5 W7 L9 S7.5

我speaking考左三次都淨係得6.5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞