澳洲移民 你問我答 (2)

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
想問工作簽證點拎?
我未夠分拎PR既話可唔可以用工作簽證黎儲分?

同埋依家拎左PR後係咪5年內住滿兩年就可以入藉?

你指邊種工作簽?

457 - 需要僱主擔保
476 - 需要係Engineering Degree畢業
485 - 需要係澳洲讀書最少兩年並且畢業

同埋依家拎左PR後係咪5年內住滿兩年就可以入藉?需要拎左PR後四年並且其中住滿3三年先可以入籍(仲未落實)。

457 唔該哂巴打
即係到呢一秒為止仲係住滿兩年就ok?

如果通過法規就會apply 2017年4月後既申請。宜家所有Citizenship application on hold。

咁457呢?係要搵僱主擔保
即係要有job offer?
想問工作簽證點拎?
我未夠分拎PR既話可唔可以用工作簽證黎儲分?

同埋依家拎左PR後係咪5年內住滿兩年就可以入藉?

你指邊種工作簽?

457 - 需要僱主擔保
476 - 需要係Engineering Degree畢業
485 - 需要係澳洲讀書最少兩年並且畢業

同埋依家拎左PR後係咪5年內住滿兩年就可以入藉?需要拎左PR後四年並且其中住滿3三年先可以入籍(仲未落實)。

457 唔該哂巴打
即係到呢一秒為止仲係住滿兩年就ok?

如果通過法規就會apply 2017年4月後既申請。宜家所有Citizenship application on hold。

咁457呢?係要搵僱主擔保
即係要有job offer?

是的。
係Adelaide 讀緊med year 1
畢業係咪好難搵intern,同埋有冇機會留係度攞居留權 。
點樣先可以攞居留權,同埋有咩準則

覆埋你。

你指既Med係Medicine以後做醫生?

簡單黎講,你攞到unrestricted full registration就可以攞PR了。我無記錯Fresh Grad Medical Practitioner要一年supervision,你要準備走485/457留係澳洲工作一年。

係,乜野係485同457 有冇乜嘢要求,同埋會唔會好難拎PR

485 - 畢業生簽證。

457 - 僱主擔保簽證。

難係難在Full Registration。攞到就唔難。

咁我想問吓讀medicine 其實難唔難申請移民
點樣可以攞到full registration

點攞full registration 唔係應該問返你個faculty 嘅advisor 咩?
讀nursing,出年畢業,洗唔洗儲幾年經驗先移到民?同埋資產要有幾多?

你係香港定澳洲?

係澳洲既話,考到四個七或者OET四個B,同埋25歲以上,應該就可以湊夠分移民。

對資產無要求。

喺香港
讀nursing,出年畢業,洗唔洗儲幾年經驗先移到民?同埋資產要有幾多?

你係香港定澳洲?

係澳洲既話,考到四個七或者OET四個B,同埋25歲以上,應該就可以湊夠分移民。

對資產無要求。

喺香港

2年經驗有維省sponsor ....

原本諗住之後申請457而家改咗我都唔知點
已經移左民 專業人士 想問有關RRV既問題
如果想申請RRV但5年住唔夠兩年
用咩理由解釋點解住唔夠 移民局先傾向會接受?

你住唔夠兩年就肯定唔會再俾你一個新既5年RRV簽證。

你可以提供材料證明你係澳洲有“Tie”,例如太太/孩子係澳洲居住/返學/工作等,或者有固定資產/運作緊既公司生意係澳洲,移民局都會俾個1年既RRV你。

如果淨係得固定資產夠唔夠證明?

一年既RRV之後要每一年續一次?

唔該巴打

夠。

如果你每年都要黎澳洲,就每年續一次。

唔該晒巴打既解答
想問社科撚唯一途徑係咪當地讀個degree 洗底?
翻譯大學畢業,做左野年幾,大學Admin,零教書經驗

Master of Teaching 2年都要成7萬幾AUD,即40幾萬HKD,生活費我預20萬HKD,我係香港搵得萬零蚊一個月,個Degree又唔專業,高不成低不就,無本事搵兩皮以上,係咪人生已完?有無Schlorship?

但教既科係咪要同大學Major有關?我prefer Master of Teaching (Secondary). 除左英文勁D,本人無其他專長,普通話勁廢

我可唔可以教一科數理科+Humanities? 中學理科底,CE同AL都full cert。但黃皮膚係澳洲教英文好似無咩可能?我仲有咩選擇?

仲有,如果Teacher (Secondary)將來係list度移除左,但我係澳洲仲讀緊,咁點算?我仲要儲好耐錢,怕過到去時已為時已晚。。。

有部分情況有獎學金,具體要問番學校。

係澳洲,英文勁係工作上會有用過普通話勁。俾D信心自己啦。

如果你擔心財政上面既困難,我見好多人都係淨係帶一半學費同頭半年生活費,之後就邊讀書邊打工。

好多學校prefer Asian交數理化,放心你係有料既實會有學校請你,我見近幾年無論公校私校都越黎越多Asian教師,而且由於移民多學校肯定越開越多,所以Teacher會係一段長時間有需求。所以配額先會一直咁多。我認為Secondary Teacher一段時間內都唔會移除。

希望以上可以啟發到你啦。

https://www.aitsl.edu.au/deliver-ite-programs/apl
好似有一年嘅Dip
等樓主解答

BTW根本冇咩人想教中學
尤其偏遠地區
肯定有排都唔會除名

非英語區人仕做老師ielts 要7788
如果你ielts有8888
可加20分
如果你英文好
大把出路

另外有冇諗過去歐洲讀master?
好多國家免學費
依家喺Brisbane讀緊bachelor of psychology,計劃好一畢業就直接讀master of clinical psychology,想問下最快同最直接既方法移民同入藉澳洲
我係(1)到問過, 想問多d 課程野

我見tas uni nurse 果到個requirement 咁寫, 要registered, 咁即係無得入啦, 係咪??
http://www.utas.edu.au/courses/hsi/courses/h3h-bachelor-of-nursing-fast-track-hobart#entry-requirements

仲有想問入PT 到有項NAATI其實係要點先攞到個分, 我見佢有幾個level, 咁要完成到咩level 先ok??

另外, PT 有一項係professional year, 係咪讀咩科都申請得??

最後就係我見有個大陸網話TAS 190都要工作評估, 唔知真定假, 巴打有無原網址講呢到呢
http://yimin.aodaliyaqianzheng.com/yimin/zhoudanbao/506.html

謝謝巴打
問漏野丫巴打....

我見mltssl 到有accounting, in/ex auditor, actuary
除左accounting, 我係tas uni 搵唔到另外果三樣讀, 得 bussiness administration, 咁即係無得讀???

利申:本身讀finance, 好驚account 會cut

你個簽證5年有效,你限期前返入去佢趕唔到你走㗎
廿歲仔,設計相關degree,如果考好ielts,有冇方法移民?

thanks!
朋友拎緊457
要18年10月先夠兩年
請問而家應該點做
留名學野

Permanent 係指你有權住過世,你5年之後唔攞passport可以攞resident return visa ....
Fatso

想問下你係咪識KY 果個fatso??
朋友拎緊457
要18年10月先夠兩年
請問而家應該點做

等。

等政府新政出台。最快今年年底至明年三月份會係關鍵時間。
廿歲仔,設計相關degree,如果考好ielts,有冇方法移民?

thanks!

先畢業然後係香港草兩年工作經驗,之後攞WHV過黎試下搵緊公司擔保你。

5年內過黎就OK。
問漏野丫巴打....

我見mltssl 到有accounting, in/ex auditor, actuary
除左accounting, 我係tas uni 搵唔到另外果三樣讀, 得 bussiness administration, 咁即係無得讀???

利申:本身讀finance, 好驚account 會cut

UTas無精算讀,內審/外審屬於會計範圍以下。你要走Accountant / Internal Auditor / External Auditor只能讀Accounting,記得take Auditing呢個unit。

驚cut accountant既話就讀精算啦。依家accountant咁大競爭無咩so。
我係(1)到問過, 想問多d 課程野

我見tas uni nurse 果到個requirement 咁寫, 要registered, 咁即係無得入啦, 係咪??
http://www.utas.edu.au/courses/hsi/courses/h3h-bachelor-of-nursing-fast-track-hobart#entry-requirements

仲有想問入PT 到有項NAATI其實係要點先攞到個分, 我見佢有幾個level, 咁要完成到咩level 先ok??

另外, PT 有一項係professional year, 係咪讀咩科都申請得??

最後就係我見有個大陸網話TAS 190都要工作評估, 唔知真定假, 巴打有無原網址講呢到呢
http://yimin.aodaliyaqianzheng.com/yimin/zhoudanbao/506.html

謝謝巴打

應該唔係指 professional registration。AHPRA要求所以讀醫學同護理系既學生都要經學校同AHPRA登記,此舉係為畢業後做 professional registration 做準備。

NAATI係 Paraprofessional Level就可以加分。

Professional Year淨係提供俾 Accounting/IT/Engineering畢業生。

所有申請州擔保既基本要求都要完成職業評估。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞