澳洲移民 你問我答 (2)

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
讀緊Poly Optometry 20頭
IELTS未考不過有信心
我上網睇就係要考左試先可以技術移民
不過我都唔太清楚點計分同有冇其他要求
可唔可以講多少少
例如個邊多唔多外籍視光師
呢科難唔難移民?
香港人過到去同本地視光師有冇分級別?有冇話唔可以做邊d diagnosis?
感謝

你要根據你的背景專業來先完成職業評估,你既情況就係 Optometrist 251411。評估機構係OCANZ(http://www.ocanz.org/migration/overview-of-the-assessment-process-overseas-optometrist)。

多唔多外籍視光師/香港人過到去同本地視光師有冇分級別?有冇話唔可以做邊d diagnosis??唔清楚。

考試聽講幾難。

唔該巴打,我自己再搵下資料啦
你好,想問關於 189計分 一年工作經驗,有冇話交稅要交幾多先 meet requirement?同埋可唔可以一間牙醫請我做software developer?
你好,想問關於 189計分 一年工作經驗,有冇話交稅要交幾多先 meet requirement?同埋可唔可以一間牙醫請我做software developer?

唔一定牙醫 但唔係IT公司 或大公司
想問下移民專業揀surveyor 好定係quantity surveyor (即係邊個易d)
我見SSSI個職業評估要做2年野先開始職業評估
如果quantity surveyor 會唔會快d
想問下移民專業揀surveyor 好定係quantity surveyor (即係邊個易d)
我見SSSI個職業評估要做2年野先開始職業評估
如果quantity surveyor 會唔會快d

兩個職位要求一樣。所以唔會快D。

1 唔低於最低工資就可以。

2 你可以解釋到點解牙醫/僱主需要一個Software Developer就可以。我有批發做麵條既工廠僱主需要Software Development,因為機器既software有好高要求。呢類咁既情況就可以。

2 你可以解釋到點解牙醫/僱主需要一個Software Developer就可以。我有批發做麵條既工廠僱主需要Software Development,因為機器既software有好高要求。呢類咁既情況就可以。

如果自己開IT公司請自己又得唔得..

好似好取巧...
anyway thank you
商科有無話邊個major畢業比較易攞pr? thx
證明文件需要出世紙嗎?
假設只係一個人過去

人地唔要你呢啲垃圾科

Information Systems

如果自己開IT公司請自己又得唔得..

好似好取巧...
anyway thank you

唔係唔得既,材料要準備得好D同容易被移民官嚴格審核。
證明文件需要出世紙嗎?
假設只係一個人過去

需要。

人地唔要你呢啲垃圾科

商科能直接獨立技術移民既只有會計同精算,IT唔算商科。

會計要湊夠最少70-75分。

精算就最少1年畢業後工作經驗。

其他科就僱主擔保。

你自己計下數啦。
https://www.firstmigrationservice.com/%E6%BE%B3%E6%B4%B2%E9%9B%BB%E8%85%A6%E5%B0%88%E6%A5%AD%E7%A7%BB%E6%B0%91%E8%A9%95%E4%BC%B0%E6%A9%9F%E6%A7%8Bacs%E6%96%B0%E6%94%BF%E5%87%BA%E5%8F%B0%EF%BC%8C%E6%BE%B3%E6%B4%B2%E7%95%A2%E6%A5%AD/?variant=zh-cn
巴打點睇?呢到話澳洲黎緊會將it學歷要求做改革,要at least92個week以上先會admit,影響會唔會好大呢?
btw,殘體黎,希望巴打唔好介意
申請移民咪要坐移民監既
咁係澳洲讀書仲洗唔洗申請visa?
同行

人地唔要你呢啲垃圾科

商科能直接獨立技術移民既只有會計同精算,IT唔算商科。

會計要湊夠最少70-75分。

精算就最少1年畢業後工作經驗。

其他科就僱主擔保。

你自己計下數啦。

佢以為讀商科嗰啲垃圾有技術可言

咁商科本身某程度上又唔係完全係垃圾既,只不過係移民上一D優勢都無咁解。
https://www.firstmigrationservice.com/%E6%BE%B3%E6%B4%B2%E9%9B%BB%E8%85%A6%E5%B0%88%E6%A5%AD%E7%A7%BB%E6%B0%91%E8%A9%95%E4%BC%B0%E6%A9%9F%E6%A7%8Bacs%E6%96%B0%E6%94%BF%E5%87%BA%E5%8F%B0%EF%BC%8C%E6%BE%B3%E6%B4%B2%E7%95%A2%E6%A5%AD/?variant=zh-cn
巴打點睇?呢到話澳洲黎緊會將it學歷要求做改革,要at least92個week以上先會admit,影響會唔會好大呢?

你指邊方面既影響?黎得澳洲讀IT,10個有8個都係想移民架啦,既然移民係首要目標,被要求讀多一兩個semesters又有咩所謂?

好彩唔係要求最少要讀夠兩年既IT相關課程,如果唔係讀緊1.5年Master戈班就麻煩啦。
申請移民咪要坐移民監既
咁係澳洲讀書仲洗唔洗申請visa?

咩原因導致你問呢個問題?

難道你覺得唔需要?
同行

點同行法?交流下
多謝大家既踴躍發問,咁快爆第一個Post。

有咩關於澳洲留學/技術/投資/僱主移民問題可以係度討論/發問,我盡力用專業小小既角度回答。

http://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=SC&message=6437503
基本Q&A自高登搬過黎(不過有D要更新,例如入籍要求):
http://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=CA&message=6614739

英文未考到雅思6分水平基本上可以免問,英文唔好可以練,但係如果連練好英文既心態都無既話,你都係留番係香港罷啦。

利申 澳洲註冊移民代理
再利申 唔好問我工作機會,我做移民唔係獵頭。我只可以話你知香港的任何牌(工程,會計,水電技工等)對移民都係零用途,主要係你既學歷同工作經驗。兼且大部分全職(白)工都要求有PR,所以我都係建議先以移民為目標,黎到再搵工。

巴打我係高登PM左你, 想問少少野, 唔該哂
自己係UQ grad 讀緊master of dietetics
女朋友讀master of social work
我地諗住移民,佢係唔係幫到我
唔該巴打

你指邊方面既影響?黎得澳洲讀IT,10個有8個都係想移民架啦,既然移民係首要目標,被要求讀多一兩個semesters又有咩所謂?

好彩唔係要求最少要讀夠兩年既IT相關課程,如果唔係讀緊1.5年Master戈班就麻煩啦。

因為其實有耐都未到,所以自己未做research既
即係話而家大部分master都係兩年期既course?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞