澳洲移民 你問我答 (2)

1001 回覆
32 Like 5 Dislike

連登有巴打你就有正能量,已正評

唔使客氣,希望幫到大家。
如果係香港讀左個廚務管理diploma,可以係澳洲可唔可以換到當地認可資格?

可以算係 Equivalent,相同水平。睇你要用黎做咩。

如果搵工方面,需要換返澳洲當地認可既cert?

另外如果用黎技術移民,要點樣先符合資格? 我淨係知道讀tafe廚師係可以,但如果我係香港讀既又可唔可以換到同等水平申請移民?

我岩岩UTAS bachelor of business (accounting) 畢業,但唔IELTS夠7分. 要讀Professional year. 但讀得黎出年9月,政策成日變,所以睇定有無第二條路可行。

唔該晒

要申請評估,機構會根據個別情況提出你既海外學歷是否等同澳洲學歷。

如果你係Tasmania既話,努力確保55分然後走190就可以唔使同人斗高分啦。
假設攞左PR,但係長期唔係澳洲,會唔會比佢revoke個PR visa?

唔會。

3411 Electricians 9354
差唔多成萬配額
睇完佢個VET CPM requirement, 其實讀完都真係未必過到職業評估
最少一定唔會一讀完就做到PM, 無番十幾廿年點會升到

你指既CPM係Construction Project Manager?一定要Tertiary Level而唔係Vocational Level呢。

Electrician我估係俾英國移民用多,香港可以考呢個職業移民既好少好少。

英文差,tertiary 同 vocational level 點解?
Electrician 唔係電工
不過澳洲啲電工課程唔收海外生

等我搵下有無細TAFE願意收海外生讀電工。

我23歲
咁我想問我本身係香港做電 做左4年 連滿師紙 書就讀到HD
ielts 有6既話 如果搵埋工有offer機會
之後再做移民申請可行性大唔大

要通過職業評估先得,或者你過多兩年,等25歲年齡分最高時再辦。

老實講我未做過香港學歷+經驗既電工黎澳洲。所以我都唔知道評估機構會要求D咩。

同問 電工無degree係咪唔會移到民

移民個網就寫Cert 3+2年training / cert 4,應該係diploma level 或以上,之後仲要有最少3年相關經驗
但樓主話無試過我估應該係卡係RTO?

有錯請指正

因為評估機構(Trade Recognition Australia)既基本評估要求必須要有一個澳洲學歷,不過香港好似係其中一個豁免既地區可以唔一定要有澳洲學歷都可以通過評估,要further research同enquiry先可以確定。
響澳洲讀完cookery cert4 如果去偏遠地區仲有冇機會

有,搵偏遠地區雇主擔保你做187。

3年Full time經驗仲需的嗎?thanks

187唔需要3年FT工作經驗(for now)。
EA 個 relevant skill assessment 要交呢啲野

係咪要交足咁多年?
稅單冇公司名係咪唔得?

最好交足咁多年。

香港稅單我見過既都有公司名喎

稅單係冇公司名,但公司交既報稅表有,但應該唔算third party document?
用銀行月結單得唔得?

銀行月結單可以。
我今年24歲,讀非八大bba畢業
除flinders u 和 Sydney nursing school外
有其他在perth 的選擇嗎?

另外requirement 只係有bachelor 就可以?
沒有其他要求嗎?

謝謝解答。

你要讀咩科,護理?

Perth無一個Nursing degree係可以for irrelevant background讀。

Bachelor就要讀三年:http://www.murdoch.edu.au/study/courses/course-details/Nursing-(BNurs)#entry-requirements
如果係香港讀左個廚務管理diploma,可以係澳洲可唔可以換到當地認可資格?

另外如果用黎技術移民,要點樣先符合資格? 我淨係知道讀tafe廚師係可以,但如果我係香港讀既又可唔可以換到同等水平申請移民?

我岩岩UTAS bachelor of business (accounting) 畢業,但唔IELTS夠7分. 要讀Professional year. 但讀得黎出年9月,政策成日變,所以睇定有無第二條路可行。

唔該晒

要申請評估,機構會根據個別情況提出你既海外學歷是否等同澳洲學歷。

如果你係Tasmania既話,努力確保55分然後走190就可以唔使同人斗高分啦。

咁知唔知咩機構做評估?
55分我宜家都有, 拎埋州擔5分60,黎緊9月考埋naati 但可惜我無7分
除flinders u 和 Sydney nursing school外

另外requirement 只係有bachelor 就可以?
沒有其他要求嗎?

謝謝解答。

你要讀咩科,護理?

Perth無一個Nursing degree係可以for irrelevant background讀。

Bachelor就要讀三年:http://www.murdoch.edu.au/study/courses/course-details/Nursing-(BNurs)#entry-requirements

謝謝回覆。
我想讀護理,之前問過中介,介紹curtin,讀3年半
但我沒有bio底,有機會要diploma,讀多一年。
追po先知,有nursing (graduate entry),所以想問入學requirement ,有bachelor 就ok?
因為有親戚在Perth ,盡可能想在perth讀。
想問下你意見。

唔該晒

咁知唔知咩機構做評估?
55分我宜家都有, 拎埋州擔5分60,黎緊9月考埋naati 但可惜我無7分

你專心搞定雅思4個7啦,NAATI唔係必須。
香港中醫可唔可以移民

沒有其他要求嗎?

謝謝解答。

你要讀咩科,護理?

謝謝回覆。
我想讀護理,之前問過中介,介紹curtin,讀3年半
但我沒有bio底,有機會要diploma,讀多一年。
追po先知,有nursing (graduate entry),所以想問入學requirement ,有bachelor 就ok?
因為有親戚在Perth ,盡可能想在perth讀。
想問下你意見。

As I said,WA既master課程都要relevant degree,Victoria既有Monash可以任何Bachelor就可以上master:
https://www.study.monash/courses/find-a-course/2018/nursing-practice-m6016?international=true
香港中醫可唔可以移民

僱主擔保。

唔該晒

咁知唔知咩機構做評估?

之前4月報左喇,,。 開班無耐改政策,要迫住讀埋佢呀,。

考唔到7,考6都考左3次

唔該晒

咁知唔知咩機構做評估?

試下PTE啦。
EA 個 relevant skill assessment 要交呢啲野

係咪要交足咁多年?
稅單冇公司名係咪唔得?

最好交足咁多年。

稅單係冇公司名,但公司交既報稅表有,但應該唔算third party document?
用銀行月結單得唔得?

銀行月結單可以。

點解公司交嘅報稅表唔計
我個銀行月結個個月都係cash cheque

唔該晒

咁知唔知咩機構做評估?

試下PTE啦。

如果reading 最高個次先6.5。 listening 一次7.其他得6 writing 6 speaking 6.5 咁樣去考pte有無機會考到

我見考到既人多數reading listening 8,9分,speaking都7以上。得writing上唔到7咁樣pte就考到,無聽過ielts 本身得4個6考pte出4個7
去澳洲讀MASTER 學歷上有咩要求?

係咪要交足咁多年?
稅單冇公司名係咪唔得?

最好交足咁多年。

用銀行月結單得唔得?

銀行月結單可以。

點解公司交嘅報稅表唔計
我個銀行月結個個月都係cash cheque

因為未必算 third-party evidence.

唔該晒

咁知唔知咩機構做評估?

試下PTE啦。

如果reading 最高個次先6.5。 listening 一次7.其他得6 writing 6 speaking 6.5 咁樣去考pte有無機會考到

我見考到既人多數reading listening 8,9分,speaking都7以上。得writing上唔到7咁樣pte就考到,無聽過ielts 本身得4個6考pte出4個7

你可以考慮去上個雅思補習班,6分底既話谷一谷應該可以上7。
去澳洲讀MASTER 學歷上有咩要求?

一般都係要Bachelor,加雅思6-7分要求。
話說可唔可以同時報VATSSESS 同EA 職業評估
個評估有無有效期?
話說可唔可以同時報VATSSESS 同EA 職業評估
個評估有無有效期?

可以, but what's the point?

評估一般三年有效期。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞