Garmin 用家或者想買討論區(2)

860 回覆
2 Like 10 Dislike
始終都係忍唔住買咗來玩下,我覺得同Apple Watch最大分別係佢真係有個私人教練喺入面咁,帶咗兩,三個禮拜跟佢嘅訓練都覺得自己有啲進步
其實Apple watch應該都做到依樣嘢,唔知點解佢又唔做,可能Garmin攞咗專利?
啫係點,佢內置有app係會programme埋啲訓練俾你跟?
同埋想問佢可唔可以好似apple watch咁有得用music app聽歌?
諗緊Denis 7x pro 定 Epix gen 2, 除咗Mon靚啲好似fenix 都夠
係,你set你目標係邊日要跑幾遠同速度,佢就有個programme比你

冇Apple music,有Spotify
fenix 個mon 雖然冇咁靚, 不過勝在慳電, 另外背光可以開到好暗, 黑既環境睇眼會舒服d, 我247 咁戴, 訓果陣係床度都會碌下隻錶

同埋有太陽能
求建議
筆直3000樓下
用緊三叔s20+
冇試過smartwatch
唔會用錶聽歌
有冇地圖都唔重要 好小去行山露營
貪過癮想要隻錶嚟記錄下身體狀態
一個禮拜會做3日gym到 唔跑步
諗緊vivoactive 5 定係venu 3好
如果買 係咪建議係日馬落單
最近想轉會買Garmin既錶
想問 Venu 3評價如何?
2隻比一定係venu 3

Venu 3 has newer Garmin ELEVATE V5 optical HR sensor, Vivoactive 5 has V4 sensor

https://www.dcrainmaker.com/2023/09/garmin-vivoactive-5-in-depth-review-now-with-an-amoled-display.html
用緊venu 2plus 答你

呢個系列好處係接受最基本野齊哂
冇咩進階運動功能

壞處係最基本野齊哂,拍落aw 到輸哂

Garmin 錶係運動錶加智能功能
aw 係智能錶加運動功能

但venu 系列想變造生活錶,加埋試新功能(語音+心電圖),再留進階功能俾旗艦錶變咗三不像

入門當玩下Garmin 幾好
長遠aw se都贏哂
除非你用an 機或好介意電量
我依家就係AW Se想升級,AW series 9話出問題,會無啦啦自動打電話之類,而且電量都係一個問題,上左watch OS 10.2後去電去得好快下

所以係換智能錶時先考慮會唔會轉會轉其他牌子,見Garmin好似係運動方面表現唔錯先考慮,但又唔想放棄一啲日常生活既智能手錶功能
咁睇你要咩要求
用過aw 有啲難轉Garmin
硬係冇咁流暢
有啲影響體驗

加上aw se 轉 venu 都唔知升級定降級
咁假設係想轉Garmin
唔用Venu有咩系列推薦?
睇你平時運動多唔多咁解
如果一般收message或者知有人打俾你就冇咩所謂
我係AW轉左黎Garmin
攻頂就epix pro /fenix
其實epix 同fenix個定位分別係乜
感覺上好似重複咗咁
fenix 電長d, epix mon 靚d

點解唔買Samsung watch?
行貨可以用黎samshng pay 同八達通
特異左隻水貨屋企人
check 下 心跳 提下食藥 訓覺都有時帶黎check 心跳
兩三日叉次電

garmin 呢類牌子3000好難買到好功能
個款都係無咁好睇

問fd 買咩都係叫我買fenix 7 /x /pro
睇官網見Forerunner 165出咗,賣249USD
想買隻俾兩老平時帶, 做health monitoring, 小運動, 最多行下海濱
太smart既功能都少用/唔識用
Venu 3係咪太大才小用?
定AW算?
呢隻同265比
買呢隻會抵玩好多
aw 有跌倒通知
唔記得Garmin 有冇
想喺日馬買隻265/255 music比屋企人
請問呢兩款有冇語言限制?可以setting轉到中文嗎?
而家d 新錶有晒中文,以前因為ram 貴,要加大ram 容量先入到中文字庫,所以先會出另外中文版同貴d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞