Garmin 用家或者想買討論區(2)

867 回覆
2 Like 10 Dislike
可以討論下邊隻款好
使用上遇到嘅問題
想買Garmin 錶,有問題,可以隨便問
LM
想問下用左幾年,舊電開始倒水得好快,想繼續用,係咪得返去原廠換電呢個option?
有冇人用garmin碼錶
成日自己開睡眠模式
劉名,第一個post推咗三個月

雖然自己用緊迪卡儂
但自己今個月買咗隻265
(利申之前用過235)
最近同一時間用迪卡儂單車表以及265紀錄
發現兩者紀錄有唔同
前者紀錄距離比後者遠一公里
前者紀錄速度都係比後者計快咗
數據上信邊個好?
敵卡龍碼錶用速度sensor定gps去計行程先?
我用嗰隻係BC-500
跟機有個sensor,綁前輪。
碼錶用speed sensor,手錶用gps計
咁當然好大分別

speed sensor綁轆,條軚size, 軚壓,路況,每轉一圈都有少少影響,加埋就大大影響

gps計,天氣,建築物,地形會影響定位誤差,
每次定位拉直線都會無視左中間既彎線

兩者都有佢優缺點,但兩者最尾埋數有差別係一定,資料當參考就好
純計準確度我相信garmin gps 好少話有咩偏差 就算唔落速度sensor 都好準
車錶連sensor 計距離一定要考慮埋車輪尺寸 所以誤差隨時大過gps(假設set錯數)

利申Garmin碼錶用家 連手錶都係用返佢
試過手錶同碼錶各自開準確度都好高
你用過garmin碼錶就知點解咁好j 畫好晒路線就會話你知斜度幾多,仲有幾耐到斜路同幾耐上完
最爽係group tracking
出完965、265冇耐
又出instinct 2X
想問265是咪可以射個心跳去瑪錶?我用explore 2
剛剛入手左965,喺ConnectIQ揀錶面無乜啱心水,大家有無錶面推介?
用緊rails 同 data lover
人大咗,愈簡約愈好
剛剛入手左965,喺ConnectIQ揀錶面無乜啱心水,大家有無錶面推介?

請問知唔知 Connectiq 錶面有冇得customize?

例如 溫度想華氏改攝氏

上年年尾入咗venu 2 plus少少後悔
心跳唔準 跟住要手腕chok大力啲先肯著mon
最搞笑係點電梯都當我行樓梯
有D得
而啲錶面可以另外設定
有啲跟手錶系統
心跳訓覺聽過都唔係咁準
參考算

但著Mon 我又冇咩事
慢慢轉我都著
係舊錶tft Mon 可以長開, 但venu 2 plus 冇我唔慣

請問知唔知 Connectiq 錶面有冇得customize?

例如 溫度想華氏改攝氏

有D得

Google 完
去 setting > format 改到

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞