【熱血】【玄幻】源界神話外傳-劍泣(2)

1001 回覆
48 Like 3 Dislike
呢更重甜
「前輩係⋯⋯?」葉真好奇地端詳艾比。

至少在葉真的角度看來,這是自己第一次與艾比相遇。

數百年前,一個少年跟一個年輕佛僧來到靈劍院。少年名艾爾.阿努比斯,是一個從貴族中逃跑出來的公子,顛簸流離又與年輕佛僧相遇,及後被佛僧帶到這裡。

「送君千里,終須一別。阿努比斯,你以後會好好學習。」

「明鏡大哥,點解唔帶我去佛宗。我做你徒弟,學金剛不壞身。」少年咕噥道。

「唔係咁易㗎。有頭髮邊個想做和尚,哈哈。」明鏡和尚淡笑道。

「但我又唔識劍。」

「靈劍院唔係你嘅終點。你將會比你想像走得更遠。小僧不信天地,只信自己演算。」

阿努比斯無可奈何:「明鏡大哥,咁你走之前幫我改一個『法號』。」

明鏡和尚慈愛地摸一摸阿努比斯的後腦杓,沉吟幾秒:「艾比,你嘅名字縮寫。」

這個艾比,正是將來諸界無人不驚的死亡之神。

艾比摸了葉真的腦袋一下,自我介紹道:「艾比。喔,你應該識我,畢竟你用《鬼隱術》係我所創,算係你老師。」

「死神艾比?」葉真猛然大驚,一時間反應不及過來。

「同埋佢『唯一』嘅女人孟乙女。」孟乙女插話。

「丹仙子孟乙女。論丹道只有孟乙女,神魔兩界無出其右。」雲洛兒補充道。

「多謝兩位大人出手相救。」葉真欲站起來恭手感謝,卻只覺雙腿發軟,低頭咳出一口黑血。

葉真趕忙盤坐吐納內觀,驚覺自己體內經脈錯亂,一股如邪毒的氣息橫衝亂撞,無處可洩,伴隨的是錐心蝕骨,深及靈魂的強烈刺痛感。

「你所中嘅係大自在天的絕技魔滅手,如果當時唔係有神兵護體,你已經可以排隊投胎。即係咩呀?加重我Workload囉。不過即使避過即時死亡,你呢副身體七勞八傷,捱唔到幾耐。不出一年,你都係要掛隊,依家掛號呢就差唔多喇。」艾比說道。

葉真也不意外,說道:「可以請求前輩再幫我一個忙?」

「講。」

「主神無所不能,可以自由來往神魔兩界。我拜託兩位帶洛兒返去源神界。如果可以就順便帶埋我啲同伴走。」

「我拒絕。」艾比嘿嘿笑道:「你身處呢個小世界於源淵界之中,又名為墓島,曾經係紀元之戰嘅其中一個戰場。呢個時空時空流速與外界唔同,而且大自在天亦唔會搵到你。墓島十八層,一直往上延伸。你要逃出墓島就只有兩個方法,第一爬上去。第二,成為呢個小世界嘅主人。」

就在葉真聽得一頭霧水之際,艾比拋了一個針包和一本羊皮筆記到他懷中。

「要英雄救美,喺墓島尋找同伴就靠自己。」艾比說道。

「《九死滅魂針》?」葉真細看筆記封面。

「嘿,死神所用自然係殺人針。不過一物生,自有兩面,如正邪,又如光暗。《九死滅魂針》可唔可以成為活人針呢?你就當呢個係我同你之間嘅遊戲,亦係你活命嘅唯一機會⋯⋯甚至脫胎換骨嘅機緣。」

天地必有因果,今日艾比授人以漁,數百載後這套《九死滅魂針》落在一個叫他的繼承者魏獨手中。

葉真來不及道謝,艾比的臉色便是一變:「希望你唔好加重我workload,日日都有死,我真係好busy。重有,我當年創出《鬼隱術》唔係用嚟殺人!《鬼隱術》係善良!充滿愛!嘅身法。當你步入無老死之境,盡觀天下女子出浴更衣。同我好好記住。」

「喺我走之前,我就同你講吓我以前點用呢套《鬼隱術》觀天下豐乳,我嘅愛係幾咁濃厚。哇,嗰一場暴『雨』呢⋯⋯」

「唔好啦。」葉真又咳一口血。

⋯⋯

在葉真被艾比細說當年的同時,孟乙女亦把雲洛兒叫到一邊。

「孟前輩?」

「你眼中有愧疚。」孟乙女輕托雲洛兒的下巴,清冷地說道。

「我⋯⋯」雲洛兒支吾以對。

「我睇得出嚟,因為艾比凝視『嗰個女子』嘅時候同你一樣眼神。你比我幸運,因為我認為葉真眼中只有你一個。」

「孟前輩講嘅女子係生命女神。我聽過佢哋嘅故事。既然如此⋯⋯」

孟乙女苦澀一笑:「只係有啲人,就算你再氣餒千萬次放心唔落。不過既然你比我幸運,就好好捉緊,搵一個機會放低愧疚。」

「放低愧疚?」

「坦白。」孟乙女悄悄地掏出一個裝著神秘丹藥的玉瓶,塞到雲洛兒手中:「又或者征服佢,嘿嘿嘿。」

「丹藥?」

「我煉出嚟嘅春情丹,藥力強勁,冇副作用,一次一粒,萬試萬靈,主神都擋唔住。呵呵呵。」

孟乙女,絕對是一個真正的魔女。

手殘 掛號
幾百年前嘅孟婆
真仔喺靈劍院學嘅穴位知識終於有用
呢一更係契弟移英後嘅感嘆

老生常談,正如真仔一樣,唔好怕學完啲知識冇用
因為往往喺正確嘅時候用得上
契弟細個覺得被迫讀英中好煩 明明可以舒舒服服讀隔離學校溝吓靚學生妹就好
第一份真正嘅part time係賣鞋
第一份全職嘅被underpay嘅 retail mt

最後依家嘅生活係因為以前累積嘅經驗而來
諗返轉頭,如果無呢啲經驗唔會可以咁舒服寫吓文過日神
咁鬼馬
仲未有甜,冇就唔好俾假希望我啦
pish
想睇文
一陣夜少少寫

常言道,請神容易送神難。

也許是死神平日的工作枯燥,艾比竟然纏著葉真說了整整半天才滿意地帶著孟乙女離去。雖然艾比讓人聞風喪膽,性格極度乖僻且喜怒無常,但葉真斷定這個靈劍院出身的魔神不是壞人。

縱然葉真不清楚艾比的葫蘆裡賣甚麼藥,又為何在大自在天手中救走自己,但他心裡有一種莫名其妙的感覺,彷彿艾比是自己相識已久的故友,不存惡意。

艾比和孟乙女離去後,葉真和雲洛兒在原地調息了一會,搞清現在的情況,決定動身在這個陌生的時空中尋找分散各層的寒城和徐三等人,與大隊會合。

一如艾比所說,葉真所在的墓島是一個像秘境的迷你位面,曾是凡界時空,後來被一個主神大能收為己物,轉折後又成為了上一場紀元之戰的戰場。那位主神把這個位面割成十八層,每一層也藏著有一座佈滿機關與凶獸的迷宮。

換句話說,要離開此地就要闖過一連串的迷宮。

又或者,成為這個世界的主人。不過這個辦法虛無縹緲,像那些教你的發達天書一樣不切實際。

因為葉真負傷,連渡空飛馳的能力也用不了,只能徒步而行。如是者,葉真和雲洛兒在褒廣的荒原上一連走了數天,晚上在星空下席地而睡。說是落難,他們倒更像一對普通的年輕情侶。

數日後,他們終於穿過平原和一條綿長的河流,找到這一層迷宮的線索。準確來說,他們到達了這一層唯一的小鎮。

事實上,這座墓島非鳥不生蛋的世界。在昔日紀元之戰前,這個世界曾是存在於時空洪荒中的位面,只是被一位主神煉化。既然是本來存在的時空位面,加上昔日紀元之戰中維持的時間以年計算,戰後殘存的神魔遺在其中,因此有生物也不意外了。

話說回來,葉真身處的小鎮規模不大,小屋林立,炊煙裊裊,人口數百。有趣的是,鎮裡神魔並存,不難看見神魔交媾出來的後代。這裡的人們衣著簡樸,而且有著教人耐人尋味的時代感。

T恤,牛仔褲⋯⋯

還有⋯⋯

「⋯⋯小姐你呢條褲爛咗喎。」葉真和雲洛兒眼前是一個上身穿日本半纏,下身搭破爛熱褲的妙齡少女。

而且發育十分良好,葉真在心裡默默補充。

少女叫悠亞,少了雲洛兒那種古典美,卻添了幾分讓人生不出抗拒之心的可愛氣息。她是這個鎮的鎮長孫女,也是葉真和雲洛兒進鎮後巧遇的人族女子。

同時,如果鳳姐是改變葉真人生嘅第一個女人;雲洛兒是第二個⋯⋯

那麼,悠亞絕對是第三個。

「呢條叫熱褲。睇兩位打扮,應該唔係『界民』?」悠亞好奇地打量葉真和雲洛兒。

界民,是墓島的生靈的稱呼。

「唔係。我哋係⋯⋯源神。」

「喺墓島入面,呢度係神係魔都唔重要。呢片土地過去先有人類,後有神魔。至於我嘅祖先有源神又有源魔,當然主要係人族血統啦。等我做導遊,帶葉真哥你參觀一下我哋呢個鎮,搵間酒店投宿。」

悠亞熱情地挽著葉真的手臂便走,軟肉每在後者臂彎擠一下,雲洛兒的眼角便抽搐一下。

「好,我哋幾日無好好休息,亦急唔嚟。洛兒我哋走。」 葉真尷尬地。

「好-呀,葉-真-哥。」雲洛兒露出教葉真心寒的笑容。

三人邊走邊說,悠亞不斷熱心為兩人介紹,認識這個陌生的環境。

「葉真哥,我同你介紹,呢個鎮叫曾經叫東京,因為浩劫後四季反常,長期炎熱,所以又叫東京熱鎮。」

「我哋行緊嘅呢條大道係東京重建後嘅第一條道路,一本道!」

「重有,我呢身打扮係千年前,紀元之戰時代嘅復古風。」

「千年前?」

「喔喔,紀元之戰已經係一千年前。據古代嘅神魔口耳相傳,我哋呢度比天外嘅世界,唔⋯⋯慢大概十倍⋯⋯?」

說著說著,悠亞便把兩人帶到一間稱為酒店,高三層的和風旅館,順道替兩人安排好入住手續。

「一間房,一張大水床。」悠亞湊到雲洛兒耳邊,鬼精靈地悄聲道:「唔好嬲爆爆,會有皺紋㗎。讓返葉真哥畀你啦,我唔係兄控。你哋呢兩日好好休息,嘻嘻嘻。」

「好喇,你哋要前往嘅迷宮,我爺爺應該會有頭緒,我會安排你哋同佢見面。我都要時間『準備』一下。」悠亞說罷轉身就走。

「悠亞小姐。」葉真拿著房卡,也來不及叫住對方。

「走咗喇,葉-真-哥。」雲洛兒板著臉說道。

「洛兒。」 葉真苦笑。

東京熱 一本道
同埋悠亞
係咪住錯時鐘旅館 點解有水床
擺明特登比佢地「休息」
甜咗先知道係仇人 會唔會好大衝擊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞