(峇里島)你地去峇里島住邊同玩咩?

1001 回覆
44 Like 10 Dislike
真呀,可以去Bali成個禮拜了
你聖誕新年一般去邊
如果係去曼谷加布吉,8日時間應該點分配好
布吉我未去過啊
去曼谷我會去siam paragon買錶
Btw 巴打知唔知泰國邊度有大麻食?
曼谷買錶平啊
好似街邊會有d大麻餐車係到
屌原來泰國都有Jumbo seafood食
咁我洗咩特登去新加坡食
屌原來泰國都有Jumbo seafood食
咁我洗咩特登去新加坡食
住泰國,玩人妖
錯post?
繼續等巴打得閒抽空放相上黎
踢一踢先
新加坡Jumbo咪又係海鮮,食過嘅人都話冇乜特別,又貴,又要排隊等位。
我建議去旅行唔好哂錢哂時間去食嗰啲嘢,去泰國陽光與海灘同溝女relax吓仲好
雨季去
好差 勁垃圾 瘋狂落雨 暴雨個種 根本移動唔到
停咗一陣以為冇事 點知冇任何預兆下 就狂落到無法移動

交通勁廢 狂塞車 冇地鐵 Grab要搭勁耐
基建勁差 路垃圾就算 冇超市 啲便利店都好殘舊feel
只係有最最最基本既生活用品
啲mall都係廢 個discovery mall屌佢老母咩都冇
kuta beach隔離個個mall算好少少 但已經係被降低咗expectation之後先勉強覺得合格 啲奶茶 或者 雪糕(哈根達斯)都整到勁難食 擺明呃遊客錢

酒店都唔係好掂
得個大字 同 但你feel到啲用料或者環境好唔掂
完全唔覺有四星級(冇各位巴打咁富貴住幾千蚊一晚 - 同埋當時覺得唔值)
酒店廚藝勁垃圾 上菜又耐(你話即食難食都算 等40分鐘整出黎咁難食真係屌出聲 仲要唔算便)

唯一既優點就係 spa都算舒服 (但食鐘 + 其實唔算便 - 對比泰國)
同埋地方大 有泳池
啲staff英文算好(對比 雅加達/曼谷)

但overall你會feel到嗰度勁落後
啲嘢唔算便(again 對比曼谷 雅加達)
當然我非常bias因為我去個陣雨季暴雨
最後頂唔順 5日之後就飛去首都

我一開始以為係印尼垃圾
但其實首都好正常
最大個mall Grand Indonesia啲嘢仲便過峇里島
啲嘢又好食好多

總之奉勸唔好雨季去
同埋如果你覺得 南丫島梅窩個啲唔啱你玩既都唔好去
係啲鍾意玩隱世 同為影相個啲人去
佢所有嘢都可以喺泰國得到更好更便既替代

可能係我個經歷太差
放負sor
補充多句
印尼妹(尤其峇里島個啲)比較樣衰
唔知點解上面啲師兄食得落
泰國既陽光與海灘同Bali既陽光與海灘你中意邊個多d

唔知點解我覺得留係Bali既酒店有好多野可以玩同hea
但係泰國既酒店就無咁既感覺,唔知點解
係因為無左butlers既原因同埋因為泰國既酒店(包括布吉)無Bali酒店佔地面積咁大?
明既,雨季加差既酒店令到你無哂心情係好正常
Bali唔係無好野食,但係真係要花好多心機同時間去做下功課
同埋佢平既既好野食唔算好多,其他好好食既都好貴
如果要個到住既酒店唔會中伏,最少真係要2000蚊一晚起跳,先會有個好開心好chill既Bali trip
Bali係玩酒店呢個真既,唔玩酒店既情況下除非你中意滑浪呀,去玩,去浮潛滑翔傘激流ATV水上樂園睇火山日落去beach club咁,你先唔會覺得個到體驗差,個到基建差,垃圾多,落後呢個真,所以更加要放多d budget 落酒店到
仲有佢個到你預左係Ubud住係返ubud玩,nusa dua係返nusa dua玩,因為個到真係好塞車,唔可以信佢google map個路程時間
街邊既奶茶個d如果係街邊攤檔直頭唔會飲,怕肚痾同腸胃炎
同埋個到既shopping mall唔會去啦,去既話就揀去曼谷唔會揀bali啦
不過佢有d玩既食既都平既,係得酒店要認真放budget 囉
係呀,身懷巴想睇
要等返身懷巴出黎講解返,個印尼妹個樣同身材點架,點解你食得落
個環境真係普普通通咁,又唔會去到好驚豔
但係房內部靚過佢既公共設施
Btw, 你唔講都唔知第二張同第尾個張唔同泳池黎
係gym room上面個泳池係邊個?
坡妹我見好多都係黑肉黎
其實我唔明酒店有咩咁值得玩
最多 頭一兩日驚艷完 跟住就diminishing marginal utility
同埋長留酒店 我去峇里島做咩? 我喺曼谷唔得?
就為咗大個少少 & 有個泳池?

杯奶茶係牌子連鎖貨,喺大shopping mall入邊
雅加達都有分店
但難飲到 兩啖就要倒 (我喺雅加達飲既冇咁難飲)

街邊食過一兩間日本料理係ok
但個價錢衰過雅加達
為食既話 我喺曼谷 吉隆坡 對住個 米芝蓮list掃啦
又便又多選擇又好食
使咩峇里島

你講個啲潛水跳傘其實大部分出名既島都有
布吉島 蘇梅島 仲便

我去完的結論就係 bali massively overrated
同埋更了解自己 係唔適合呢啲所謂 鄉村隱世玩法
可能係畀bali虐待完 反而覺得雅加達有驚喜
不過全球暖化好似話啲海平面位係咁升
升到要即刻遷都
溝通到?
行過雅加達個 唐人街好細
好似話瘋狂打壓華人 ban咗中文幾十年

跟住一般人啲英文好似唔多掂 溝通唔到
酒店個啲先勉強講到
平時係用google image

一般女女完全冇慾望
但聽講好似唔少人喺雅加達call G
唔知點引到啲 頭巾穆斯林妹出黎做

同埋講真 佢地物價冇我想像中低
唔知點解咁多為 幾千 過黎做印傭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞